Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη Σούριζα

Την Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, στο υπουργείο Πολιτισμού

Πλυντήριο μεταλλεύματος στην περιοχή Σούριζα
Πλυντήριο μεταλλεύματος στην περιοχή Σούριζα
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., για να απαιτήσει άμεσα μέτρα προστασίας για όσους εργάζονται στο έργο της ανάδειξης των αρχαίων μεταλλευτικών πλυντηρίων, στην περιοχή Σούριζα στο Λαύριο. Επίσης, θα απαιτήσει την προστασία του ανασκαφικού έργου από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προχωρά σε παρέμβαση στο υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., για να μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία την αντίθεσή μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ανασκαφικού έργου σε μεγάλα έργα της περιοχής και την ένταξή τους στις εργολαβίες, χωρίς τη δημιουργία αυτόνομου υποέργου, καθώς και στην ανάγκη ένταξης όλων των εργαζομένων στις ανασκαφές στην ανθυγιεινή εργασία και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο έργο της ανάδειξης των αρχαίων μεταλλευτικών πλυντηρίων στην περιοχή Σούριζα στο Λαύριο, όπου μετά από πρωτοβουλία του ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έγιναν αιματολογικές εξετάσεις όπου έδειξαν αυξημένες τιμές μολύβδου.

Καλούμε το υπουργείο να δώσει λύση στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα».

Τα μεταλλεία στην περιοχή του Λαυρίου είναι από τα αρχαιότερα μεταλλεία στον Ελλαδικό χώρο. Η μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτά χρονολογείται πριν από το 3.000 π.Χ. Τα πλυντήρια ήταν ειδικές κατασκευές των αρχαίων μεταλλευτών, στις οποίες μεταφέρονταν τα μεταλλεύματα μετά την εξόρυξη, το θρυμματισμό και το κοσκίνισμά τους, για τον περαιτέρω εμπλουτισμό τους, ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε χρήσιμες μεταλλικές αξίες. Η μέθοδος αυτή, αν και ήταν αποτελεσματική, απαιτούσε εντούτοις μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο σε μια σχετικά άνυδρη περιοχή, γι' αυτό και οι μεταλλουργοί του Λαυρίου επινόησαν μία κατασκευή στην οποία το νερό που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό του μεταλλεύματος μπορούσε να αυτοκαθαρίζεται και να επαναχρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ