ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2024
Σελ. /24
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, πιο κοντά ο κίνδυνος ανάφλεξης
  • Πούτιν: Ο πόλεμος έχει λάβει «παγκόσμιο χαρακτήρα» - Εχουμε «δικαίωμα» να χτυπήσουμε κράτη που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα που πλήττουν τη Ρωσία
  • Εκατέρωθεν απειλές από ΝΑΤΟ και Ρωσία για «απάντηση» σε περίπτωση κλιμάκωσης

Πυκνές εξελίξεις που αποτυπώνουν τη νέα φάση, ακόμη πιο επικίνδυνης κλιμάκωσης και ενδεχόμενης επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, μετά την «άδεια» από ΗΠΑ και Βρετανία για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Σε απάντηση των πρώτων εκτοξεύσεων αμερικανικών πυραύλων ATACMS και βρετανικών πυραύλων «Storm Shadow» από το έδαφος της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών περιφερειών Μπριάνσκ και Κουρσκ αντίστοιχα, η Μόσχα προχώρησε στην εκτόξευση ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς εναντίον εγκατάστασης κατασκευής πυραύλων στην ουκρανική πόλη Ντίνπρο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε διάγγελμά του τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει «στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα», ενώ απείλησε πως η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αναφερόμενος έμμεσα στις επιθέσεις με πυραύλους ATACMS και «Storm Shadow».

Nωρίτερα χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε «δύο πυραύλους κρουζ Storm Shadow βρετανικής κατασκευής» που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία και είχαν στόχο το ρωσικό έδαφος, χωρίς να διευκρινίσει τον χρόνο και τον τόπο της επίθεσης. Επιπλέον η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «έξι ρουκέτες HIMARS αμερικανικής κατασκευής και 67 μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στο διάγγελμά του και στο χθεσινό ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ντνίπρο, που η ουκρανική πλευρά είχε ισχυριστεί ότι έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Οπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έπληξαν με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς «Oreshnik», ο οποίος έφερε μη πυρηνική κεφαλή, εγκατάσταση της ουκρανικής βιομηχανίας που κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Πούτιν «ενημέρωσε» ότι τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους όπως ο «Oreshnik» και πως σε ενδεχόμενο ενός νέου αντίστοιχου πλήγματος από μέρους της Ρωσίας θα «ειδοποιήσει εκ των προτέρων τους πολίτες».

Η επίθεση, είπε, έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, κάνοντας λόγο για «μια δοκιμή σε συνθήκες μάχης ενός από τα νεότερα συστήματα πυραύλων μέσου βεληνεκούς της Ρωσίας».

Ξεκαθάρισε δε ότι, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά», ενώ δήλωσε «έτοιμος» για οποιοδήποτε σενάριο.

Νωρίτερα το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως ο ρωσικός πύραυλος στην πόλη Ντνίπρο στόχευσε το εργοστάσιο παραγωγής δορυφόρων Pivdenmach (Ioujmach στα ρωσικά), κοντά στο κέντρο της πόλης. Αναφέρθηκε ότι από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές και τραυματίστηκαν δυο άνθρωποι.

Η εν λόγω επίθεση δείχνει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «φοβάται τόσο πολύ, που χρησιμοποιεί ήδη νέους πυραύλους», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι. Πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τον τύπο του πυραύλου που εκτόξευσε ο ρωσικός στρατός, αλλά δήλωσε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε είχε «όλα τα χαρακτηριστικά - ταχύτητα, ύψος - ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου».

Στο ενδεχόμενο εκτόξευσης ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είχε δηλώσει ότι «μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε μια νέα κλιμάκωση εκ μέρους του Πούτιν».

Αν επαληθευθούν αυτές οι αναφορές, το Παρίσι θα απαντήσει «καταλλήλως», είχε σημειώσει και ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Κρ. Λεμουάν.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Νοέλ Μπαρό, αναφερόμενος στον ενδεχόμενο κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε πως είναι μέρος μιας «πυρηνικής ρητορικής» που ο Πούτιν χρησιμοποιεί εδώ και δυόμισι χρόνια για να προκαλεί ανησυχία...

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι δήλωσε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν «εδώ και μήνες» την εκτόξευση ενός «νέου βαλλιστικού πυραύλου».

Η Βρετανία «έτοιμη για πόλεμο»

Στην άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο, Αντρ. Κέλιν, έπειτα από την επίθεση σε ρώσικο έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αυτή η πυροδότηση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το προσωπικό του ΝΑΤΟ, το βρετανικό προσωπικό επίσης», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μισθοφόροι από διάφορες χώρες που πολεμούν αυτή τη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει παρουσία πολωνικής στρατιωτικής μονάδας στο Κουρσκ.

Την ίδια στιγμή, έτοιμη για πόλεμο δηλώνει η Βρετανία, καθώς ο αναπληρωτής αρχηγός του βρετανικού Επιτελείου Αμυνας, όταν ερωτήθηκε από βουλευτές σχετικά με το πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να φτάσουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης από τη Ρωσία, δήλωσε πως «αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμούσε απόψε» και «αν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα τους συναντούσαμε σε αυτή τη μάχη».

Ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις προκρίνει ο Εσθονός ΥΠΕΞ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, για να διασφαλίσουν οποιαδήποτε «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας που θα μεσολαβήσει ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ, Μ. Τσάκνα, σύμφωνα με το «Politico».

Ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο «θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας», είπε, η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να είναι η δεύτερη καλύτερη λύση.

«Αν μιλάμε για πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη και τότε μιλάμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αλλά «χωρίς τις ΗΠΑ αυτό είναι αδύνατο. Και τότε μιλάμε για οποιαδήποτε μορφή εγγύησης με την έννοια της παρουσίας στο έδαφος».

Εκτίμησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ επί Τραμπ δεν θα αποχωρήσουν στην πραγματικότητα από το ΝΑΤΟ, επειδή το να αφήσουν την Ευρώπη στη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τις «αμυντικές» τους δαπάνες, δήλωσε ο Tσάκνα και προέτρεψε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εσθονίας, αυξάνοντας τους φόρους για να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες «αμυντικές» δαπάνες.

Η Εσθονία, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, δαπανά το 3,4% του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς σκοπούς, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ μετά την Πολωνία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

Η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία στη «λίστα» της Μόσχας

Στο στόχαστρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπαίνει και μια νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία, που εντάσσεται στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Η βάση αντιαεροπορικής άμυνας που βρίσκεται στην πόλη Ρετζίκοβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής, εντάσσεται στην ευρύτερη πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ που ονομάζεται «Aegis Ashore», που μπορεί να αναχαιτίσει από μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ανοιξε στις 13 Νοέμβρη και «έχει προστεθεί στη λίστα με τους στόχους κατά προτεραιότητα για πιθανή καταστροφή, η οποία, εάν χρειαστεί, μπορεί να εκτελεστεί με ευρεία γκάμα προηγμένων όπλων», απείλησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

«Πρόκειται για ένα ακόμα προκλητικό βήμα σε μια σειρά από βαθιά αποσταθεροποιητικές ενέργειες από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στη στρατηγική σφαίρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό οδηγεί σε υπονόμευση της στρατηγικής σταθερότητας, αύξηση των στρατηγικών κινδύνων και, ως εκ τούτου, σε αύξηση του συνολικού επιπέδου πυρηνικού κινδύνου».

Η πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στην Πολωνία, στη Ρουμανία καθώς και αμερικανικά αντιτορπιλικά σε ναυτική βάση στην Ισπανία και ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Τουρκία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

«Τέτοιες απειλές» από τη Ρωσία «χρησιμεύουν σίγουρα ως επιχείρημα για την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ και θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη από τις ΗΠΑ», απάντησε χτες ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Π. Βρόνσκι.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πυρηνικοί πύραυλοι στην αμερικανική βάση στην Πολωνία.

«Απαγορευμένες» νάρκες έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε την αποστολή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο στις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει πλέον εγκρίνει την παροχή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού, οι οποίες έχουν μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία. Η χρήση τους απαγορεύεται από περισσότερες από 150 χώρες, αλλά όχι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι νάρκες κατά προσωπικού μπορούν να πλήξουν τόσο τους στρατιώτες, όσο και τους πολίτες και μπορούν να αφήσουν στα θύματα ισόβια τραύματα. Η μόλυνση από νάρκες καθιστά αδύνατη τη χρήση σε τεράστιες εκτάσεις γης, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων και καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών (ICBL), κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι οι νάρκες κατά προσωπικού είναι «πολύ σημαντικές» για να σταματήσει η προέλαση του ρωσικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες.

Σε κέντρο εκπαίδευσης Oυκρανών πιλότων στη Ρουμανία παραδόθηκαν τα δύο τελευταία από τα 18 μαχητικά F-16 που είχε υποσχεθεί η Ολλανδία στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας.

Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο είχαν δεσμευτεί συλλογικά να παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και τεχνικού προσωπικού.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη ότι θα αυξήσει κατά 10% τις «αμυντικές» δαπάνες της το επόμενο έτος, επικαλούμενη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, νέο στρατιωτικό πακέτο έστειλε στο Κίεβο η Γερμανία, το οποίο περιλαμβάνει 47 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 8 αερομεταφερόμενα οχήματα Caracal, αυτοκινούμενα πυροβόλα, περισσότερα από 300 drones και πυρομαχικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά στη διαγραφή περίπου 4,7 δισ. δολαρίων σε δάνεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ.

Νομοσχέδιο χρηματοδότησης που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλη προβλέπει 9,4 δισ. δολάρια σε δάνεια με δυνατότητα διαγραφής προς οικονομική και δημοσιονομική στήριξη της κυβέρνησης της Ουκρανίας, τα μισά από τα οποία ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει οριστικά μετά τις 15 Νοέμβρη.

Το Κογκρέσο, ωστόσο, μπορεί ακόμη να μπλοκάρει την απόφαση, δήλωσε ο Μίλερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ