Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον απαράδεκτο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην ΕΝΕ

Τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας στις 17/9/2021 αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) συγκροτήθηκε το 2004, σύμφωνα με τον νόμο 3252/2004, και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με γνωμοδοτικό ρόλο προς τον εκάστοτε υπουργό Υγείας για τα νοσηλευτικά ζητήματα, ενώ είναι υποχρεωτική η εγγραφή σ' αυτήν όλων των νοσηλευτών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του Κόμματος, «πέρα από το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία της ΕΝΕ έχει εξελιχθεί σε έναν μηχανισμό επιβολής αντεργατικών μέτρων για τους νοσηλευτές, σε ένα όργανο που προωθεί επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων και δωρεών, το εκλογικό της σύστημα μέχρι και σήμερα απαγορεύει να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια που εκφράζουν διαφορετικές παρατάξεις, επιχειρώντας να εμποδίσει να εκφραστούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές στην Υγεία - Πρόνοια. Κάτι παρόμοιο δεν γίνεται σε άλλα ΝΠΔΔ, όπως π.χ. ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος».

Στις 17/9 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης για τα 5 Περιφερειακά Τμήματα της ΕΝΕ στη χώρα, καθώς και αντιπροσώπων για την πανελλαδική της συνέλευση.

Οι καταγγελίες εκπροσώπων νοσηλευτών που καταγράφονται στην Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούν τα παρακάτω:

1. Για την προκήρυξη των εκλογών:

  • Οσες φορές ανακοινώθηκαν εκλογές πριν την καταληκτική ημερομηνία (20 Αυγούστου) δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την ακύρωσή τους, ούτε καν μέσω της ιστοσελίδας της.
  • Η ανακοίνωση για τις εκλογές αναρτήθηκε στις 20 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας της και μόνο. Δεν υπήρξε καμία άλλη ενημέρωση προς τους νοσηλευτές.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε δημόσια η κλήρωση για τη σύσταση των εφορευτικών επιτροπών.

2. Τη μέρα των εκλογών παρατηρήθηκαν σε εκλογικά κέντρα τα εξής:

  • Κανένας δικαστικός αντιπρόσωπος σε κανένα εκλογικό τμήμα.
  • Δεν έγινε από την εφορευτική επιτροπή καμία αίτηση για επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή ταυτότητας της ΕΝΕ.
  • Δεν ζητούνταν υπογραφή από τον ψηφοφόρο για επιβεβαίωση της συμμετοχής του.
  • Υπήρχαν ασφράγιστοι φάκελοι μπερδεμένοι με σφραγισμένους.
  • Σε πολλά τμήματα οι εφορευτικές επιτροπές κατέγραφαν και αριθμούσαν τους πρώτους ψηφοφόρους στις εκλογικές λίστες, έπειτα άφηναν κενές ολόκληρες σελίδες (!) και συνέχιζαν στις επόμενες την απλή καταγραφή των στοιχείων των υπόλοιπων ψηφοφόρων, χωρίς πια να υπάρχει αρίθμηση.
  • Οι εφορευτικές επιτροπές δεν σφράγιζαν τις ενστάσεις που έγιναν, ενώ απέρριψαν και το αίτημα παρουσίας των αντιπροσώπων κατά την καταμέτρηση.
  • Ακόμα και σήμερα, καμία εφορευτική επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει τον κατά τμήμα αριθμό ή τον συνολικό αριθμό ψηφισάντων και τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά μόνο λίστα με το ποιοι «εκλέγονται».
  • Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απάντησε τα εξής αμίμητα μετά από πίεση στις ενστάσεις: «Ουδείς δύναται να αξιώσει τη διενέργεια ελέγχου στο βιβλίο μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας (!). Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την τήρηση του συγκεκριμένου βιβλίου. Δεν προβλέπεται ρητώς η υπογραφή από μέρους των ψηφισάντων, ούτε η αρίθμηση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας πώς τοποθετείται με βάση τα παραπάνω καταγγελθέντα περιστατικά για τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές στην ΕΝΕ, αλλά και στο ζήτημα ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει κανένα εκλογικό αποτέλεσμα στην επικράτεια ενώ έχει προβεί σε ανακοίνωση των «εκλεγμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ