Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Στην τελική ευθεία τα πολύ επικίνδυνα σχέδια

Για 5ετή και έπειτα «επ' αόριστον» συμφωνία κάνουν λόγο οι πληροφορίες, ενώ οι προβλέψεις της το μόνο που εγγυώνται είναι νέους κινδύνους για τον λαό

Οι τελευταίες προετοιμασίες γίνονται στο Μαξίμου, στο ΥΠΕΞ και σε μια σειρά από άλλα υπουργεία ενόψει του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στις 13/10, στην Ουάσιγκτον.

Προγραμματίζονται συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του και με άλλους παράγοντες αλλά και η έναρξη του 3ου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018), με εκπροσώπους μιας σειράς υπουργείων, καθώς καταλαμβάνει πλειάδα θεματικών που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, όπως μπίζνες, Ενέργεια κ.λπ.

«Κορωνίδα» των διαβουλεύσεων εκεί, βέβαια, σε στενή διασύνδεση και με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η υπογραφή της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας για τις βάσεις και τη διμερή «αμυντική συνεργασία».

Στο πλαίσιο αυτό, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταλήξει σε 5ετή σε πρώτη φάση ανανέωσή της - στην οποία αναφέρθηκε ξανά χτες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή - και επ' αόριστον ανανέωσή της κατόπιν, με το πέρας της 5ετίας.

Σε ό,τι αφορά τη χωρική επέκταση των Αμερικανών και σε άλλα σημεία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της MDCA οι Αμερικανοί αρνήθηκαν - τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μια βδομάδα προ της υπογραφής της νέας Συμφωνίας - να συμπεριληφθεί στα νέα σημεία στάθμευσης δυνάμεών τους, έστω περιοδικής, η Σκύρος. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι «είναι σαν να παίρνουν υπόψη» τις τουρκικές απαιτήσεις αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, καθιέρωσης παραπέρα ενός «ειδικού καθεστώτος» στην περιοχή, όπου η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δεν μπορεί να διατηρεί στρατό στη συνοριογραμμή και γενικά οτιδήποτε γίνεται εκεί πρέπει να λαμβάνει πρώτα τη σύμφωνη γνώμη της γείτονος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πάλι να επιστρατεύσει το κάλπικο επιχείρημα ότι η εμπλοκή στα αμερικανικά σχέδια «εγγυάται» δήθεν την ασφάλεια για τον λαό, αλλά και να καθησυχάσει όσους από τη σκοπιά της αστικής τάξης και της αναβάθμισης των συμφερόντων της ζητάνε περισσότερα «ανταλλάγματα» από τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι τάχα οι Αμερικανοί θα δώσουν «εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην τουρκική αστική τάξη και ότι στα πρότυπα της επιστολής Πομπέο (ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ) στον Μητσοτάκη, αρχές του 2020, θα υπάρχει αντίστοιχη επιστολή του νυν ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Θυμίζουμε πως η επιστολή Πομπέο, την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα φούντωνε, έδειχνε τον δρόμο «από εδώ μέχρι τη Χάγη», για το παζάρι και τις «διευθετήσεις» με την τουρκική αστική τάξη: «Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, που να συμβαδίζουν με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική», ανέφερε.

Τι αναφέρει το άρθρο 33; «Σε κάθε διαφορά που η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθούν πρώτα από όλα να λύσουν τη διαφορά τους με διαπραγματεύσεις, έρευνα, μεσολάβηση, συνδιαλλαγή, διαιτησία, δικαστικό διακανονισμό, προσφυγή σε τοπικούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους».

Είναι ακριβώς ο «οδικός χάρτης» που επικαλείται έκτοτε η κυβέρνηση (ΜΟΕ, διερευνητικές επαφές, συνυποσχετικό και Χάγη), με φόντο τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και με «κοινό τόπο» με τις ΗΠΑ το πώς θα διασφαλιστούν η ησυχία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η παραμονή της Τουρκίας σε αυτό.

Μάλιστα, το σχέδιο επιστολής Μπλίνκεν, όπως έχει γνωστοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να είναι πιο ολιγόλογο και χωρίς καμιά από τις αναφορές περί «εγγυήσεων» που υποτίθεται πάσχιζαν για να συμπεριληφθούν στο κείμενο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως απόδειξη διασφάλισης για τις ελληνικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές στις οποίες θα ασκούνται ή θα έχουν επιχειρησιακή δράση και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, κυρίως την Αλεξανδρούπολη, όπου παράλληλα με τη διεκπεραίωση αμερικανικών δυνάμεων απλώνονται τεράστιες μπίζνες στην Ενέργεια και τη διαμετακόμιση. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ' ό,τι σηματοδοτεί η εγκατάσταση εκεί των αμερικανικών δυνάμεων που κάνει τις περιοχές αυτές στόχο των ανταγωνιστών τους.

Αμερικανικά «F-15» στη Λάρισα

Σε κάθε περίπτωση, στο ενδιάμεσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν ...κανονικά τη βρώμικη δουλειά τους, με ορμητήριο τις βάσεις που τους παραχωρεί η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, αμερικανικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle από την 336η Μοίρα μαχητικών της αεροπορικής βάσης Seymour Johnson, στη Βόρεια Καρολίνα, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας για τη συμμετοχή στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge». Μετέχουν δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ, με διεύθυνση από τη Διοίκηση Ευρώπης - Αφρικής της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE - AFAFRICA).

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, στην ιστοσελίδα της εν λόγω Διοίκησης, η «Castle Forge» έχει σχεδιαστεί «με επίκεντρο την εταιρική σχέση που αυξάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συλλογική άμυνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναδεικνύοντας και τον ρόλο της χώρας ως κόμβου για τη διάταξη και ανάπτυξη αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, πέρα από τη μεταστάθμευση 7 αμερικανικών μαχητικών και των χειριστών τους, κατέφτασε με γιγαντιαίο αμερικανικό μεταγωγικό και το αναγκαίο προσωπικό υποστήριξης με όλο το σχετικό υλικό. Παραπέρα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε αποστολές που συνθέτουν ένα πλήρες φάσμα πολεμικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Σύνθετων Αμυντικών και Επιθετικών Αεροπορικών Τακτικών. Αεροπορικής υποστήριξης με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (Joint Terminal Attack Controller - JTAC). Εναέριας Μάχης. Προστασίας - Προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Προσβολής - Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα σημειώνεται και στη Σούδα καθώς έδεσαν εκεί δύο υποστηρικτικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα «USNS Yuma» και «USNS Choctaw County», ενώ προηγουμένως είχε δέσει εκεί και το «USNS Carson city», όλα μεταφέροντας εφόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ