ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΕΕ
Σπουδή Βερολίνου για το «στάτους» του Κοσσυφοπεδίου...

Ενώ ο Σολάνα πιέζει, ζητώντας συνομιλίες Βελιγράδι - Πρίστινα και τις συλλήψεις κατηγορουμένων απ' το ΔΠΔ της Χάγης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τον καθορισμό του «στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου «το συντομότερο δυνατόν» ζήτησε χτες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε Πρίστινα και Πρίζρεν, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει άμεσα θέση για το εάν η «γρήγορη λύση» θα πρέπει να αναζητηθεί ή όχι στην «προοπτική» της ανεξαρτητοποίησης...

Λιγότερο βιαστικός πάνω σ' αυτό το ζήτημα εμφανίστηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα. Μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, ο Σολάνα εξέφρασε ικανοποίηση για τις τελευταίες προσπάθειες του Βελιγραδίου να ξεκινήσει συζητήσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς, με πρώτο θέμα το ζήτημα των αγνοούμενων...Εξυπακούεται πως συνέστησε «διεύρυνση» της ατζέντας συνομιλιών «σε όλα τα επίπεδα», όπως επίσης και «ενεργό συμμετοχή» της σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου στην «κυβέρνηση» και άλλα όργανα του προτεκτοράτου.

Επιπλέον, ο Σολάνα, επαναφέροντας τον κλοιό των ασφυκτικότατων πιέσεων που ασκούν οι Βρυξέλλες στο Βελιγράδι, αναφορικά με τις συλλήψεις και παραδόσεις κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε πως η έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕ για το εάν και πότε θα πρέπει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - ΕΕ θα είναι έτοιμη «έως το τέλος του μήνα και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πολύ έως τις 12 Απρίλη». Με άλλα λόγια, «ο χρόνος τρέχει»...«συνεργαστείτε με τη Χάγη»...

Δεν είναι τυχαίο πως αργότερα, χτες το μεσημέρι, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες «προφήτευσε» πως «ακόμα περισσότεροι κατηγορούμενοι» (για εγκλήματα πολέμου απ' το ΔΠΔ) «θα παραδοθούν σύντομα στη Χάγη». Θέλησε έτσι να πείσει τους συνομιλητές του στην ΕΕ πως καταβάλλεται η «ύστατη» προσπάθεια για «πλήρη συνεργασία με το ΔΠΔ» (δηλαδή, παράδοση των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς), που είναι άλλωστε και η βασική «προϋπόθεση» για την ευρω-ενωσιακή πορεία της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου...

...«΄Η εμείς, ή αυτοί»!

Υπό το πρίσμα των πιέσεων (ΗΠΑ, ΕΕ) για συλλήψεις και παραδόσεις Σέρβων πρώην ανώτατων αξιωματούχων, οι Σερβοβοσνιακές αρχές ξεκίνησαν χτες (υπό τις «προτροπές» του ύπατου διοικητή του προτεκτοράτου Πάντι Ασντάουν) «εκστρατεία» σ' όλα τα ΜΜΕ της χώρας, προκειμένου να πείσουν τους Σερβοβόσνιους να δώσουν στις αρχές κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη (κύρια...) των Ράτκο Μλάντιτς και Ρ. Κάρατζιτς. Το βασικό σύνθημα της εκστρατείας είναι μάλλον εύγλωττο:«΄Η αυτοί, ή εμείς»...

Η «εκστρατεία ενημέρωσης» των Σερβοβόσνιων πολιτών γίνεται ενώ τον Απρίλη το ΝΑΤΟ θα αποφανθεί για την ένταξη ή μη της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη»... Εάν απορριφθεί για τρίτη φορά, τότε το ΝΑΤΟ «αποσύρει» την πρόσκλησή του στο ενδιαφερόμενο μέρος για ένταξη...

Οι απαιτήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας

Μέσα σ' όλα αυτά, χτες, η «Μη-κυβερνητική» Οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» (που υποτίθεται πως δρα ως επί το πλείστον για τα δικαιώματα πολιτικών κρατουμένων, φυλακισμένων κ.λπ...) επέκρινε τη σερβική κυβέρνηση, γιατί «δε συνεργάζεται πλήρως με το ΔΠΔ της Χάγης» και σε άλλο σημείο, επειδή «χάνει χρόνο», προωθώντας τις εκούσιες παραδόσεις κατηγορουμένων «αντί των συλλήψεων», φοβούμενη τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων... Ισχυρίστηκε δε πως το Βελιγράδι δεν τηρεί «τις διεθνείς του υποχρεώσεις» μη συλλαμβάνοντας τους Ρ. Μλάντιτς και Ρ. Κάρατζιτς.

ΗΠΑ
Αναζητώντας συνενόχους

Μια «μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά», έχει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ για τους συμμάχους -ανταγωνιστές...

Associated Press

Μια «μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά», έχει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ για τους συμμάχους -ανταγωνιστές...
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Αναζητώντας συνενόχους στην προληπτική τους δράση εναντίον λαών, το Πεντάγωνο δύο περίπου βδομάδες μετά τη διαρροή στον Τύπο της περίληψης του νέου μνημονίου του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανοίγει το «διάλογο» με τους συμμάχους, αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική, τουλάχιστον όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Πεντάγωνο «επιζητά» μεγαλύτερη συνεργασία με τους συμμάχους του και για το λόγο αυτό θα τους συμπεριλαμβάνει στις «μυστικές συναντήσεις που αφορούν στην αμυντική πολιτική και στρατηγική των ΗΠΑ», γνωστές και ως «The Quadrennial Defence Review». Αυτή η προσπάθεια διάνοιξης διαύλου, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον για «σύσφιξη των δεσμών της Αμερικής με τους στρατιωτικούς της συμμάχους».

Εντούτοις, η κυβέρνηση Μπους, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να χαλαρώσει ή «μαλακώσει» το δόγμα των προληπτικών επιθέσεων, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κατά τον υφυπουργό Αμυνας, Ντάγκλας Φέιθ, η συμπερίληψη των συμμάχων στις συνομιλίες αυτές, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ωστόσο, ο Ντάγκλας Φέιθ δεν κατονόμασε τις χώρες που θα προσκληθούν στις συνομιλίες στο Πεντάγωνο, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες αυτές θα προσδιορίσουν στόχους και αποστολές που πλέον ίσως θα βρίσκονται στην ευθύνη, όσον αφορά στην εκτέλεσή τους φυσικά, άλλων χωρών. Επίσης, οι κοινές αυτές συναντήσεις θα προσπαθήσουν, κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, να σφυρηλατήσουν τη συμφωνία για τις απειλές που υπάρχουν ανά την υφήλιο και με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να βοηθήσουν, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, όσον αφορά στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθεια μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων.

Πάντως, ο Φέιθ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα είναι, πάντα θα είναι, πανέτοιμες να προχωρήσουν και μόνες τους και να εξαπολύσουν μονομερείς προληπτικές επιθέσεις, εάν θεωρηθεί αναγκαίο χωρίς φυσικά να επιζητήσουν την έγκριση άλλων χωρών.

Συνολικά, στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η νέα κατεύθυνση στην πολιτική του Πενταγώνου είναι σημαντική, καθώς θα «συνδέσει» τις ΗΠΑ με τους συμμάχους τους πιο στενά και αποτελεσματικά, ενώ θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διαφορές και η «πίκρα» που εξακολουθούν να υποβόσκουν σε κάποιες «ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ». Εντούτοις, για κάποιους άλλους αναλυτές η «νέα πολιτική του Πενταγώνου» συνιστά παραδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις στρατιωτικές προκλήσεις από μόνες τους ή είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έπραξε τα δέοντα, ώστε να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη πριν καν εξαπολύσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Δεύτερες σκέψεις» για την άρση του εμπάργκο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δεν πέρασαν ούτε καν 24 ώρες από το μήνυμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις προς τους Ευρωπαίους, ότι «θα ήταν ανευθυνότητα» εκ μέρους των Ευρωπαίων η πώληση όπλων στην Κίνα, και η Βρετανία έσπευσε να εμφανιστεί επιφυλακτική για την αναστολή των κυρώσεων επί προεδρίας της - αναλαμβάνει τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιούλη - στη σκιά του αμφιλεγόμενου νόμου κατά της απόσχισης της Ταϊβάν.

Βρετανοί διπλωμάτες «δείχνουν» τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος επισήμανε πρόσφατα ότι «καθιστά πιο δύσκολη» την άρση του εμπάργκο η επικύρωση του αμφιλεγόμενου κινεζικού νόμου, που προβλέπει ακόμη και την προσφυγή στη βία ως ύστατη απάντηση σε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν. Συγκεκριμένα ο Στρο υπογράμμισε ότι η επικύρωση του επίμαχου κινεζικού νόμου για την Ταϊπέι δημιουργεί «ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον», το οποίο περιπλέκει την άρση του εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Πεκίνο μετά την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε στηρίξει επί της αρχής την προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας για την άρση του εμπάργκο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπλερ εμφανίζεται τώρα διστακτική μπροστά στο ενδεχόμενο αναστολής των κυρώσεων ενόσω κρατά την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μια σχετική απόφαση κατά την περίοδο εκείνη θα οδηγούσε σε δύσκολη θέση τον Τόνι Μπλερ, στενό σύμμαχο της κυβέρνησης Μπους που έχει εκφράσει έντονα τις αντιρρήσεις της για την αναστολή των κυρώσεων φοβούμενη ότι θα επιδείνωνε την κατάσταση μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν, οδηγώντας σε αγώνα απόκτησης όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ