Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Στο Σύνταγμα αύριο η μεγάλη συγκέντρωση από σωματεία και φορείς της Αττικής
  • Στις 11 π.μ. το αγωνιστικό ραντεβού
  • Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υποδομές, αποκατάσταση των ζημιών, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο!

Σε μαχητική διαδήλωση για τη διεκδίκηση έργων και μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής μετατρέπουν αύριο, Σάββατο, την οργή και την αγανάκτησή τους για τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν τις μέρες της χιονόπτωσης, σωματεία και φορείς της Αττικής, καλώντας τον λαό να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας.

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση, στις 11.30 π.μ., στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα που απηύθυνε αρχικά το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ώστε να πάρει η κοινή διαπίστωση των εργαζομένων της Αττικής πως «δεν πάει άλλο» τον χαρακτήρα της πάλης ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για το «πάγωμα» που έφερε η κακοκαιρία σε συγκοινωνίες, οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση και θέρμανση. Ενάντια στην πολιτική που ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση σε κρίσιμες δομές που αφορούν τη ζωή του λαού, τον βάζει σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους.

Τα σωματεία και οι φορείς θα ενώσουν τη φωνή τους και με τους εργαζόμενους που θα καταφθάνουν με κάθε μέσο από την Πάτρα στο Σύνταγμα, θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές, μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Παράλληλα, τα σωματεία καταγγέλλουν τις πιέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενοι από την εργοδοσία για να φτάσουν στο πόστο τους, να δουλέψουν τις μέρες της γενικής αργίας με τηλεργασία, την προσπάθεια των εταιρειών να «ροκανίσουν» μεροκάματα, ρεπό και άδειες.

Τη συμμετοχή των σωματείων της Αθήνας και των εργαζομένων στο αυριανό συλλαλητήριο χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τονίζοντας ότι «τα εργατικά σωματεία πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με τα μέλη τους. Να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία».

Απαιτούν σύγχρονα έργα και υποδομές

Φαινόμενα όπως τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Οπως αναφέρει, «εργοδότες σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία της Αττικής υποχρέωναν τους εργαζόμενους να παραμείνουν μέχρι το τέλος της βάρδιας και ενώ είχαμε συνεχή επιδείνωση της κακοκαιρίας, ενώ και φαρμακοβιομηχανικές καθυστέρησαν να αφήσουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν και να κινδυνεύει η υγεία τους». Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία του κλάδου από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και εργοδοτικές ενώσεις για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των συναδέλφων. «Παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα χώροι δουλειάς να εκκενωθούν έγκαιρα και οι εργαζόμενοι να αποχωρήσουν με ασφάλεια», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Ο χιονιάς ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι εργαζόμενοι είναι αλυσοδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο στα "θέλω" των εργοδοτών. Οτι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει ως μορφή "παντός καιρού" για να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από τους τραπεζίτες και τους άλλους εργοδότες και να βγαίνει απρόσκοπτα η δουλειά», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και καλεί στην κινητοποίηση.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, απαιτώντας «έκτακτο κονδύλι για επισκευή και ανανέωση του στόλου και των εγκαταστάσεων», στο φόντο της τραγικής κατάστασης που αποτυπώθηκε άλλωστε μέσα στην κακοκαιρία για τις αστικές συγκοινωνίες. Η Ενωση απαιτεί, συγκεκριμένα, «σύγχρονα ασφαλή οχήματα, σύγχρονες εγκαταστάσεις για την επισκευή και προετοιμασία του στόλου, προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του επιβατικού κοινού».

Στη συγκέντρωση θα πάρει μέρος και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Με την ανακοίνωσή της εστιάζει στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες από τον χιονιά: «Αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αιμοκάθαρση. Η ευαισθησία της κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες περιορίζεται μόνο στις φιέστες και στα ευσυγκίνητα σόου στα κανάλια. Οι άρρωστοι, ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες δεν μπορούσαν να πάνε με ασφάλεια στις θεραπείες που είναι ζωτικής σημασίας!», υπογραμμίζει.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ).

Κάλεσμα στους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα, αύριο Σάββατο, στο Σύνταγμα απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Το κάλεσμα σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για την αυριανή συγκέντρωση θέτει στο επίκεντρο τις εξής διεκδικήσεις:

-- Αμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

-- Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.

-- Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.

-- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ