Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Η τουρκική αστική τάξη εντείνει τις προκλήσεις σε Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να επιβάλει τετελεσμένα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σε μια περίοδο που οξύνεται το παζάρι με ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ σε πολλά μέτωπα.

Συγκεκριμένα, δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα είχαν «αποκλείσει» ουσιαστικά την περιοχή όπου το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» (εντός της κυπριακής ΑΟΖ) επιχειρούσε στο πλαίσιο των ερευνών για τον αγωγό «EastMed». Τελικά, το «Nautical Geo» μέχρι και χτες το βράδυ έμενε αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Λάρνακας. Σημειώνουμε ότι η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στις έρευνες του «Nautical Geo», υποστηρίζοντας ότι αυτές εμπίπτουν στην τουρκική ΑΟΖ, ενώ από το περασμένο Σάββατο 2 Οκτώβρη, το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» «μπήκε» στην περιοχή και πραγματοποίησε έρευνες, για να επιστρέψει μετά στην Αττάλεια.

Στο μεταξύ, με φόντο τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών Τουρκίας - Ελλάδας που ολοκληρώθηκε προχτές, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο να εγκαταλείψουν «τη μαξιμαλιστική τους συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», κατηγορώντας την Αθήνα για «μια πολιτική που βλέπει το Αιγαίο ως τη λίμνη της». Πρόσθεσε ότι «η "Γαλάζια Πατρίδα" είναι η κόκκινη γραμμή μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας (...) Θα παλέψουμε για αυτήν και θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα».

Επανέφερε και αυτός τη σύνδεση της κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου με το αν είναι ή όχι αποστρατιωτικοποιημένα και απευθυνόμενος στην Αθήνα, κατέληξε: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα, που μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι», αλλά «εάν δημιουργήσετε μια de facto κατάσταση στο πεδίο ενώ αρχίζετε να εργάζεστε στο τραπέζι, εάν δείχνετε μια εξαιρετικά επιθετική στάση, τότε θα βλέπετε πάντα τις δυνάμεις μας να είναι εκεί στο πεδίο. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ καλύτερο για την Ελλάδα να ενεργεί με κοινή λογική και να σέβεται την προσέγγισή μας για την επίλυση προβλημάτων μέσω διπλωματίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ