Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για τον απρόσκοπτο εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου

Διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση του στρατιωτικού εξοπλισμού του Ισραήλ από τις ΗΠΑ δίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς η Ουάσιγκτον αρματώνει ακόμα περισσότερο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο για τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα, για την πολεμική προπαρασκευή απέναντι στον Λίβανο αλλά και για την «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ όσο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ξεκαθάρισαν ότι πέρα από την «εξέταση» ενός συγκεκριμένου φορτίου βομβών του 1 τόνου (μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη χρήση τους από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό εναντίον αμάχων), η αποστολή των υπόλοιπων αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ συνεχίζεται «κανονικά».

«Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς λέει», είπε η Ζαν Πιερ για το προχτεσινό βίντεο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, όπου φαινόταν να διαμαρτύρεται για τις «καθυστερήσεις» στη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και να αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα, ότι δούλευε νυχθημερόν «για να άρει τους περιορισμούς».

Με εξαίρεση «ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών», «δεν υπάρχουν άλλες παύσεις (...) όλα τα υπόλοιπα κινούνται με βάση τη σωστή διαδικασία», υπογράμμισε η Ζαν Πιερ.

Σε δική του παρέμβαση ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την εξέταση της αποστολής βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλά), εξαιτίας των ανησυχιών μας σχετικά με τη χρήση τους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Ράφα. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά (...) με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Τζακ Λιου ενημέρωσε χτες τον Νετανιάχου (σύμφωνα με ανάρτηση του τελευταίου στην πλατφόρμα «Χ») ότι τα πυρομαχικά και τα όπλα στα οποία αναφέρθηκε προχτές είναι στον δρόμο προς αποστολή στο Ισραήλ.

Χαγκάρι: Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς

Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι έχει «παγώσει» η έμμεση διαπραγμάτευση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για εκεχειρία και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς το περασμένο 24ωρο δεν ανακοινώθηκε καμία νέα συνάντηση, ούτε έγινε δήλωση για νέες διαβουλεύσεις.

Αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ η δήλωση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ο οποίος μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 13 News» τόνισε ότι «η ιδέα της καταστροφής της Χαμάς είναι απλώς σαν να ρίχνεις άμμο στα μάτια του κοινού».

«Η Χαμάς είναι μια ιδέα, η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κόμμα. Εχει τις ρίζες της στις καρδιές των ανθρώπων - όποιος νομίζει ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς κάνει λάθος», συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Χαμάς είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Στο διά ταύτα, είπε πως «αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναπτυχθεί κάτι άλλο για να την αντικαταστήσει» σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, καθώς «αν δεν φέρουμε κάτι άλλο στη Γάζα, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε τη Χαμάς».

Συνάντηση Αμερικανών - Ισραηλινών για το Ιράν

Στο φόντο αυτό, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέψευσαν ότι αναβλήθηκε η συνάντηση Αμερικανών και Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είχε προγραμματιστεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο το Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» ότι θα γίνει κανονικά η συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρ. Ντέρμερ, και του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Χανέγκμπι, με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Στην Τεχεράνη, στο μεταξύ, αναφέρθηκε συνάντηση αξιωματούχων των Συμβουλίων Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας και Ιράν.

Σύμφωνα δε με το ιρανικό πρακτορείο «Mehr», ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ του Ιράν, Αλί Μπαγέρι, μετέβη χτες στην Ντόχα για να συναντήσει αξιωματούχους του Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ