Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί εναντίον εκτοπισμένων σε υποτιθέμενη «ασφαλή περιοχή» και πεινασμένων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια

Copyright 2024 The Associated

Νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, μεταξύ άλλων σε υποτιθέμενες «ασφαλείς περιοχές» και κοντά σε μεθοριακό πέρασμα όπου πεινασμένοι άνθρωποι περίμεναν λίγη ανθρωπιστική βοήθεια, εξαπέλυσε το Ισραήλ, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμάκωσε τις κατεδαφίσεις κτιρίων και συνοικιών στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο (στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια»), επιδιώκοντας τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Ο ισραηλινός στρατός δεν δίστασε να ρίξει ξανά οβίδες σε σκηνές εκτοπισμένων αμάχων στον παράκτιο καταυλισμό Αλ Μαουάσι, σε υποτιθέμενη «ασφαλή περιοχή», σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 αμάχους. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μία οβίδα έπληξε την περιοχή, προκαλώντας φωτιά σε σκηνές όπου κοιμούνταν γυναίκες και παιδιά. Επιζώντες άμαχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξήγησαν ότι αν δεν είχαν επέμβει άμεσα οι διασώστες, ο χώρος θα είχε καεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα ακόμα πιο τραγική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Χτες βράδυ, ισραηλινές βόμβες χτύπησαν ομάδα αμάχων που βρισκόταν κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ περιμένοντας λίγη ανθρωπιστική βοήθεια, με απολογισμό 9 νεκρούς και 30 τραυματίες. Τον βομβαρδισμό κατέγραψαν ανταποκριτές του «Al Jazeera» και του πρακτορείου «Ρόιτερς». Η κάμερα του «Al Jazeera» κατέγραψε την προσπάθεια δεκάδων τραυματιών να βρουν βοήθεια στο υπερπλήρες Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα.

Ηδη πριν από αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα, ο συνολικός απολογισμός από τις 257 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα είχε φτάσει τους 37.396 νεκρούς Παλαιστίνιους και τους 85.523 τραυματίες.

Δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν επίσης το τελευταίο 24ωρο στην πόλη της Γάζας, όπου άγνωστος αριθμός αμάχων καταπλακώθηκαν χτες το μεσημέρι από βομβαρδισμό σε κατοικία στη συνοικία Σάμπρα, καθώς και στην πόλη Ράφα.

Και στις δύο πόλεις διεξάγονται σκληρές συγκρούσεις του κατοχικού στρατού με μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων.

Αθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων αμάχων

Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα κάλεσαν τον ισραηλινό στρατό να απελευθερώσει αμέσως 310 γιατρούς και νοσηλευτές που «υπόκεινται σε βασανιστήρια». Απαίτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας «για να αποκαλυφθεί η τύχη δεκάδων απαχθέντων Παλαιστινίων νοσηλευτών και γιατρών».

Παράλληλα, χτεσινή ανταπόκριση του BBC από καταυλισμούς εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας μετέφερε τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης καθώς μέσα σε όλες τις ελλείψεις (τρεχούμενο καθαρό νερό, δίκτυο αποχέτευσης, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, φάρμακα κ.ά.) έχουν να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη και τους πάνω από 330.000 τόνους σκουπιδιών που έχουν δημιουργήσει μεγάλους λόφους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές οι οποίες είναι ήδη γεμάτες ερείπια. Η έντονη δυσοσμία ενισχύεται από χιλιάδες πτώματα που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια και είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης. Την τραγική εικόνα συμπληρώνουν στρατιές πεινασμένων αδέσποτων σκυλιών και άλλων ζώων που ξεθάβουν πτώματα από τα νεκροταφεία για να επιβιώσουν...

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη του πολέμου, πριν από 8 και πλέον μήνες, περίπου το 67% των εγκαταστάσεων υγιεινής και ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί.

«Καθώς οι μολυσματικές ασθένειες συνεχίζουν να εξαπλώνονται και η θερμοκρασία να αυξάνεται, η έλλειψη υγιεινής και ύδρευσης απειλεί την υγεία των ανθρώπων σε όλη τη Γάζα», ανέφερε η UNRWA.

Εκθεση του ΟΗΕ για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου

Σε ένα τέτοιο φόντο παρουσιάστηκε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη η έκθεση Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών, με επικεφαλής την Νάβι Πιλάι, για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε Λωρίδα της Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η Πιλάι αφού κατήγγειλε την άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με τη διεθνή επιτροπή, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα να δοθεί βίζα για να επισκεφθούν οι ερευνητές την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.

«Ακόμη και η επίθεση (σ.σ. του Ισραήλ) στον ΟΗΕ είναι πρωτοφανής. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πρωτοφανής. Δεν έχει γίνει αυτό ποτέ πριν! Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι», τόνισε, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Πιλάι τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις κατά των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά των αμάχων της Γάζας, η ίδια απαρίθμησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Δολοφονίες αμάχων, σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά αμάχων, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, αρπαγή ομήρων.

«Βρήκαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σεξουαλική βία με πρόθεση την ταπείνωση και την υποταγή των Παλαιστινίων», ανέφερε. Σημειώνεται επίσης ότι «Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν συγκεκριμένες διωκτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και απάνθρωπη, σκληρή μεταχείριση».

Σε άλλο σημείο η Πιλάι αναφέρθηκε στον βίαιο εκτοπισμό αμάχων της Γάζας, τονίζοντας πως ο ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα εξαναγκάστηκε να φύγει και να μεταβεί σε «επισφαλείς και μη κατοικήσιμες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, η επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι «εντόπισε μοτίβα ενδεικτικά της σεξουαλικής βίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν ήταν μεμονωμένα, αλλά διαπράττονταν με παρόμοιους τρόπους σε παρόμοιες τοποθεσίες, κυρίως εναντίον Ισραηλινών γυναικών». Κάνει λόγο επίσης για σκόπιμη κατεύθυνση επιθέσεων κατά αμάχων, φόνο ή απόπειρες φόνων, απαγωγές ατόμων κ.ά.

Η Πιλάι αναφέρθηκε επίσης στα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους στη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβρη αριθμός - ρεκόρ Παλαιστινίων αμάχων. Πρόσθεσε δε ότι η βία εκεί οφείλεται και στις επιχειρήσεις του στρατού που έχουν αυξηθεί ποιοτικά και ποσοτικά και στις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων.

Η επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιμέρους εκθέσεις που θα υποβληθούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε υπηρεσίες και δομές Υγείας στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ι. Κραΐσι, σχολιάζοντας την έκθεση, κατήγγειλε με τη σειρά του τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τον «γενοκτονικό πόλεμο» σε βάρος του λαού του, ενώ τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά συνεχίζονται αμείωτα.

Η Χαμάς από την πλευρά της εξέφρασε λύπη για την επιλογή της Επιτροπής Ειδικών του ΟΗΕ να εξισώσει το θύμα με τον θύτη εκτοξεύοντας κατηγορίες και κατά των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Πιθανή η γρήγορη ανάκαμψη της Χαμάς

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μέιρ Μπεν Σαμπάτ εκτίμησε χτες ότι ο πολύ γρήγορος τερματισμός του πολέμου θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα, εμφανίζοντας το Ισραήλ ως «αδύναμο».

«Ο τερματισμός του πολέμου στην παρούσα κατάσταση θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα», δήλωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Arutz Sheva». Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πιθανότητα «θα εκληφθεί από τους εχθρούς μας και τις χώρες της περιοχής ως αποτυχία του Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του πολέμου και ως επιτυχία της Χαμάς».

Ενώ η Χαμάς έχει υποστεί ένα «οδυνηρό πλήγμα», είπε, αυτό δεν είναι «μοιραίο ούτε μη αναστρέψιμο».

Στην ουσία επιβεβαιώνεται ότι παρά την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό και τον θάνατο άνω των 37.000 Παλαιστινίων, οι ισραηλινοί στόχοι περί «ολοκληρωτικής νίκης» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μπαράζ νέων συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο αριθμός των συλληφθέντων από την περασμένη Κυριακή ανέρχεται σε τουλάχιστον 90.

Στη βόρεια πόλη Τουλκαρέμ ο στρατός χτες έκανε χρήση εμπρηστικών βομβών με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτες χωράφια και θερμοκήπια.

Στην περιοχή αλ Γιαμούν, που είναι κοντά στην πόλη Τζενίν, σημειώθηκαν εισβολή του στρατού και συγκρούσεις, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας έφηβος Παλαιστίνιος και συνελήφθη άλλος ένας.

Εισβολή έκανε ο στρατός και στην παρακείμενη περιοχή αλ Γιαμπάντ.

Οξύνονται οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ την ίδια ώρα οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις οξύνονται καθημερινά. Πέρα από τις κόντρες ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, εντείνονται κόντρες και εντός της κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου χτες αποδοκίμασε τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιτ. Μπεν Γκβιρ, λοιδορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι αποκαλύπτει κρατικά μυστικά ή ιδιωτικές συνομιλίες.

Ο Μπεν Γκβιρ, από την πλευρά του, απαίτησε να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αναγκάζει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, να περνούν από «ανιχνευτή ψεύδους»...

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο κρατικός ελεγκτής του Ισραήλ, Μ. Ενγκλμαν, αποκάλυψε χτες ότι το πρωθυπουργικό γραφείο τού ζήτησε να σταματήσει την έρευνα σε βάρος του Νετανιάχου επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο σταμάτησε τις έρευνες για τον στρατό και τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ