Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από τα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές μας!

Γιγαντοπανό στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Γιγαντοπανό στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
«Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!». Δυνατό ακούστηκε χτες και από τη Θεσσαλονίκη το σύνθημα - απόφαση του λαού και της νεολαίας, μέσα από τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση - πορεία που οργάνωσαν τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών και ολοκληρώθηκε με συναυλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, που όλες τις προηγούμενες μέρες έδωσε παλικαρίσια τη μάχη για να ξαναστείλει στις τρύπες τους τους φασίστες που άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι και, με ανοχή και «πλάτες» της κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών, να χτυπούν με λύσσα όσους παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, όσους μπαίνουν μπροστάρηδες για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, διαμήνυσε ότι «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Αγαλμα Βενιζέλου εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά χώρων και κλάδων δουλειάς, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, την Υγεία και την Εκπαίδευση, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τις γειτονιές όπου κυρίως ζουν και ανασαίνουν η εργατική τάξη και τα παιδιά της. Μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών μέσα από το μπλοκ των συλλόγων τους, αλλά και των μαθητών.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Με μια φωνή, άνθρωποι όλων των ηλικιών διατράνωσαν: «Εσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού και βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού», «Εργάτη, νέε σκέψου ταξικά, ρατσιστή σε θέλουνε τα αφεντικά». Στο κέντρο της πόλης αντήχησαν δυνατά τα συνθήματα «Σκοτώσανε τον Παύλο τα φασισταριά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί, έξω από τα σχολεία φασίστες και ναζί», «Στα ΕΠΑΛ πηγαίνουν παιδιά των εργατών, έξω η μπόχα των εθνικιστών».

Δεν εφησυχάζουμε! Θα βρίσκουν την απάντησή τους κάθε μέρα στον οργανωμένο αγώνα!

Η πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου τελικά πραγματοποιήθηκε η συναυλία, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του δήμου να την εμποδίσει αρνούμενη να παραχωρήσει τον χώρο, πλημμύρισε από κόσμο.

Από το βήμα, ο Σίμος Μαστρακούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε: «Εναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς της πόλης στέλνουν μήνυμα: Κανένας εφησυχασμός! Η μαζική, συλλογική, οργανωμένη δράση των συλλόγων, των σωματείων είναι όρος να τσακίζουμε τον φασισμό! Με το σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ηχηρό μήνυμα! Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από τα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές μας! Ξέρουμε καλά τον ρόλο τους... Οι φασίστες είναι όπλο του συστήματος ενάντια στην επιθετική διεκδίκηση, στην οργάνωση των εργατών και των παιδιών τους. Ομως βρίσκουν την απάντησή τους και σήμερα και κάθε μέρα στον οργανωμένο αγώνα!».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αρχικά καταδίκασε την επικίνδυνη για τον λαό Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας αλλά και την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έναν χρόνο μετά «η πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που εκατοντάδες σωματεία, μαζικοί φορείς τονίζαμε τη μέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Είναι εγκληματίες επειδή είναι ναζιστές και φασίστες. Και ο φασισμός δεν μπαίνει στην άκρη με δικαστικές αποφάσεις, αλλά πρώτα και κύρια με την αποφασιστική δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Πρόσθεσε πως «οι επαναλαμβανόμενες φασιστικές επιθέσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν πως με τον φασισμό δεν τελειώσαμε. Και πώς θα μπορούσαμε να τελειώσουμε όσο δεν ξεμπερδεύουμε με το σύστημα που τον γεννά, τα αφεντικά των φασιστών, όσους βολεύονται και έχουν συμφέρον από τη δράση τους...

Για ακόμη μια φορά φάνηκε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος που έρχονται να παίξουν αυτές οι εγκληματικές συμμορίες. Η ίδια η οργάνωση των επιθέσεων που έγιναν στα σχολεία της Σταυρούπολης και του Ευόσμου, στην πλατεία της Ηλιούπολης, με κουκούλες, με δολοφονικά όπλα, όπως tazer και αλυσίδες, αποδεικνύει πως το μακρύ χέρι του συστήματος έχει στόχο να τρομοκρατήσει, να φοβίσει, να σκοτώσει. Επιλέγουν να χτυπούν καταδρομικά, πολλοί εναντίον λίγων, αφού δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με το οργανωμένο κίνημα. Ξέρουν καλά πως θα τους καταπιεί! Και ο βρώμικος, βαθιά συστημικός τους ρόλος φαίνεται από το ποιον βάζουν στο στόχαστρο». Ξεκαθάρισε ότι «ο εργατόκοσμος, τα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού, όσοι τσακίζονται από τη φτώχεια, από την ανεργία και την εκμετάλλευση δεν έχουν κανένα συμφέρον από το δηλητήριο που χύνουν τα φασιστοειδή».


MotionTeam

Κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο άνθρωπο να παλέψει οργανωμένα για τη ζωή που του αξίζει, για τις σύγχρονες ανάγκες του. Να οργανωθεί στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα μαθητικά συμβούλια, σε άλλους μαζικούς φορείς. Να μπει και εκείνος στη μάχη για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, για ολοκληρωμένη Παιδεία, με σχολεία που μορφώνουν, για Υγεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν. «Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στους φασίστες. Αυτό τρέμουν οι διάφορες εγκληματικές συμμορίες. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να εξαφανιστούν από τις γειτονιές μας», είπε.

«Οι τύχες στα δικά μας χέρια μόνο με σφιχτές περήφανες γροθιές»

Ακολούθησε η εμφάνιση - έκπληξη του Απόστολου Μπαρμπαγιάννη σε ένα stand up comedy «Τσολιάς σόλο», μέσα από το οποίο καυτηρίασε τα τελευταία γεγονότα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη στάση της κυβέρνησης. Κλείνοντας ανέφερε: «Τι έκανε ο λαός φέτος στις φωτιές; Δεν περίμενε από κανένα "μεσσία" σωτηρία. Πήρε απλά τις τύχες του στα χέρια του. Ετσι και τώρα οι τύχες μας είναι στα δικά μας χέρια. Αρκεί τα χέρια αυτά να υψώνουν μόνο σφιχτές περήφανες γροθιές».

Εδωσε τη σκυτάλη στους καλλιτέχνες που με τη μουσική και τα τραγούδια τους ένωσαν τη φωνή τους με τον λαό που παλεύει για να τσακίσει το τέρας του φασισμού. Αντιφασιστικά, τραγούδια του αγώνα, σύγχρονα και παλιότερα, γνώριμα, ερμήνευσαν ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Κώστας Καρμπάς, ο Νίκος Ταλέας, η Μαρία Φραγκούλη, ο Monde και ο Κώστας Γκρανόπουλος. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο Χακ, ο τραγουδιστής των Urban Pulse αφιέρωσε την παρουσία τους σε όλους όσοι αυτές τις μέρες στάθηκαν απέναντι στο τέρας του φασισμού και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι καλλιτέχνες να στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».


  • INTIME NEWS

    Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα και την Ξάνθη, όπου μαζική ήταν η συμμετοχή των φοιτητών. Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και συναυλία με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος των εργατικών σωματείων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ