Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν - Ροχανί

Ενώ, προχτές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε στο Σότσι τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ

Πούτιν και Ασαντ συμφώνησαν ότι το βασικότερο τώρα είναι η «πολιτική διαδικασία» για τη Συρία
Πούτιν και Ασαντ συμφώνησαν ότι το βασικότερο τώρα είναι η «πολιτική διαδικασία» για τη Συρία
ΣΟΤΣΙ.- ΑΓΚΥΡΑ.-

Στο Σότσι της Ρωσίας θα συναντηθούν σήμερα οι Πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς η «απομάκρυνση» των τζιχαντιστών ακόμα πιο επιτακτικά θέτει επί τάπητος την «επόμενη μέρα» στην ίδια τη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, όπως και γενικότερα τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χτες, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική «για το μέλλον της περιοχής μας», συμπληρώνοντας ότι «οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, που προκαλούν ανησυχία, μας υποχρεώνουν να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για τη διαμόρφωση δικών μας λύσεων». Πρόσθεσε ότι παραμένουν διαφωνίες μεταξύ Μόσχας, Αγκυρας και Τεχεράνης, ωστόσο υπάρχουν «σημαντικά αποτελέσματα» ως συνέπεια της «στενής συνεργασίας με τη Ρωσία», εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για τον «αυξανόμενο σεβασμό» που και το Ιράν δείχνει «για τις ευαισθησίες της Τουρκίας στη Συρία».

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ως βασική πρόκληση για το επόμενο διάστημα την «πολιτική διαδικασία», όπως ανέφερε και η τουρκική πλευρά.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που αποκτά η τριμερής συνεργασία είναι ότι χτες στο Σότσι συναντήθηκαν και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι τρεις αναμενόταν να συζητήσουν την κατάσταση ειδικά στις περιοχές Ιντλίμπ αλλά και Αφρίν, στη βόρεια Συρία, όπου ενισχύονται δραστικά η θέση και ο ρόλος κουρδικών δυνάμεων (YPG - PYD). Γενικότερα, το «παζάρι» γύρω από την πορεία αναβάθμισης των Κούρδων στην περιοχή εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη διαφόρων συνεργασιών, δεδομένου ότι Ιράν και Τουρκία μοιράζονται για το ζήτημα κοινές ανησυχίες, που αφορούν και τη δική τους εδαφική ακεραιότητα. Μάλιστα, η τουρκική ηγεσία θέτει θέμα ενίσχυσης των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των «αναγκών» διασφάλισης της δικής της ασφάλειας.

Στο Σότσι και ο Ασαντ

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει και το ότι, το βράδυ της Δευτέρας, ο Βλ. Πούτιν υποδέχτηκε στο Σότσι και τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε μια «επίσκεψη εργασίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Μεταξύ άλλων, ο Ασαντ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την «πολιτική διαδικασία» στη Συρία και μέσα από «διαδικασίες» και «διεθνείς πλατφόρμες» που προώθησε η Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Αστάνα» (δηλαδή των διαπραγματεύσεων που συνδιοργανώνουν Ρωσία και Ιράν μαζί με την Τουρκία).

Ακόμα, ο Ασαντ ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στρατιωτική και πολιτική της στήριξη στην κυβέρνησή του, ενώ παραβρέθηκε και σε ειδική συνεδρίαση με στελέχη του υπουργείου Αμυνας και του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν εξήγησε ότι έκρινε σκόπιμο να συναντήσει τον Σύρο ηγέτη πριν από τη σημερινή τριμερή συνάντηση, ενώ επισήμανε ότι για τις εξελίξεις σχεδιάζει να έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον εμίρη του Κατάρ όσο και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ακόμα, απευθυνόμενος στον Ασαντ, ο Πούτιν είπε ότι «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας πριν καταγάγουμε οριστική νίκη επί των τρομοκρατών. Ωστόσο, όσον αφορά την κοινή μας αποστολή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση όντως ολοκληρώνεται». Και αφού υποστήριξε ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι, ασφαλώς, να κινηθούμε προς τα πολιτικά θέματα», επισήμανε «με ικανοποίηση την ετοιμότητά σας (σ.σ. της Δαμασκού) να συνεργαστείτε με όλους όσοι θέλουν την ειρήνη και την επίλυση της κρίσης». Τέλος, ο Πούτιν ανέφερε ότι σήμερα και αύριο θα γίνει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας συνάντηση της επονομαζόμενης «ομάδας του Ριάντ» της συριακής αντιπολίτευσης, όπου θα παραστεί και εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του ο μέχρι πρότινος γενικός συντονιστής της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» (του σημαντικότερου μπλοκ της συριακής αντιπολίτευσης), Ριάντ Χιτζάμπ. Στη σχετική επιστολή του δεν εξηγεί τους λόγους της παραίτησης. Ο Χιτζάμπ είχε αναδειχθεί από το 2011 σε ηγετική φιγούρα της συριακής αντιπολίτευσης, τασσόμενος υπέρ της αναζήτησης μιας ενωμένης Συρίας στην οποία ο Ασαντ δεν θα έχει θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ