Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζει την τακτική της σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ

Η Γερμανία πρέπει «να πάρει στα σοβαρά» το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σχολίασε χτες ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις, αφού ο Τραμπ εξασφάλισε άλλη μια νίκη σε προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μίχαελ Λινκ, βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP), δήλωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να ακολουθήσει τη «στρατηγική του ντόνατ» για να μετριάσει τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια εκλογή Τραμπ τον Νοέμβρη. «Αυτό σημαίνει πως βασιζόμαστε σε επαφές γύρω απ' αυτόν - και με εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν ενδεχομένως να ασκήσουν βέτο σε αποφάσεις», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα οξύνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και εκφράζεται σύγκρουση συμφερόντων σε τομείς όπως το εμπόριο, η Ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο καλύτερος τρόπος «είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε κοινά συμφέροντα, για παράδειγμα στις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο», εκτιμά ο Λινκ, ισχυριζόμενος ότι «αρκετοί παράγοντες στις ΗΠΑ, όπως επιχειρηματίες και κυβερνήτες, δεν θέλουν να τους βλάψει ο Τραμπ αρχίζοντας, για παράδειγμα, έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ».

Και προσθέτει: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας ισχυρός εταίρος που τον παίρνουν στα σοβαρά - αυτό ισχύει για την οικονομία, αλλά και για τον καταμερισμό βαρών στο ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά, τη στιγμή που το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου αναθεώρησε προς τα κάτω απροσδόκητα τις προβλέψεις ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία το 2024, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, από 0,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ