Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«AMAZON» ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αποκαλύπτονται η εξαντλητική πίεση και η παρακολούθηση των εργαζομένων

Τις «περγαμηνές» με τις οποίες η «Amazon» κονταροχτυπιέται με τους ανταγωνιστές της για την κυριαρχία στο ψηφιακό εμπόριο και αλλού καταγράφουν νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αυτήν τη φορά για τις συνθήκες εργασίας σε αποθήκες του αμερικανικού κολοσσού στη Γαλλία.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν μετά από πρόστιμο - «χάδι» ύψους 32 εκατ. ευρώ που επέβαλε στην «Amazon France Logistique» η αρμόδια εποπτική αρχή CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertes), για «υπέρμετρη» παρακολούθηση των εργαζομένων της εταιρείας.

Η επιτροπή παρενέβη μετά από σχετικά δημοσιεύματα και, αφού εξέτασε καταγγελίες εργαζομένων, επεξεργάστηκε στοιχεία που συλλέγονται από «σαρωτές χειρός», δηλαδή ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το προσωπικό κατά την αποθήκευση ή αφαίρεση αντικειμένων από τμήματα των αποθηκών, κατά την εκτέλεση παραγγελιών κ.λπ.

Οπως προκύπτει από ανακοίνωσή της, η CNIL διαπίστωσε ότι «εγκαταστάθηκαν δείκτες που μετρούν τον χρόνο αδράνειας των σαρωτών των εργαζομένων» και έκρινε πως «η εφαρμογή ενός συστήματος που μετρά με τόση ακρίβεια τις διακοπές της δραστηριότητας, και οδηγεί τον εργαζόμενο στο ενδεχόμενο να πρέπει να δικαιολογήσει κάθε διάλειμμα ή διακοπή, ήταν παράνομη».

Επιπλέον, το πόρισμα θεωρεί «υπερβολικό» το να διατηρεί η «Amazon» «όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από το σύστημα, καθώς και τους στατιστικούς δείκτες που προκύπτουν, για όλους τους εργαζόμενους και τους έκτακτους εργαζόμενους, για 31 μέρες».

Βέβαια η εν λόγω αρχή, εκπροσωπώντας το γαλλικό αστικό κράτος, που εκπροσωπεί τα συλλογικά συμφέροντα του κεφαλαίου, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως «δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι οι πολύ ισχυροί περιορισμοί που επιβαρύνουν τη δραστηριότητα της "Amazon", και οι στόχοι υψηλής απόδοσης που έχει θέσει η εταιρεία για τον εαυτό της, μπορούν να δικαιολογήσουν το σύστημα σαρωτή που έχει τεθεί σε εφαρμογή για τη διαχείριση της δραστηριότητάς της».

Ετσι, οι ενστάσεις που διατυπώνει η CNIL αφορούν ουσιαστικά το αν θίγεται ο «υγιής ανταγωνισμός», επειδή τα παραπάνω πιθανώς δεν συμβαίνουν σε άλλες εταιρείες. Τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους που ξεζουμίζονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ