Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πώληση κρατικών μεριδίων σε πολλές επιχειρήσεις

Σχέδιο πώλησης κρατικών συμμετοχών σε ιταλικές επιχειρήσεις προωθεί η ιταλική κυβέρνηση (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) της Τζ. Μελόνι, με στόχο να συγκεντρώσει μεταξύ 2024 και 2026 κεφάλαια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ και να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος της, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, το χρέος της Ιταλίας φαίνεται να μειώνεται μόλις κατά 0,6% μεταξύ του 2023 και του 2026, με στόχο να διαμορφωθεί στο 139,6% του ΑΕΠ.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάζουν να πουλήσουν ποσοστό έως και 13% από τις κρατικές συμμετοχές στον όμιλο ταχυδρομικών υπηρεσιών Poste Italiane, χωρίς όμως το συνολικό ποσοστό τους να υποχωρήσει κάτω από το 51%.

Η Poste Italiane είναι ένας χρηματοοικονομικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, που έχει επεκταθεί και στους τομείς των πληρωμών, της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Ενέργειας, στην παροχή ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων.

Η Μελόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Τζορτζέτι δήλωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει μέρος των συμμετοχών της στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων «Ferrovie dello Stato» και στον ενεργειακό κολοσσό «Eni».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ