Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πάνω από 200.000 οι μαθητές με κορονοϊό στην Αγγλία

Copyright 2020 The Associated

Πάνω από 3,1 εκατ. νέα κρούσματα και περισσότεροι από 54.000 θανάτους από κορονοϊό καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο τη βδομάδα 27 Σεπτέμβρη - 3 Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 5 εκατομμύρια.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ (760.571), στη Βρετανία (239.781), στην Τουρκία (197.277), στη Ρωσία (165.623) και στην Ινδία (161.158).

Επιπλέον, παρότι σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκε συνολικά μείωση κατά 9% στα νέα κρούσματα και κατά 4% στους θανάτους, στην Ευρώπη τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 2% σε Ευρώπη και Αμερική.

Αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία στην Αγγλία

Στη Βρετανία, όπου πάνω από το 82% των άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς μέτρα προστασίας, ακόμα και με 25 - 30 μαθητές ανά τάξη, ενώ συνολικότερα έχουν αρθεί και στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

Ετσι, στην Αγγλία εκτιμάται ότι 204.000 μαθητές (2,5% του συνόλου τους) σε κρατικά χρηματοδοτούμενα σχολεία έλειπαν για λόγους που σχετίζονται με την COVID-19 στις 30 Σεπτέμβρη, από 122.000 στις 16 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, περίπου 1 στους 7 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απουσίασαν είτε για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό, είτε για άλλους λόγους. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει τον υψηλότερο επιπολασμό λοιμώξεων στη χώρα και συνέβαλε στην αύξηση του συνολικού αριθμού των μολύνσεων.

Παράλληλα, ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της Βρετανίας, ο Νιλ Φέργκιουσον, μιλώντας στο «Reuters» προειδοποίησε ότι οι ερχόμενοι μήνες είναι αβέβαιοι και ότι τα νοσοκομεία ίσως δεχτούν μεγάλη πίεση, ακόμα κι αν δεν υπάρξει «σαρωτικό κύμα θνητότητας σε αυτήν τη φάση», λόγω του εμβολιασμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει η ίδια: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται ήδη αρκετές πιέσεις, δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες για διαχείριση ατυχημάτων και έκτακτων καταστάσεων».

Νέες αιτήσεις έγκρισης εμβολίων για παιδιά αλλά και αναστολές χορήγησης

Οι «Pfizer» και «BioNTech» ζήτησαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου τους για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σε μια φάση που καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται στις αρχές Σεπτέμβρη στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Την ίδια ώρα, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία διακόπτουν τη χρήση του εμβολίου της «Moderna» για νεότερες ηλικιακές ομάδες, μετά από αναφορές για πιθανές σπάνιες καρδιαγγειακές παρενέργειες.

Ο σουηδικός Οργανισμός Υγείας θα διακόψει τη χρήση του εμβολίου για άτομα που γεννήθηκαν από το 1991 και μετά, καθώς τα δεδομένα έδειξαν αύξηση περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ενώ αντίστοιχα η Φινλανδία διακόπτει τη χορήγηση του εμβολίου για άνδρες που έχουν γεννηθεί μετά το 1991. Η δε Δανία το διακόπτει για άτομα κάτω των 18 ετών.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα την αξιολόγηση του αντιικού χαπιού της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Merck», ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή αίτηση έγκρισης στην ΕΕ. Σύμφωνα με δοκιμές της εταιρείας, το φάρμακο (molnupiravir) μείωσε στο μισό τους κινδύνους να νοσηλευτούν και να πεθάνουν ασθενείς με COVID-19.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ