Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εξαήμερη απεργία από δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενους γιατρούς

Νέα, εξαήμερη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν χθες δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί στη Βρετανία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, απέναντι στη μεγάλη μείωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το πραγματικό εισόδημά τους.

Είχε προηγηθεί τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, πριν τα Χριστούγεννα, όπως και πολλές άλλες απεργίες από την αρχή του 2023.

Η νέα απεργία των ειδικευόμενων γιατρών, που είναι περίπου 70.000 στην Αγγλία, πραγματοποιείται απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία και με φόντο τα τεράστια προβλήματα που οξύνει στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) η χρόνια πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το NHS είναι αντιμέτωπο με μαζικές αποχωρήσεις γιατρών, ενώ δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις τεράστιες λίστες αναμονής των ασθενών, οι οποίες γιγαντώθηκαν ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας, όταν και το βρετανικό σύστημα Υγείας μετατράπηκε σε «μίας νόσου», σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (ΒΜΑ), που μετρά στις τάξεις του 46.000 ειδικευόμενους γιατρούς, οι μισθοί των ειδικευόμενων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο από το 2008, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις είχε προτείνει αύξηση 3%, επιπλέον του 8,8% κατά μέσο όρο στην οποία είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι, ωστόσο ο BMA επεσήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν αντισταθμίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ