Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Νέα κοινά γυμνάσια ολοκληρώνουν σήμερα ΗΠΑ και Φιλιππίνες, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου που επιδρά σε μια σειρά στρατιωτικών και άλλων συνεργασιών στον ευρύτερο Ινδο-Ειρηνικό.

Οπως ανακοίνωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων, τα (διήμερα) γυμνάσια αφορούν «ασκήσεις διέλευσης, ελέγχους επικοινωνίας, ασκήσεις στο κατάστρωμα, κοινές περιπολίες, ελιγμούς Αξιωματικού Παρατηρητηρίου και επιχειρήσεις πτήσεων σταθερών πτερύγων». Ο στρατηγός Romeo Brawner Jr, επικεφαλής του στρατού της χώρας, υποστήριξε ότι «η δεύτερη (τον τελευταίο καιρό μεταξύ των δύο χωρών) θαλάσσια συνεταιριστική δραστηριότητα σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στη συμμαχία και τη διαλειτουργικότητά μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Αποδεικνύει επίσης την πρόοδό μας στις αμυντικές ικανότητες και την ανάπτυξη ως ένοπλης δύναμης παγκόσμιας κλάσης, καθώς εκτελούμε την εντολή μας για την προστασία του λαού και του κράτους».

Οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει σε κοινές ασκήσεις και στα τέλη του Νοέμβρη, με συμμετοχή δυνάμεων από το Πολεμικό τους Ναυτικό αλλά και την Πολεμική Αεροπορία. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος, δήλωσε τότε ότι «με αυτές τις ενέργειες συνεργασίας επιθυμούμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και να ευνοήσουμε μια αρμονική σύμπραξη με τις ΗΠΑ στη διαφύλαξη των κοινών μας συμφερόντων»...

Στο μεταξύ, η διοίκηση Νότιου Θεάτρου του κινεζικού στρατού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα «περιπολίες ρουτίνας» με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν με επισημάνσεις για την «ετοιμότητα» των στρατευμάτων που «θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κατάσταση συναγερμού και θα υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα θαλάσσια δικαιώματα» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ