Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Νέα γυμνάσια στη Χερσόνησο

Σε εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ προχώρησε προχτές η Βόρεια Κορέα, με φόντο πολύπλευρη κλιμάκωση των εντάσεων στη Χερσόνησο και συνολικά στη βορειοανατολική Ασία.

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας έκανε λόγο μάλιστα για «πολλούς πυραύλους» που εκτοξεύτηκαν προς την Κίτρινη Θάλασσα και ανακοίνωσε ότι γίνονται αναλύσεις δικές τους και των ΗΠΑ για τις προδιαγραφές των πυραύλων (βαλλιστικοί πύραυλοι και ικανοί να φέρουν πυρηνικά είναι αυτοί των οποίων οι δοκιμές υπόκεινται σε κυρώσεις).

Χτες, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μετέδωσε ότι έγινε δοκιμή του νέου στρατηγικού πυραύλου «Pulhwasal-3-31» που - όπως ανέφερε - βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και - συνέχισε - η δοκιμαστική εκτόξευση δεν είχε καμία επίπτωση στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών. Ακόμα, ανέφερε ότι η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Οι νέες βορειοκορεατικές εκτοξεύσεις έγιναν ενώ η Νότια Κορέα προχώρησε σε νέες ασκήσεις, που αναμενόταν να ολοκληρωθούν χτες, Πέμπτη, αυτήν τη φορά από τις ειδικές τους δυνάμεις, με σενάριο την παρείσφρηση «βαθιά στα μετόπισθεν του εχθρού» στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, με δεδομένα τα «σοβαρά προβλήματα ασφαλείας», σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό. Λίγα 24ωρα πριν, ο Πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σοκ-γελ, τόνιζε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ανταποδώσει με «πολλές φορές ισχυρότερο» τρόπο κάθε «πρόκληση» κι επισείοντας τις «συντριπτικές δυνατότητες ανταπόδοσης» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε πως η Νότια Κορέα είναι ο «κυριότερος εχθρός» της χώρας του και, μεταξύ άλλων, ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα και τις Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο «πολέμου» που μπορεί «να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή». Εκανε δε λόγο για κατάσταση «μόνιμης και ανεξέλεγκτης κρίσης» στη Χερσόνησο, κατηγορώντας για αυτήν Σεούλ και Ουάσιγκτον, που εντείνουν μια σειρά κοινά γυμνάσια, επεκτείνοντάς τα μάλιστα και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Ιαπωνία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατεδαφίστηκε το λεγόμενο «Μνημείο των τριών πυλώνων» (όπου τρεις πυλώνες είναι οι Ειρήνη, Εθνική Συνεργασία και Ανεξαρτησία) που είχε ανοικοδομηθεί το 2000 στην Πιονγιάνγκ και ήταν γνωστό και ως «Αψίδα της Επανένωσης», επειδή συμβόλιζε την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών και επίσημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ