Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απεργία ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Αργεντινή από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες (CGT, CTA, Ενωση Εργαζομένων της Λαϊκής Οικονομίας), στο πλαίσιο πανεθνικής απεργίας ενάντια στο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που προωθεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του λαϊκιστή Προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Στις κινητοποιήσεις, με μεγαλύτερη αυτή στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους, διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές. Ηταν ένα επόμενο μαζικό βήμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Μιλέι, που προωθεί περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις, ένα πακέτο νομοθεσίας που χτυπάει βάναυσα τα κοινωνικά - συλλογικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων. Ο λεγόμενος «νόμος - μικρο-λεωφορείο» περιλαμβάνει πάνω από 300 τροποποιήσεις - καταργήσεις υπαρχόντων νόμων και θέσπιση νέων, ενώ το λεγόμενο «μέγκα - διάταγμα» ξηλώνει δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του Μιλέι διαμηνύει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι «αναγκαία» έπειτα από χρόνια «υπέρογκων» δαπανών, τα οποία άφησαν την Αργεντινή με τεράστια χρέη σε εσωτερικούς και διεθνείς πιστωτές, και μεταξύ άλλων έκλεισε μια συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ώρα επιχειρεί να ποινικοποιήσει την κοινωνική διαμαρτυρία, λέγοντας ότι όποιος μπλοκάρει δρόμο θα καλείται να πληρώνει για τα μέτρα καταστολής που θα εφαρμόζονται.

Η κινητοποίηση των Αργεντινών εργαζομένων συναντά αλληλεγγύη από δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, καθώς πραγματοποιήθηκαν και διαμαρτυρίες σε πρεσβείες.

Την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα τους εκφράζει επίσης το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ