ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ακόμα 12 ΔΕΚΟ στο σφυρί

Αμέσως μετά ακολουθούν και οι υπόλοιπες, μια και μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι το ξεπούλημα όλων των ΔΕΚΟ, αφού όμως πρώτα... εξυγιανθούν

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα 12 κερδοφόρες ΔΕΚΟ οι οποίες την τριετία 1998 - 2000 θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο και σε πρώτη φάση θα πουληθεί σε ιδιώτες το 20 - 30% των μετοχών τους. Μεταξύ των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΘ, ο ΟΠΑΠ, η Διώρυγα της Κορίνθου, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κλπ. Το αναλυτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των 12 ΔΕΚΟ, το ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα της άγριας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για "νέα πολιτική" στον χώρο των ΔΕΚΟ.

Αυτή είναι βέβαια η επόμενη ομάδα των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, οι οποίες, είτε επειδή είναι σήμερα ζημιογόνες (ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ) είτε επειδή υπάρχουν νομικά προβλήματα (ΔΕΗ) θα πρέπει να λυθούν οι εκκρεμότητες για να τις ξεπουλήσουν και αυτές στη συνέχεια. Ηδη, μετά τον ΟΤΕ, έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα για μέσα στο 1997 ή τις αρχές του 1998 της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Τελικός στόχος της κυβέρνησης Σημίτη, το ξεπούλημα και των 50 περίπου ΔΕΚΟ, κάτι όμως που για να γίνει χρειάζεται να περάσουν πρώτα από τη διαδικασία "εξυγίανσης", να τις κάνουν δηλαδή κερδοφόρες και στη συνέχεια να τις ξεπουλήσουν όσο όσο.

Τα επόμενα χρόνια ασφαλώς θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο κύκλο σκανδάλων, αφού οι κάθε λογής τυχοδιώκτες και κερδοσκόποι θα δώσουν σκληρή μάχη για να καρπωθούν για ίδιο όφελος τη νέα ευκαιρία που τους προσφέρει η κυβέρνηση Σημίτη, να γίνουν κάτοχοι κερδοφόρων επιχειρήσεων έναντι ευτελούς τιμήματος. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αναμένει νέα επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, καθώς η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ σημαίνει και κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων παροχής των υπηρεσιών τους, όπως γίνεται σήμερα με την περίπτωση του ΟΤΕ.

Οι προς ιδιωτικοποίηση 12 νέες ΔΕΚΟ είναι:

  • Η Διώρυγα Κορίνθου.
  • Η Διεθνής Εκθεση Θεσ/νίκης (ΔΕΘ).
  • Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
  • Η ΕΥΔΑΠ.
  • Ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσ/νίκης (ΟΑΘ).
  • Ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσ/νίκης (ΟΥΘ).
  • Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ).
  • Ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ).
  • Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσ/νίκης (ΟΛΘ).
  • Η Ολύμπικ Κέτερινγκ.
  • Η Ολυμπιακή Τουριστική.
  • Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ).

Ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε επίσης ότι για τη ΔΕΗ πρωτεύει αυτή τη στιγμή η δημιουργία του νέου εταιρικού σχήματος. Η αλλαγή δηλαδή του ιδρυτικού νόμου της με νέο ο οποίος ετοιμάζεται που θα δίνει τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησής της καθώς και η προώθηση αλλαγών ενόψει της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας μετά το 2001. Για τον ΟΠΑΠ θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στον Οργανισμό να χορηγεί έσοδα στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ πριν από την ιδιωτικοποίηση των ΟΑΘ και ΟΥΘ, θα προηγηθεί η ενοποίησή τους σε ενιαίο φορέα.

Επανέλαβε επίσης ότι η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ το 1998 θα κινηθεί στα πλαίσια της μείωσης του πληθωρισμού γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλές επιχειρήσεις δε θα υπάρξουν καθόλου αυξήσεις, ενώ όπου αποφασιστεί να αυξηθούν τα τιμολόγια, οι αυξήσεις αυτές θα είναι μικρότερες από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει άγριο χέρι στα κέρδη των ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Οπως χαρακτηριστικά είπε θα πρέπει στο εξής όλες να αποδίδουν μέρος των κερδών τους στο δημόσιο, ενώ έκανε λόγο και για ενθάρρυνση σύναψης "στρατηγικών συνεργασιών" σε τομείς που εμφανίζουν "προβληματικότητα", όπως στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας και σε τομείς τεχνολογικής αιχμής. Είναι φανερό δηλαδή πως ακόμα και για τις επιχειρήσεις που άμεσα δεν πρόκειται να ξεπουληθούν μέσω του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση επιφυλάσσει μια πολιτική ξεπουπουλιάσματος και λεηλασίας τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε ευκολότερα αργότερα να απορροφηθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΚΚΕ
Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ

Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Κωστόπουλου, με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της επιχείρησης

Το ξεπούλημα μιας ακόμα στρατηγικής επιχείρησης, της ΛΑΡΚΟ, που μεθοδεύει η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης τι προτίθεται να πράξει προς την κατεύθυνση της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, ώστε να αποτελέσει πιλότο για την ανάπτυξη στο χώρο του μετάλλου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, μεθοδεύει σχεδιασμούς για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Η στρατηγική αυτή επιχείρηση θα μπορούσε, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της, να αποτελέσει τον πιλότο για την ανάπτυξη στο χώρο του μετάλλου, για τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, για λειτουργία του εργοστασίου ΕΛ - ΣΙ. Μια πρόταση, η οποία θεμελιώθηκε σε άρτιες μελέτες ειδικών επιστημόνων κατά το παρελθόν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προς μια τέτοια κατεύθυνση, που, πέρα απ' όλα τ' άλλα, θα δημιουργούσε και εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης;".

ΚΚΕ
Στηρίζουμε τους αγώνες για φτηνό φάρμακο

Μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε τα εξής:

"Θεωρούμε, ως ΚΚΕ, ότι η κυβερνητική πολιτική απέναντι στο φάρμακο, για άλλη μια φορά, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του καλοκαιριού και τις εξαγγελίες για δήθεν μείωση της τιμής των φαρμάκων, ουσιαστικά και πρακτικά ενισχύει τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Με τη λογική την οποία προωθεί η κυβέρνηση, οδηγούμαστε στο κλείσιμο ενός πολύ μεγάλου αριθμού μικρών φαρμακείων.

Ταυτόχρονα, με αυτές τις ρυθμίσεις δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους ασφαλισμένους, στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην ίδια την εργατική οικογένεια.

Θεωρούμε ότι οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται, για φθηνό και καλής ποιότητας φάρμακο πρέπει να συνεχιστούν. Να στηριχτούν από το εργατικό κίνημα, γιατί το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δε θεωρούμε σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να το λυμαίνονται οι πολυεθνικές του φαρμάκου, στηριζόμενες στην κυβερνητική πολιτική.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη λειτουργίας και ανάπτυξης των κρατικών εργοστασίων φαρμάκου και την ανάπτυξη της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, που έχει εγκαταλειφτεί από την κυβερνητική πολιτική. Δεν πρέπει να περάσει η κυβερνητική πολιτική που ενισχύει τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος των εργαζομένων, των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και των μικρών φαρμακείων".

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διπλασιάστηκαν οι τιμές μέσα σε έξι χρόνια

Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά οι τιμές αυξάνονται. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας σύμφωνα με την οποία παρά τη μείωση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς εξακολουθούν να αυξάνουν, καθώς μέσα στα τελευταία έξι χρόνια οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού για ό,τι αγοράζαμε με ένα χιλιάρικο τώρα χρειαζόμαστε 1.870 δρχ.

Η κρίση της σχέσης εισοδημάτων - κόστους ζωής, ανατρέπει οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί μεγάλο πολιτικοοικονομικό πρόβλημα, υπογραμμίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Ετσι, η μέση οικογένεια, σύμφωνα με την Ενωση, υποφέρει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αδυνατώντας να συνεχίσει τον ίδιο τρόπο ζωής, με αποτελέσματα να προσφεύγει σε σύγχρονες μορφές δανεισμού, όπως πιστωτικές κάρτες, δόσεις και επιστράτευση και των τελευταίων λαϊκών αποταμιεύσεων και να περιορίζει τις δαπάνες για τις ανάγκες της οικογένειας και ποσοτικά και ποιοτικά.

Επίσης, η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας τονίζει ότι προϋπόθεση και χρέος της κυβέρνησης δεν είναι η ονομαστική μείωση του πληθωρισμού, αλλά η αποκατάσταση και διεύρυνση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Είναι, υπογραμμίζει, επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα των εργαζομένων η αύξηση των αποδοχών τους και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, διαφορετικά είναι ψευδεπίγραφα τα περί δήθεν "διασφάλισης του πραγματικού εισοδήματος του εργαζόμενου καταναλωτή", που επικαλείται η κυβέρνηση.

Αβάντα στην αντιαγροτική πολιτική

Πήρε φόρα η λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και έρχεται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσει χαρακτηρισμούς που της έχουν αποδοθεί και σύμφωνα με τους οποίους το μόνο που ενδιαφέρει τη διοίκησή της είναι η εξυπηρέτηση των μεγαλεμπόρων κόντρα σε όλους τους άλλους... πολύ δε περισσότερο όταν αυτοί οι άλλοι δεν είναι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή τη φορά τα 'βαλε με τα περί "διαγραφών αγροτικών χρεών", που ευρέως κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες.

Οι άνθρωποι της Συνομοσπονδίας, βέβαια, δεν έχουν ανάγκη να μπουν στον κόπο να εξετάσουν ποια χρέη ρυθμίστηκαν, πώς ρυθμίστηκαν και γιατί ρυθμίστηκαν. Αν έκαναν κάτι τέτοιο, θα διαπίστωναν ότι οι ρυθμίσεις χρεών γίνονται, ενώ οι συνεταιρισμοί εξακολουθούν να χρωστούν και ότι αυτό που "ρυθμίζεται" ουσιαστικά είναι το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, τη στιγμή που οι συνεταιρισμοί οδηγούνται πιο γρήγορα σε χρεοκοπία. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν την περισπούδαστη διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Τους ενδιαφέρει περισσότερο να θορυβήσουν συνολικά σε βάρος των αγροτικών συνεταιρισμών, κάνοντας λόγο γενικά για "κρατικοδίαιτες ομάδες" και "κακοδιαχειριζόμενους οργανισμούς που επιβαρύνουν το υπέρογκο δημόσιο χρέος" κι όλα αυτά βεβαίως σε βάρος των "παραγωγικών κλάδων", στους οποίους συμπεριλαμβάνουν και όλους τους μεγαλέμπορους.

Ομως φαίνεται πως άλλος είναι και ο στόχος της ανακοίνωσής τους. Οχι να καταγγείλουν τις όποιες ρυθμίσεις έγιναν, αλλά να στέρξουν στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ