ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν - Ροχανί

Ενώ, προχτές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε στο Σότσι τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ

Πούτιν και Ασαντ συμφώνησαν ότι το βασικότερο τώρα είναι η «πολιτική διαδικασία» για τη Συρία
Πούτιν και Ασαντ συμφώνησαν ότι το βασικότερο τώρα είναι η «πολιτική διαδικασία» για τη Συρία
ΣΟΤΣΙ.- ΑΓΚΥΡΑ.-

Στο Σότσι της Ρωσίας θα συναντηθούν σήμερα οι Πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς η «απομάκρυνση» των τζιχαντιστών ακόμα πιο επιτακτικά θέτει επί τάπητος την «επόμενη μέρα» στην ίδια τη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, όπως και γενικότερα τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χτες, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική «για το μέλλον της περιοχής μας», συμπληρώνοντας ότι «οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, που προκαλούν ανησυχία, μας υποχρεώνουν να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για τη διαμόρφωση δικών μας λύσεων». Πρόσθεσε ότι παραμένουν διαφωνίες μεταξύ Μόσχας, Αγκυρας και Τεχεράνης, ωστόσο υπάρχουν «σημαντικά αποτελέσματα» ως συνέπεια της «στενής συνεργασίας με τη Ρωσία», εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για τον «αυξανόμενο σεβασμό» που και το Ιράν δείχνει «για τις ευαισθησίες της Τουρκίας στη Συρία».

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ως βασική πρόκληση για το επόμενο διάστημα την «πολιτική διαδικασία», όπως ανέφερε και η τουρκική πλευρά.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που αποκτά η τριμερής συνεργασία είναι ότι χτες στο Σότσι συναντήθηκαν και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι τρεις αναμενόταν να συζητήσουν την κατάσταση ειδικά στις περιοχές Ιντλίμπ αλλά και Αφρίν, στη βόρεια Συρία, όπου ενισχύονται δραστικά η θέση και ο ρόλος κουρδικών δυνάμεων (YPG - PYD). Γενικότερα, το «παζάρι» γύρω από την πορεία αναβάθμισης των Κούρδων στην περιοχή εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη διαφόρων συνεργασιών, δεδομένου ότι Ιράν και Τουρκία μοιράζονται για το ζήτημα κοινές ανησυχίες, που αφορούν και τη δική τους εδαφική ακεραιότητα. Μάλιστα, η τουρκική ηγεσία θέτει θέμα ενίσχυσης των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των «αναγκών» διασφάλισης της δικής της ασφάλειας.

Στο Σότσι και ο Ασαντ

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει και το ότι, το βράδυ της Δευτέρας, ο Βλ. Πούτιν υποδέχτηκε στο Σότσι και τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε μια «επίσκεψη εργασίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Μεταξύ άλλων, ο Ασαντ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την «πολιτική διαδικασία» στη Συρία και μέσα από «διαδικασίες» και «διεθνείς πλατφόρμες» που προώθησε η Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Αστάνα» (δηλαδή των διαπραγματεύσεων που συνδιοργανώνουν Ρωσία και Ιράν μαζί με την Τουρκία).

Ακόμα, ο Ασαντ ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στρατιωτική και πολιτική της στήριξη στην κυβέρνησή του, ενώ παραβρέθηκε και σε ειδική συνεδρίαση με στελέχη του υπουργείου Αμυνας και του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν εξήγησε ότι έκρινε σκόπιμο να συναντήσει τον Σύρο ηγέτη πριν από τη σημερινή τριμερή συνάντηση, ενώ επισήμανε ότι για τις εξελίξεις σχεδιάζει να έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον εμίρη του Κατάρ όσο και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ακόμα, απευθυνόμενος στον Ασαντ, ο Πούτιν είπε ότι «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας πριν καταγάγουμε οριστική νίκη επί των τρομοκρατών. Ωστόσο, όσον αφορά την κοινή μας αποστολή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση όντως ολοκληρώνεται». Και αφού υποστήριξε ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι, ασφαλώς, να κινηθούμε προς τα πολιτικά θέματα», επισήμανε «με ικανοποίηση την ετοιμότητά σας (σ.σ. της Δαμασκού) να συνεργαστείτε με όλους όσοι θέλουν την ειρήνη και την επίλυση της κρίσης». Τέλος, ο Πούτιν ανέφερε ότι σήμερα και αύριο θα γίνει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας συνάντηση της επονομαζόμενης «ομάδας του Ριάντ» της συριακής αντιπολίτευσης, όπου θα παραστεί και εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του ο μέχρι πρότινος γενικός συντονιστής της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» (του σημαντικότερου μπλοκ της συριακής αντιπολίτευσης), Ριάντ Χιτζάμπ. Στη σχετική επιστολή του δεν εξηγεί τους λόγους της παραίτησης. Ο Χιτζάμπ είχε αναδειχθεί από το 2011 σε ηγετική φιγούρα της συριακής αντιπολίτευσης, τασσόμενος υπέρ της αναζήτησης μιας ενωμένης Συρίας στην οποία ο Ασαντ δεν θα έχει θέση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Και ευρύτεροι προβληματισμοί για τις συμμαχίες του τουρκικού κεφαλαίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αμείωτα συνεχίζεται η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, μετά και από την απόφαση της Αγκυρας να αποσυρθεί από άσκηση της λυκοσυμμαχίας στη Νορβηγία. Η απόσυρση ήρθε μετά την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για τη χρησιμοποίηση εικόνων του Ερντογάν και του Κεμάλ Ατατούρκ κατά την προσομοίωση εχθρών του ΝΑΤΟ στην προετοιμασία της συγκεκριμένης άσκησης. Ωστόσο, οι «τριβές» μεταξύ Τουρκίας και Δύσης αναπτύσσονται εδώ και καιρό, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεργασιών στο εσωτερικό της ίδιας της τουρκικής αστικής τάξης.

Ενδεικτική είναι η πλούσια αρθρογραφία που αναπτύσσεται και στα τουρκικά αστικά ΜΜΕ, με τίτλους όπως «Η επανοικοδόμηση συμμαχιών είναι σήμερα πιο ζωτική από ποτέ» (χτες στη «Σαμπάχ»). Χαρακτηριστικές είναι και οι εκτιμήσεις του συμβούλου του Ερντογάν Τοπτσού Γιαλτσίν, ότι η Αγκυρα πρέπει να επανεξετάσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, από την πλευρά του οποίου «ακούγεται ένα προδοτικά εχθρικό ύφος». Σύμφωνα με το δίκτυο «Χαμπερτούρκ», ο Γιαλτσίν πρότεινε να συζητηθεί εκτάκτως στη Βουλή η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, η χώρα υφίσταται πιέσεις και επιθέσεις από εκείνη την πλευρά «απ' όπου ήταν αδύνατο να το αναμένουμε». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γιαλτσίν πρόσθεσε ότι «πίσω από όλα τα πραξικοπήματα και την εξάρτηση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται το ΝΑΤΟ», όπως και ότι η συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία δεν συνιστά στρατιωτικό συνασπισμό αλλά «νέα μορφή αποικιοκρατίας, πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης», αλλά και εξέφρασε την ελπίδα το τουρκικό έθνος να αποτινάξει «τον αποικιοκρατικό μανδύα, τον οποίο προσπαθεί να της φορέσει το ΝΑΤΟ».

Χτες, πάντως, παρέμβαση για τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας - ΝΑΤΟ έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, που είπε ότι «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας της Ευρώπης, μια τεράστια χώρα, με το μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη, που είναι καλά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος», χαρακτηρίζοντας κρίσιμο «η Τουρκία να παραμείνει στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επίσης, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», και ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, χαρακτήρισε το περιστατικό στη Νορβηγία «ντροπιαστικό».

Αλλο ένα ζήτημα «τριβής» Τουρκίας - ΗΠΑ είναι η υπόθεση του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, με άμεση σχέση με το περιβάλλον Ερντογάν, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ από πέρυσι, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αποκλεισμό του Ιράν και έκανε μπίζνες, που μπορεί να εκθέσουν και τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συναγερμός από το στρατό

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα μετέβη χτες ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, που από τις 4 Νοέμβρη είχε ανακοινώσει την παραίτησή του στη Σαουδική Αραβία, της οποίας έχει και την υπηκοότητα, με κατηγορίες για οργάνωση δολοφονίας του από το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ». Η συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που επέστρεψε από την Κύπρο, ήταν σύντομη και δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενό της. Στην συνέχεια ο Χαρίρι αναχώρησε για τον Λίβανο για να συμμετάσχει στους γιορτασμούς της Μέρας της Ανεξαρτησίας. Πάντως ο (Μαρωνίτης) Πρόεδρος Μισέλ Αούν τον περιμένει να δώσει εξηγήσεις για την παραίτησή του και μόνο τότε θα την κάνει δεκτή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του λιβανέζικου στρατού, στρατηγός Ζοσέφ Αούν, έθεσε σε συναγερμό τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για ενδεχόμενες «ισραηλινές απειλές και παραβιάσεις». Πάντως, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «χωρίς νόημα», αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με τη Συρία.

Η Τουρκία ετοιμάζει νέους πλωτούς σταθμούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να τεθούν άμεσα σε λειτουργία δύο ακόμα πλωτοί σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU - Floating Storage and Regasification Units), στο πλαίσιο των σχεδιασμών της να αναδειχθεί σε ευρύτερο ενεργειακό κόμβο.

Μιλώντας σε συνεδρίαση Επιτροπής της τουρκικής Βουλής, ο Αλμπαϊράκ επισήμανε ότι η Τουρκία θα δυναμώσει την προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους αλλά και τις ενεργειακές «διαδρομές». Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, η χώρα θα επεκτείνει τις γεωτρήσεις αλλά και τις σεισμικές ερευνητικές επιχειρήσεις, θα ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές. Ειδικότερα, πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη του 2017 ένας σταθμός FSRU θα τεθεί σε λειτουργία στην περιοχή Ντορτιόλ της επαρχίας Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει η λειτουργία ενός ακόμα FSRU στον κόλπο Σάρος, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός τόνισε πως η χώρα μετέχει σε πληθώρα ενεργειακών σχεδιασμών, όπως οι αγωγοί ΤΑΝΑΡ και «TurkStream».

Οι γαλλικές βλέψεις στο Ιράν

Τη θέση του Ιράν (της αστικής τάξης) διασαφήνισε ο Πρόεδρός του, Χασάν Ροχανί, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, μιλώντας τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία με πρόσκληση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών για να πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας. Το Ιράν δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην περιοχή». Αυτό την ώρα που η Γαλλία όλο και περισσότερο δηλώνει την παρουσία της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιχειρώντας να έχει προφανώς μερτικό για τα μονοπώλιά της στη νέα μοιρασιά που έρχεται στη Σύρια και το Ιράκ. Πρόσφατα, πάντως, ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν που πήγε στη Σαουδική Αραβία, είχε κατηγορήσει το Ιράν για «ηγεμονικές τάσεις». Βεβαίως, τα γαλλικά μονοπώλια σχεδιάζουν επενδύσεις στο Ιράν και για αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος φαίνεται να είναι υπέρ του διαλόγου, προγραμματίζει επίσκεψη στο Ιράν μέσα στο 2018 και διαφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που αμφισβητεί έντονα η αμερικανική κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ