Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΕΘ και φάρμακα «δεν φτάνουν για όλους»

RIZOSPASTIS

«

Δεν φτάνουν για όλους»: Αυτή ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα σχετικά με τα φάρμακα έναντι της COVID-19, εξηγώντας ότι «έχουμε υπογράψει δεσμευτική συμφωνία όλα τα κράτη της ΕΕ» και δείχνοντας έτσι ότι και πάλι οι λαοί μένουν δέσμιοι συμφωνιών που έχουν ως κριτήριο την αύξηση κερδών σε τμήματα του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται απτόητη, αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους, και με το δημόσιο σύστημα Υγείας να παραμένει αθωράκιστο. Το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID φτάνει στο 94% στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στο 66% στην επικράτεια.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση - όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μια μέρα πριν - «νίπτει τας χείρας της» για την εξέλιξη της πανδημίας και απλά θα ενημερώνει ποιες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται «στο κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Χτες ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους πέταξε το μπαλάκι στους δήμους για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ανοίγοντας παραπέρα τον δρόμο μετακύλισης της ΠΦΥ από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση. Εκανε λόγο για «επιχειρησιακό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών» και κάλεσε τους δημάρχους να «ενισχύσουν την προσπάθεια», την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι φορείς της Τοπικής Διοίκησης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε στοιχειώδεις ανάγκες. Σημειωτέον, 10 μήνες μετά την έναρξη του «επιχειρησιακού προγράμματος» εμβολιασμού, μόλις το 58,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή σε απομακρυσμένα χωριά, χωρίς δημόσια μονάδα Υγείας, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την 3η δόση, η ΕΕΕ τη συνιστά και σε όσους είναι άνω των 50 ετών και ανήκουν στην κατηγορία ευπαθών ομάδων Α και Β (αφορά περίπου 100.000 άτομα). Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Κυριακή 10 Οκτώβρη για όσους έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για την 3η δόση ειδικά σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα και για νεότερες ηλικίες, και ενώ αναμένονται νέα δεδομένα από άλλες χώρες.

«Κανονικότητα» οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά

Στο μεταξύ χτες έχασαν και χτες τη ζωή τους από COVID-19 άλλοι 30 άνθρωποι, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών της νόσου να ανέρχεται πια σε 15.042.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 335, από τους οποίους οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6,19%) και συνολικά οι ενεργές νοσηλείες COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία είναι 1.700.

Τα νέα κρούσματα χτες ήταν 2.249, από τα οποία 488 εντοπίστηκαν στην Αττική, 382 στη Θεσσαλονίκη, 158 στη Λάρισα. Πάνω από 50 κρούσματα καταγράφονται σε Αχαΐα, Δράμα, Καβάλα, Πέλλα και Πιερία.

Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ανήκουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές. Σε Καστοριά, Πιερία, Καρδίτσα και Σέρρες καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων και των νέων νοσηλειών, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στις συγκεκριμένες περιοχές κυμαίνεται από 42% έως 55%.

Η Δυτική Αττική χαρακτηρίστηκε «σταθερά επιβαρυμένη ΠΕ», ωστόσο αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στο σύνολο της Αττικής.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Στην επικράτεια τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 20.000, από τα οποία 3.000 είναι στη Θεσσαλονίκη και 1.200 στη Λάρισα. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών διατρέχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Στην Ελλάδα την τελευταία βδομάδα οι νέες διαγνώσεις και νοσηλείες αυξήθηκαν 5% και οι θάνατοι μειώθηκαν 1%, ενώ σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Στην Ευρώπη καταγράφεται τάση επιδείνωσης για 2η συνεχόμενη βδομάδα, με αύξηση 8% στις νέες διαγνώσεις και 9% στους θανάτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ