Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ψήνονται» επαναπροσεγγίσεις για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό

«Γνωρίζουμε ότι ο νέος πρέσβης δεν είναι πολύ αντιτούρκος», σχολίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος αναμενόταν χτες να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν. «Εμείς επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά με τον νέο πρέσβη για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

Θυμίζουμε ότι ο Φλέικ, καταθέτοντας για τον διορισμό του στα αρμόδια όργανα της αμερικανικής Γερουσίας το φθινόπωρο, εστίασε στην «πολυπλοκότητα» της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία αλλά και στο ότι η Τουρκία αποτελεί «έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ».

Ο νέος πρέσβης αναλαμβάνει καθήκοντα την ώρα που, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, φουντώνουν τα παζάρια για την ένταξη της Τουρκίας πιο «σφιχτά» στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι η κινητικότητα ειδικά για την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, δύο εκ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Χτες, μάλιστα, πληροφορίες διαφόρων ΜΜΕ (π.χ. του ισραηλινού «Channel 12») ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά στην «απομάκρυνση» ανώτερων στελεχών της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» από την Τουρκία, στο πλαίσιο και του τουρκο-ισραηλινού «φλερτ».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» σε ανάλυσή της χαρακτήριζε «απίθανο καθήκον» τον «αποκλεισμό της Τουρκίας, μίας από τις ηγετικές χώρες της Μεσογείου» από τις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ εξομαλύνονται μαζί με μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου, ενώ οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις μεταφορές αερίου από την Ελλάδα». Μάλιστα η εφημερίδα παρατηρούσε ότι «όσον αφορά τη μεταφορά του μεσογειακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι τουρκικές λεκάνες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες σε Ισραήλ, Αίγυπτο και ελληνοκυπριακή διοίκηση», με συγκεκριμένη αναφορά στον αγωγό «Γιουμουρταλίκ» στα Αδανα (απέναντι από την Κύπρο), «από τον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί αέριο στην Ευρώπη από τα υπάρχοντα δίκτυα». Κατέληγε δε ότι «οι πολιτικές και οι ευκαιρίες γύρω από το αέριο της Μεσογείου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καθιέρωση μακράς ειρήνης στην περιοχή» και ότι «είναι πολύ πιθανό Τουρκία και Ισραήλ να είναι οι πρωτοπόροι αυτής της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Νέος γύρος για ΜΟΕ στην Κύπρο

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και τα παζάρια γύρω από την Κύπρο. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, συζήτησε με τον Ζ. Μπορέλ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε νέο γύρο επαφών με τις αρχές του ψευδοκράτους.

Το γραφείο του «Προέδρου» της «Τουρκικής Διοίκησης Βόρειας Κύπρου», Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα «να εφαρμόσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με βάση τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα και τη συναίνεση των δύο μερών προς αυτήν την κατεύθυνση». Επέμεινε δε ότι «η σύσταση ενός μηχανισμού όπου τα δύο μέρη θα αποφασίσουν από κοινού για την εξόρυξη, μεταφορά και οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα αποτελέσει ένα πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα άλλαζε τα δεδομένα», όπως επίσης ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» είναι έτοιμη για «σύσταση μηχανισμών συνεργασίας που θα βασίζονται στην ισότητα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες μεταδόθηκε ότι έγινε η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, που χαρακτηρίστηκε «ανθρωπιστική», καθώς αφορούσε τη μεταφορά παίκτη της Εθνικής ομάδας χάντμπολ ανδρών της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη Λάρνακα, όπου εντοπίστηκε θετικός στην COVID-19. Στην είδηση γίνεται λόγος για «ειδική άδεια» που δόθηκε, αφού γενικά δεν εκτελούνται απευθείας πτήσεις από την Τουρκία στο «νότιο τμήμα της Κύπρου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσδοκίες των ΗΠΑ για αξιοποίηση της «επιρροής» και του «βάρους» της Τουρκίας(2024-03-08 00:00:00.0)
«Ολοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»(2024-01-26 00:00:00.0)
Συγχαίρει την «αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»(2024-01-25 00:00:00.0)
Με αιχμή την «ευρωατλαντική ασφάλεια» και την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή(2023-11-07 00:00:00.0)
«Κρίσιμη» η Τουρκία για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ(2023-04-05 00:00:00.0)
«Κρίσιμη» η σχέση με την Τουρκία σε «καθοριστική περίοδο»(2022-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ