Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
«Κρίσιμη» η σχέση με την Τουρκία σε «καθοριστική περίοδο»

«Νέα εποχή περιφερειακής συνεργασίας» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τον «East Med» βλέπει ο Ρ. Τ. Ερντογάν, που αναμένει στην Αγκυρα τους ομολόγους του από Ισραήλ και Ρωσία, ενώ επισκέπτεται και τα ΗΑΕ

Από πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας

Copyright 2021 The Associated

Από πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας
«

Η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο ουσιώδους σημασίας, αγκυροβολημένο στο ΝΑΤΟ, και έναν σημαντικό εταίρο σε μια περιοχή με διαρκή ροή (...) Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ εξυπηρετείται όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση των πολύ πραγματικών απειλών για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Αυτά δήλωσε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, που προχτές ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του και υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Φλέικ χαρακτήρισε τη σχέση των δύο χωρών «κρίσιμη» σε μια «καθοριστική περίοδο», με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας - Κίνας και τους ΕυρωΝΑΤΟικούς να αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Τουρκία για την υλοποίηση των δικών τους σχεδιασμών, με τα ανάλογα πάντα «ανταλλάγματα», που δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Φλέικ είπε πως η συνεργασία των δύο χωρών έχει και σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία σχεδόν 2.000 αμερικανικές εταιρείες και ότι το 2021 οι ΗΠΑ ήταν η 2η σημαντικότερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές. Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι οι προκλήσεις που παραμένουν στις σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν «με καλή πίστη, όπως κάνουν πάντα οι καλοί φίλοι».

Στο μεταξύ ο Ερντογάν σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τον «East Med» «βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής περιφερειακής συνεργασίας, που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και στα κοινά συμφέροντα», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να έχει επιτυχία κανένα περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτήν την πραγματικότητα τη βλέπουμε ήδη στην περιοχή μας και το έχουμε πει ανοιχτά». Πρόσθεσε δε ότι ο «East Med» «ήταν ένα μάταιο έργο, που δεν είχε καμία τεχνική ή εμπορική σκοπιμότητα, και προβλήθηκε από το δίδυμο Ελληνοκυπρίων - Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα, με στόχο τον αποκλεισμό μας, όπως και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους). Είναι ευχάριστο που η Αμερική βλέπει επιτέλους αυτήν την πραγματικότητα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε ακόμα την ελπίδα του για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «μετά την τελευταία μας συνάντηση στη Ρώμη (σ.σ. με τον Μπάιντεν) πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα». Είπε ότι για τα «F-35» οι συνομιλίες εξελίσσονται αυτήν τη στιγμή σε θετική κατεύθυνση και ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Αμυνας για τη συντήρηση των "F-16" και την επιστροφή των νέων "F-16"», ενώ συνολικά για τους εξοπλισμούς ότι η Τουρκία «δυναμώνει, και πρέπει να δυναμώσουμε, γιατί σε πολλά μέρη γύρω μας υπάρχουν αυτοί που έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Ειδικά η Ελλάδα αγοράζει πράγματα από πολλά μέρη, Γαλλία και ούτω καθεξής. Προσπαθούμε επίσης να είμαστε αυτάρκεις».

Σε αυτό το φόντο, την έντονη κινητικότητα στην περιοχή επιβεβαιώνει και η επίσκεψη που τελικά θα κάνει στην Αγκυρα ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν την Τρίτη, σπεύδοντας να τονίσει ότι η επίσκεψη «θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών». Η επίσκεψη Χέρτζογκ θα γίνει αρχές Φλεβάρη, ενώ ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε την ετοιμότητα της Αγκυρας «να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ σε όλα τα πεδία, μαζί και σ' αυτό του φυσικού αερίου».

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν στις 14 Φλεβάρη θα επισκεφτεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια νέα ένδειξη αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. Σημειωτέον, στα ΗΑΕ θα βρεθεί και ο Χέρτζογκ την Κυριακή, στην πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου στη συγκεκριμένη χώρα του Περσικού Κόλπου.

Ενδεικτική είναι και η χτεσινή επιβεβαίωση ότι ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας θα βρεθεί τον Μάρτη στην Τουρκία, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης να πάρει η χώρα του μέρος στο «Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας».

Τέλος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε σχετική πρόσκληση του Ερντογάν και «μόλις το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας» θα επισκεφτεί την Τουρκία.

«Πραγματιστικό διάλογο» αναζητεί και η Γαλλία

Την ίδια στιγμή, τη σημασία που έχει για την ΕΕ η διαπραγμάτευση με την Τουρκία επιβεβαίωσε και η Γαλλίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέ Καταλάνο, που μίλησε για έναν «σημαντικό γείτονα για την ΕΕ, ακόμα και αν δεν εγκρίνουμε τις πολιτικές της. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας βασίζεται σε δύο αρχές: Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί, και την ίδια ώρα να αναζητήσουμε έναν πραγματιστικό διάλογο με την Αγκυρα σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή».

Ερωτηθείσα δε για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, π.χ. για το θέμα των Βαρωσίων, απάντησε ότι «αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί μια συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών - μελών για την αντίδρασή μας», αναδεικνύοντας και έτσι τους δεσμούς μιας σειράς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών με τη γείτονα. Παράλληλα, αναλύοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, η Γκρενέ ξεχώρισε ότι «είναι σημαντικό να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία», ενώ αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μίλησε για την «πολύ ισχυρή» σχέση Γαλλίας - Κύπρου στην άμυνα και ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα το αεροπλανοφόρο "Charles De Gaulle" θα επισκεφθεί το λιμάνι της Λεμεσού».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η πρέσβειρα είπε ότι «είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για το παρόν αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια αίσθηση του επείγοντος» για το πώς οι δύο πλευρές «θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Είπε ακόμα ότι «χρειαζόμαστε συμφιλίωση, χρειαζόμαστε επανένωση» και μίλησε για τη σημασία μιας «ορθής θεσμικής δομής» και «δομής ασφάλειας» σε «ένα επανενωμένο νησί και εντός της ΕΕ», υποστηρίζοντας ακόμα ότι «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ύψιστης σημασίας».

Τέλος, η Γκρενέ δεν παρέλειψε κι αυτή να μιλήσει για «κάποιες δυσκολίες που έχουν εγείρει κάποια αμφισβήτηση» όσον αφορά τον αγωγό «East Med», τονίζοντας και πόσο «προσβλέπουμε στην κυπριακή προεδρία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, ενός οργανισμού που στοχεύει να καταστήσει την Ενέργεια μια πηγή συνεργασίας παρά αντιπαράθεσης, και στον οποίο η Γαλλία είναι περήφανη που έγινε μέλος τον περασμένο χρόνο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ