ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη Σούριζα

Την Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, στο υπουργείο Πολιτισμού

Πλυντήριο μεταλλεύματος στην περιοχή Σούριζα
Πλυντήριο μεταλλεύματος στην περιοχή Σούριζα
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., για να απαιτήσει άμεσα μέτρα προστασίας για όσους εργάζονται στο έργο της ανάδειξης των αρχαίων μεταλλευτικών πλυντηρίων, στην περιοχή Σούριζα στο Λαύριο. Επίσης, θα απαιτήσει την προστασία του ανασκαφικού έργου από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προχωρά σε παρέμβαση στο υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., για να μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία την αντίθεσή μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ανασκαφικού έργου σε μεγάλα έργα της περιοχής και την ένταξή τους στις εργολαβίες, χωρίς τη δημιουργία αυτόνομου υποέργου, καθώς και στην ανάγκη ένταξης όλων των εργαζομένων στις ανασκαφές στην ανθυγιεινή εργασία και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο έργο της ανάδειξης των αρχαίων μεταλλευτικών πλυντηρίων στην περιοχή Σούριζα στο Λαύριο, όπου μετά από πρωτοβουλία του ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έγιναν αιματολογικές εξετάσεις όπου έδειξαν αυξημένες τιμές μολύβδου.

Καλούμε το υπουργείο να δώσει λύση στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα».

Τα μεταλλεία στην περιοχή του Λαυρίου είναι από τα αρχαιότερα μεταλλεία στον Ελλαδικό χώρο. Η μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτά χρονολογείται πριν από το 3.000 π.Χ. Τα πλυντήρια ήταν ειδικές κατασκευές των αρχαίων μεταλλευτών, στις οποίες μεταφέρονταν τα μεταλλεύματα μετά την εξόρυξη, το θρυμματισμό και το κοσκίνισμά τους, για τον περαιτέρω εμπλουτισμό τους, ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε χρήσιμες μεταλλικές αξίες. Η μέθοδος αυτή, αν και ήταν αποτελεσματική, απαιτούσε εντούτοις μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο σε μια σχετικά άνυδρη περιοχή, γι' αυτό και οι μεταλλουργοί του Λαυρίου επινόησαν μία κατασκευή στην οποία το νερό που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό του μεταλλεύματος μπορούσε να αυτοκαθαρίζεται και να επαναχρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.

Η «Φαίδρα» στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η «Φαίδρα» του Ρακίνα σε σκηνοθεσία της Εφης Θεοδώρου και μετάφραση του Στρατή Πασχάλη ανεβαίνει στο Κηποθέατρο Παπάγου την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη.

Το έργο βασίζεται στον γνωστό τραγικό μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, που έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα έως την Σάρα Κέιν. Σε αντίθεση με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, η τραγωδία του Ρακίνα (1677) εστιάζει στο πρόσωπο της Φαίδρας, μητριάς του Ιππόλυτου, και στο βίωμα της ερωτικής απόρριψης.

Παίζουν: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας), Γιάννης Παπαδόπουλος (Ιππόλυτος), Γιωργής Τσαμπουράκης (Θηραμένης), Μαριάννα Δημητρίου (Οινώνη), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία), Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη / Πανόπη).

Ο Π. Θαλασσινός και ο Μ. Ανδρουλιδάκης στην Κρήτη

Την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Θέατρο Τεχνόπολις στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 21.30, θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση των Παντελή Θαλασσινού και Μανόλη Ανδρουλιδάκη με τίτλο «2 Κιθάρες 2 Φωνές».

Οι δύο μουσικοί με μια κιθάρα στα χέρια τους ταξιδεύουν τον κόσμο με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Λοΐζος κ.ά. Τραγούδια που ο καθένας μας θέλει να ακούσει και να τραγουδήσει.

Ο Π. Θαλασσινός θα ερμηνεύσει τραγούδια από την εποχή των «Λαθρεπιβατών» μέχρι σήμερα, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και συνθετών. Τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο, τραγούδια που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό, αλλά και ως ερμηνευτή. Ο Μ. Ανδρουλιδάκης, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας, θα παρουσιάσει έργα από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και άλλων Ελλήνων δημιουργών.

«Το Καπλάνι της βιτρίνας» από τον Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη

Από την παράσταση που είχε ανέβει το 2016

All Rights Reserved

Από την παράσταση που είχε ανέβει το 2016
«Το Καπλάνι της βιτρίνας» «ζωντανεύει» από τον Οκτώβρη στο Θέατρο «Αμαλία» στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο της Αλκης Ζέη, που διασκευάστηκε για το θέατρο από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο, και είχε πρωτοπαρουσιαστεί πριν λίγα χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιστρέφει ξανά.

Η παράσταση μεταφέρει μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Αλκης Ζέη, και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936. Τα δύο κορίτσια μαζί με τους φίλους τους, καθώς μεγαλώνουν παίζοντας ή παίζουν μεγαλώνοντας, έρχονται αντιμέτωποι με πολλές καινούριες λέξεις και περίεργες καταστάσεις... Γιατί αναγκάζεται να κρυφτεί ο αγαπημένος τους ξάδερφος Νίκος; Τι έγινε στις 4 Αυγούστου του 1936; Ποιοι αγωνίζονταν δίκαια στον εμφύλιο της Ισπανίας; Και μαζί με όλα αυτά, παρακολουθούμε το κάψιμο των βιβλίων, τις φασιστικές φάλαγγες του Μεταξά, τις διώξεις των αγωνιστών... Ολα αυτά δοσμένα φυσικά με απόλυτη τρυφερότητα και χιούμορ...

Κάθε Κυριακή στις 12 μ.

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία στις 10 π.μ.

Τηλέφωνα κρατήσεων για σχολεία: 697 7063881 και 6940348432.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Λ. Κηλαηδόνη

Με μια μεγάλη και ανοιχτή συναυλία - αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη θα αποχαιρετήσει το καλοκαίρι και θα υποδεχθεί τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί τραγούδια του Λ. Κηλαηδόνη από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του και να τα σιγοτραγουδήσει μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Χρήστο Παπαδόπουλο και την Μαρία Κηλαηδόνη, συνοδεία εξαμελούς ορχήστρας.

Παράλληλα, θα προβάλλεται σπάνιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Η καλλιτεχνική καριέρα του Λ. Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Ακολουθεί ο δίσκος «Κόκκινη κλωστή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Το 1973 κυκλοφορούν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Μια δουλειά - σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στα μουσικά πράγματα, καθώς τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν, κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας. Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν 5 απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι. Παράλληλα, γράφει θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Για μια δεκαετία γράφει αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» - «Ελεύθερη Σκηνή» και είναι βασικός συνθέτης των παραστάσεων του Θεσσαλικού Θεάτρου της πρώτης περιόδου. Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά, καθώς και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Γράφει μουσική για τις ταινίες: «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ