Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την Τρίτη διαδηλώνουν για δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας

Στο «κόκκινο» παραμένουν τα νοσοκομεία, απλήρωτοι και σε ομηρία οι συμβασιούχοι

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τρίτη 1 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, στο πλαίσιο της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στη 1 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών από νοσοκομεία της Αττικής, διεκδικώντας:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας. Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν ράπιντ και μοριακά τεστ σε όλους.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Στην κινητοποίηση της Τρίτης θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι καλεί σε μαζική συμμετοχή, «επειδή δύο χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ εργαζόμαστε χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Επειδή οι εργαζόμενοι του προγράμματος "Philos" του ΕΟΔΥ, εκτός από όλα τα παραπάνω, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι και με νέα "Γκουαντάναμο" στις προσφυγικές δομές, με αποκορύφωμα τη νέα δομή της Σάμου, όπου εργαζόμενοι και πρόσφυγες υπόκεινται καθημερινά σε σωματικό έλεγχο και είσοδο στον χώρο εργασίας τους μέσα από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ. Επειδή με το πρόσχημα της πανδημίας καταπατούνται συνεχώς τα εργασιακά μας δικαιώματα. Επειδή είμαστε σε μια διαρκή αβεβαιότητα, λόγω των ορισμένου χρόνου συμβάσεών μας».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που θα γίνει στη 1 μ.μ. στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης.

Σε συμμετοχή στη στάση εργασίας καλεί και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και οργανώνει συγκεντρώσεις στις 12 μ., στις πύλες των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών.

Συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στη Βέροια, ανακοίνωσε η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Ημαθίας, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία.

  • Στις Σέρρες, φορείς του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 31 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, με αίτημα - σύνθημα «Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για την πανδημία». Την κινητοποίηση οργανώνουν οι: Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Σερρών, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών (μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ Ν. Σερρών.
Σε τεντωμένο σχοινί η λειτουργία του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Η επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, όπου, με 220 κενές οργανικές θέσεις, 45 εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και 30 θετικούς στον SARS-CoV-2 σε καραντίνα, νοσηλεύονται 75 ασθενείς με COVID-19, αναδεικνύεται στην καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Μέρος των ελλείψεων σε όλες τις υπηρεσίες καλύπτεται με συμβασιούχους, από τους οποίους 190 (οι 35 είναι γιατροί) απολύονται στις 28 Φλεβάρη και στις 31 Μάρτη, δεδομένου ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνται τη μονιμοποίησή τους.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, αν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 150 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (από τους οποίους οι 75 είναι COVID), οι ειδικευμένοι γιατροί στις Παθολογικές κλινικές Α' και Β' είναι συνολικά μόνο 10 ενώ στην Πνευμονολογική κλινική είναι μόνο 3. Αντίστοιχα, το ιατρείο COVID του ΤΕΠ στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους και με μετακινήσεις ειδικευομένων άσχετων ειδικοτήτων.

Ενώ με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύει η Παιδιατρική κλινική, όπου έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρική ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, όπως συμβαίνει και στο Μικροβιολογικό, στην Αιμοδοσία και στο Ακτινοδιαγνωστικό.

Στη ΜΕΘ COVID και τη Γενική ΜΕΘ παραμένουν κενές 3 θέσεις εντατικολόγων και 16 θέσεις νοσηλευτών. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στα ΤΕΠ και ΤΕΙ, σε Χειρουργεία - Αναισθησιολογικό, στη Μαιευτική, στη Γενική ΜΕΘ αλλά και στις υπόλοιπες κλινικές (π.χ. ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Ορθοπαιδική, Χειρουργική, ΜΑΦ Κέντρου Εγκαυμάτων), όπου νοσηλεύονται παθολογικοί και χειρουργικοί ασθενείς, σε παραϊατρικό προσωπικό στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου, απαιτεί να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού. Επίσης να επανασυσταθούν και να καλυφθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να ενισχυθεί το νοσοκομείο με άμεσες προσλήψεις γιατρών από τους συμμετέχοντες σε κρίσεις για προκηρυχθείσες θέσεις άλλων νοσοκομείων.

Απλήρωτοι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της σύμβασής τους

Απλήρωτοι εξακολουθούν να είναι οι εργαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις στο Νοσοκομείο «Αττικόν», από την πρώτη μέρα δουλειάς, τον Οκτώβρη, έως και σήμερα, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους «με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κονδύλι», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Από τη μια η κυβέρνηση εφαρμόζει το μέτρο της αναστολής εργασίας σε συναδέλφους λόγω του εμβολίου, τους οποίους απειλεί να στείλει στην ανεργία στο τέλος του Μάρτη, την ώρα που όλοι οι υγειονομικοί έχουν γονατίσει λόγω της εντατικοποίησης και της υποστελέχωσης. Αντί για προσλήψεις, προετοιμάζει απολύσεις μόνιμων και συμβασιούχων. Από την άλλη, οι 18 συνάδελφοι επικουρικοί που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησαν οι αναστολές δουλεύουν τρεις μήνες χωρίς να τους έχει καταβληθεί ένα ευρώ και δεν δίνεται καμία απάντηση για το πότε θα πληρωθούν», σημειώνει το Σωματείο.

«Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοινώνει την παράταση της απαράδεκτης τρίμηνης σύμβασης για ακόμα τρεις μήνες. Δίνοντας στην πραγματικότητα παράταση στην ομηρία των εργαζομένων, όπως κάνει με εκατοντάδες συμβασιούχους αλλά και την απληρωσιά», καταγγέλλει το Σωματείο ακόμα, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την ανάκληση των αναστολών και την επιστροφή όλων των εργαζομένων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ