ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Στον «ντορβά» της «αγοράς»

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης πολιτιστικού υλικού μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων «ζητά» η ΕΕ από τα κράτη - μέλη, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» με μεγαλύτερες αξιώσεις στο νέο επιχειρηματικό «πόλεμο» μεταξύ των μονοπωλιακών κέντρων στον τομέα των εφαρμογών νέων τεχνολογιών στον πολιτισμό.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη, το φθινόπωρο, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, ενός ιστότοπου στον οποίο, σύμφωνα με την ΕΕ, «η ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου σε βιβλία, μουσική, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και κινηματογραφικές ταινίες» θα είναι «ανοικτή σε όλους τους πολίτες με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω μιας δικτυακής πύλης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε «σχετικά με τη διάθεση ψηφιακών εκδόσεων έργων από πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη», ότι «χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες από τα κράτη -μέλη της ΕΕ».

Η ...«ανάλαφρη» προσέγγιση της ανακοίνωσης στο εγχείρημα προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ήδη επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η «Google», έχουν ξεκινήσει τις δικές τους ψηφιακές βιβλιοθήκες και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο βλέπει πως μάλλον έχει καθυστερήσει στην υφαρπαγή του εν λόγω κερδοφόρου «φιλέτου». Διότι, όπως διαπιστώνει η ίδια η Επιτροπή, «στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες και μόνο φυλάσσονται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια βιβλία, υπό ψηφιακή όμως μορφή διατίθεται μόλις το 1% του αρχειακού υλικού». Επιπλέον, μόνο ένα στα τέσσερα μουσεία στη Γερμανία προσφέρουν ήδη ψηφιοποιημένο υλικό στο διαδίκτυο και μόνο το 1% του υλικού που έχει ψηφιοποιηθεί στα αρχεία της Πολωνίας διατίθεται διαδικτυακά. Για να δώσει μάλιστα το καλό παράδειγμα, η ίδια η Επιτροπή θα διαθέσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2009-2010 «για τη βελτίωση της διαδικτυακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά».

Φυσικά, η ΕΕ ανοίγει διάπλατα τον αρχειακό πλούτο στους ιδιώτες και στην ιδιωτικοοικονομική του διαχείριση από τους κρατικούς φορείς. Η αρμόδια Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ είναι αρκετά σαφής όταν λέει ότι «απαιτούνται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση». Αλλωστε, το συνολικό κόστος ψηφιοποίησης πέντε εκατομμυρίων βιβλίων από τις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες εκτιμάται ήδη σε περίπου 225 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καλύπτονται «αντικείμενα» όπως χειρόγραφα ή πίνακες ζωγραφικής. Η ανακοίνωση το κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο: «Ορισμένα κράτη - μέλη έχουν δώσει το παράδειγμα για να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση πολιτιστικών συλλογών. Η Σλοβενία εξέδωσε το 2007 νόμο για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον οποίο προσφέρονται νέες ευκαιρίες για την ιδιωτική προώθηση έργων ψηφιοποίησης σε δημόσια ιδρύματα».

Αυτό σημαίνει πως προς το χειρότερο θα κινηθεί και το ζήτημα της πνευματικής «ιδιοκτησίας» (σ.σ. και όχι δικαιώματος πλέον), αφού η ΕΕ ζητά «νομικές λύσεις για το πρόβλημα των αποκαλούμενων ορφανών έργων - δηλαδή έργων των οποίων οι κάτοχοι των δικαιωμάτων είναι αδύνατο να εντοπιστούν προκειμένου να συμφωνήσουν για την ψηφιοποίηση».

Μουσικοθεατρικοί «Βράχοι»

Ελένη Καραΐνδρου
Ελένη Καραΐνδρου
Στις 25 Αυγούστου αρχίζει ο Β΄ κύκλος του Φεστιβάλ Υμηττού, με τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη από το «Θέατρο Τέχνης». Παίζουν: Ν. Μπουσδούκος, Γ. Καρατζογιάννης, Χρ. Νίνης, Δ. Δεγαΐτης κ.ά. Ακολουθούν: 26 Αυγούστου, «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος. Με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Χάρη Σώζο, Χριστίνα Αλεξανιάν κ.ά.

27 και 28 Αυγούστου, «Ελένη» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης. Με τους Σμαράγδα Καρύδη, Θοδωρή Αθερίδη, Γιάννη Βούρο, Γιώργο Καπουτζίδη, Γιώργο Κορμανό κ.ά. 1 Σεπτέμβρη, «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Με τους Πάνο Σκουρολιάκο, Γωγώ Μπρέμπου, Φώτη Σπύρο, Ευδοκία Ρουμελιώτη κ.ά. 3 Σεπτέμβρη, «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Με τους Ρηνιώ Κυριαζή, Παντελή Δεντάκη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Συρμώ Κεκέ κ.ά.

Στις 5 του Σεπτέμβρη ξεκινάει το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECM με Anouar Brahem Trio, Σαβίνα Γιαννάτου και «Primavera en Salonico». 6 Σεπτέμβρη, Gianluigi Trovesi - Gianni Coscia duet, Nostalghia - Song for Tarkovsky. Μαζί με τον Γάλλο συνθέτη και πιανίστα Franois Couturier συμπράττουν οι: Anja Lechner, violoncello, Jean Marc Larch, soprano saxophone, Jean Louis Matinier, accordion. 7 Σεπτέμβρη, Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Anja Lechner - U.T. Gandi. Stefano Battaglia, που μας ξεναγεί στον κόσμο του Pasolini. 8 Σεπτέμβρη, Stefano Bollani, solo πιάνο. Ο διασημότερος Πολωνός μουσικός, βιρτουόζος τρομπετίστας Tomasz Stanko, για πρώτη φορά στην Αθήνα. 12-13 Σεπτέμβρη, η Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει τη μουσική για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου». Συμμετέχουν: Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε διεύθυνση Αλέξανδρου Μυράτ. Μια πλειάδα Ελλήνων και Ευρωπαίων σολίστ, από τους βασικούς συνεργάτες της Ελένης Καραΐνδρου. Η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια της και στο πιάνο, η ίδια η συνθέτρια.

15 Σεπτέμβρη: «Οιδίπους τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο. Με τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρη Πιατά κ.ά.

17 Σεπτέμβρη: Συναυλία του NICOLA PIOVANI. Συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος. 20 Σεπτέμβρη, η Χάρις Αλεξίου συναντά τους Κορσικανούς «I MUVRINI». Συμμετέχουν ο Μπάμπης Στόκας και η Ανδριάνα Μπάμπαλη. 24 Σεπτέμβρη, «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου, με την Αννα Βαγενά και την Γιασεμή Κηλαηδόνη. 26 Σεπτέμβρη, οι «ACTIVE MEMBER» συναντούν τους «INNOCENT DEMONS» σ' ένα jam για τη Μεσόγειο.

Γιορτές Παλιάς Ξάνθης

Γιάννης Μαρκόπουλος
Γιάννης Μαρκόπουλος
Για 18η χρονιά πραγματοποιούνται οι Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης στον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Πόλης, ενώνοντας την παράδοση, τα έθιμα και την ιστορία της με τη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα. Οι Γιορτές ξεκινούν επίσημα στις 30 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 7 του Σεπτέμβρη, προσφέροντας σειρά πολιτιστικών δρώμενων, λαογραφικές και παραδοσιακές βραδιές με τοπικές γεύσεις και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίου κ.ά.

Η επίσημη έναρξη των Γιορτών θα γίνει το Σάββατο 30 Αυγούστου στην πλατεία Μητροπόλεως, με συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, που θα διευθύνει το έργο «Ιθαγένεια», αλλά και άλλα έργα του. Μαζί του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Συμμετέχουν επίσης η Βασιλική Λαβίνα, η Σοφία Παπάζογλου και ο Κούλης Θεοδώρου, καθώς και η 9μελής Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».

Παράλληλα, ποικίλες εικαστικές εκθέσεις εγκαινιάζονται σε διάφορα σημεία της Πόλης, καθώς επίσης και έκθεση βιβλίου στην πλατεία Μητροπόλεως που θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια των Γιορτών.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αξιόλογους καλλιτέχνες και σχήματα όπως: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Βασίλης Καζούλλης, Δημήτρης Σταρόβας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, «Βόρειος Ηχος», «Ανοιχτά Παράθυρα», Λένα Αλκαίου, Ειρήνη Χαρίδου, Ολγα Βενετσιάνου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, «Επόμενοι», Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, «Cosmicray», «Stavento», Παιδικό Θέατρο Κάρμεν Ρουγγέρη κ.ά.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Θράκης (λαογραφικοί, καρναβαλικοί κ.ά.) θα έχουν τις δικές τους γωνιές, προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα και δημιουργώντας γλέντια με τοπικό χρώμα, παραδοσιακή μουσική και χορό σε διάφορες σκηνές μέσα στην Παλιά Πόλη. Παράλληλα με τις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης κυκλοφόρησε το βιβλίο του θεολόγου - βυζαντινολόγου Γεώργιου Χρ. Τσιγάρα με θέμα «Οι εκκλησίες της Παλιάς Ξάνθης».

Εφυγε ο μελωδός της «καρδιάς» μας

ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
Σε ηλικία 68 χρόνων έφυγε χτες από τη ζωή ο στιχουργός και φιλόλογος, Ηλίας Κατσούλης, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Κάτω Λουτρό Κορινθίας.

Ο Ηλίας Κατσούλης είναι ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό τραγούδι. Τραγούδια του εμφανίστηκαν στη δισκογραφία από τις αρχές του '80 και έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς και αναγνωρισμένους συνθέτες τραγουδοποιούς και τραγουδιστές. Τραγούδια του έχουν μελοποιήσει οι Νίκος Τάτσης, Μιχάλης Τερζής, Τάσος Γκρους, Γιάννης Σπανός, Παντελής Θαλασσινός, Χρίστος Νικολόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Μανόλης Πάππος, Γιώργος Αρσενίδης κ.ά. Εχει τραγουδηθεί από φωνές όπως Χάρις Αλεξίου, Μαν. Λιδάκης, Γ. Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Σοφία Παπάζογλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Βούλα Σαββίδη, Κώστας Μάντζιος κ.ά.

Στο βιογραφικό που ο ίδιος, με τον ιδιαίτερο τρόπο του γράφει, διαβάζουμε «Γενέθλιος τόπος: ένα ωραίο παραλιακό χωριό της Κορινθίας (Λουτρό). Μπορεί και Σμύρνη, Πόλη, Αλεξάνδρεια, Οδησσός - σε προηγούμενες ζωές - αλλιώς δεν εξηγείται η λατρεία που τους έχει. Ετος γεννήσεως: δε συνηθίζεται τελευταία στα βιογραφικά, αλλά εύκολα υπολογίζει κανείς από τα συμφραζόμενα. Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταδιοδρομία: τυχερός που υπηρέτησε δύο αγάπες: το σχολείο ως καθηγητής από το 1967-2001 και το τραγούδι ως στιχουργός από το 1984. Στο χώρο αυτό βρέθηκε συμπτωματικά και χωρίς να το καταλάβει μετράει περισσότερα από 350 τραγούδια, στη δισκογραφία, αλλά και χωρίς τη γνωριμία του με τον Παντελή Θαλασσινό, κανείς δε θα του ζητούσε τώρα βιογραφικό. Αγάπες: τα βιβλία, η μουσική, το ποδόσφαιρο (ΑΕΚ και όλες οι "προσφυγικές" ομάδες), οι φίλοι (πολλοί και εκλεκτοί) και -δυστυχώς - το τσιγάρο (πλήρης εξάρτηση). Κατόρθωμα: με τόσες απασχολήσεις, η δημιουργία οικογένειας, δύο παιδιά (το σημαντικότερο έργο του, αν και αυτό ανήκει στην υπομονή και τη μεγαλοψυχία της γυναίκας του). Τόπος νοσταλγίας και συνεχούς επιστροφής: Λουτρό Κορινθίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ