ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ VILLAGE PARK
Νέα επίθεση στο ωράριο εργασίας!

Η παρανομία στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του, θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους, ενώ σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια ευρύτερης ανατροπής του χρόνου εργασίας

Μια νέα επίθεση εναντίον των εργαζομένων στο εμπόριο εκδηλώνεται αυτό το διάστημα, με αφορμή το νέο, παράνομο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στο «VILLAGE PARK» στο Ρέντη, που ανοίγει έναν επικίνδυνο «δρόμο», για την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων και όχι μόνο.

Μια αλλαγή που εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που ακολουθεί πιστά τις εντολές της ΕΕ, ώστε να χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις στο σύνολό τους και πολύ συγκεκριμένα το 8ωρο. Ενδεικτικές, άλλωστε, του τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, είναι οι προεκλογικές δηλώσεις της κοινοτικής επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου. Η επίτροπος ουσιαστικά είχε πει ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση το 8ωρο είναι καταδικασμένο, όπως και η εργασία σε σταθερό εργοδότη, καθώς και ότι η πλήρης απασχόληση έχει να κάνει μόνο ως προς το εύρος, την έκταση της απασχόλησης και όχι ως προς το είδος της!

Ετσι, μέσα στην προεκλογική περίοδο, λίγες μόνο μέρες πριν την προεκλογική φιέστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, που στηρίχτηκε και στην «ευγενική χορηγία» των ιδιοκτητών του συγκροτήματος, η νομάρχης Πειραιά Μαρία Τσανάκη, αποφάσισε ότι από τις 5 Απρίλη 2000, όλα τα εμπορικά καταστήματα του «VILLAGE PARK» θα μπορούν να λειτουργούν, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 11 το πρωί με 11 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ!

Η απόφαση πάρθηκε στις 27 Μάρτη, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης στις 23 Μάρτη, χωρίς όμως να έχει ζητηθεί από κανέναν - αν και είναι υποχρεωτικό από το νόμο - η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και των εργοδοτών. Παράλληλα, βασίζεται στον αυθαίρετο χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως... τουριστικού αξιοθέατου, μια και μόνο σε τουριστικές περιοχές μπορεί να επεκταθεί το καλοκαίρι το ωράριο λειτουργίας!

Οπως τονίζεται στην απόφαση της νομαρχίας, το VILLAGE PARK... «προάγει τον τρόπο ψυχαγωγίας του κοινού ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων παράλληλα δε, αποτελεί πόλο έλξεως εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού!»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιοχές που δεν είναι τουριστικές, το χειμώνα τα καταστήματα κλείνουν στις 8 το βράδυ και τα Σάββατα στις 6 το απόγευμα. Το καλοκαίρι κλείνουν στις 9 το βράδυ. Επίσης, στην απόφασή της η νομάρχης σημειώνει ότι η περιοχή «απέχει σημαντικά» από άλλη εμπορική αγορά και μεμονωμένα καταστήματα, όταν σε απόσταση «αναπνοής» υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι γεμάτοι εμπορικά καταστήματα!

Ωστόσο, η εργοδοτική ασυδοσία και η αυθαιρεσία της νομάρχη δεν έμειναν χωρίς απάντηση. Το Συντονιστικό των Σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ένα όργανο που πρόσφατα φτιάχτηκε, εκφράζοντας τη διάθεση κοινού αγώνα των σωματείων που το απαρτίζουν, προχώρησε στην πρώτη κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μέσα στο συγκρότημα, μοίρασαν ανακοινώσεις, διαπίστωσαν κι άλλες αυθαιρεσίες και τόνισαν ότι δε θα αντισταθούν στην εργοδοτική πρόκληση.

Η αστραφτερή «βιτρίνα» του Village Park υπέστη την πρώτη της φθορά, για να αποκαλύψει ότι οι «ψυχαγωγικές» υπηρεσίες που προσφέρει περνούν μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Επιπλέον, έδειξε πόσο λίγο υπολογίζουν οι ιδιοκτήτες του ακόμη και τη σημερινή νομοθεσία, ήδη αρκετά ευνοϊκή για την εργοδοσία.

Πριν την κινητοποίηση, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Αθήνας, είχαν καταγγείλει την απαράδεκτη επέκταση του ωραρίου στο «VILLAGE PARK». Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή αυτή του ωραρίου είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους εργαζόμενους, καθώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα ανατροπής του ωραρίου τους. Ηδη στο «VILLAGE PARK» εφαρμόζονται 7ωρα ή 9ωρα, αυθαίρετα και χωρίς να πιστοποιούνται και να πληρώνονται υπερωρίες. Παράλληλα, την ίδια στιγμή τα περισσότερα καταστήματα ουσιαστικά λειτουργούν παράνομα, καθώς οι θεωρημένες καταστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας μιλούν για κλείσιμο των καταστημάτων στις 8.30 το βράδυ, ενώ τα μαγαζιά κλείνουν στις 11 μ.μ..

Αύριο, ακολουθεί μια νέα συγκέντρωση εργαζομένων, αυτή τη φορά έξω από τη νομαρχία Πειραιά, όπου τελικά θα συγκληθεί το νομαρχιακό συμβούλιο για το θέμα, ύστερα από τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν. Αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν έντονα και από τους εμπόρους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.


Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

Εργασιακός μεσαίωνας

Μια εικόνα που θυμίζει στην πραγματικότητα μεσαίωνα έχει αρχίσει και δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο, καθώς κυβέρνηση, πολυεθνικές και μεγαλέμποροι επιδιώκουν με οποιοδήποτε τρόπο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Τόσο της λειτουργίας, όσο και της εργασίας. Πρόσφατο αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών είναι η παρανομία στο «VILLAGE PARK».

Ωστόσο, η επίθεση που ξεκίνησε πολύ καιρό πριν, είχε και άλλες «κορυφαίες» στιγμές, αλλά και μια σταθερή, αργή μα αποτελεσματική πλευρά. Οι μορφές απασχόλησης μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο «ελαστικές», κάτω από την πίεση των εργοδοτών και με συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης και ωράρια εργασίας που θα προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες των εργοδοτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 40% με 60% των εμποροϋπαλλήλων εργάζονται ως ωρομίσθιοι!

Η τελευταία αλλαγή που είχε γίνει στο ωράριο ήταν πριν τρία χρόνια, το 1997, μετά από συμφωνία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα), του ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ) και της ΕΣΕΕ (έμποροι).

Η συμφωνία που είχε γίνει τότε, προέβλεπε: Ελεύθερη έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων. Καθημερινά κλείσιμο των καταστημάτων στις 8 μ.μ. το χειμώνα και στις 9 μ.μ. το καλοκαίρι. Το Σάββατο θα κλείνουν στις 6 μ.μ. και την Κυριακή αργία, από την οποία εξαιρούνται τα αμιγώς τουριστικά καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να προχωρούν σε τοπικές ή κλαδικές συμφωνίες για μικρότερα ωράρια. Παρά το ότι αυτό το πλαίσιο προωθήθηκε, από την πίεση των συνεχών κινητοποιήσεων εμποροϋπαλλήλων - ΕΒΕ ενάντια στην παράταση του ωραρίου (σε διάφορες περιοχές, πολυκαταστήματα κλπ) - η τελική μορφή του κινούνταν στα όρια της απελευθέρωσης και δε διασφάλιζε το κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Επίσης, από τη συμφωνία έλειπε οποιαδήποτε αναφορά στις εργασιακές σχέσεις, στην κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, που αποτελούσαν και αποτελούν τα κυριότερα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων.

Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας ήταν η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο εμπόριο να είναι πολύ χειρότερη από τότε, αφού η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο έχουν γίνει πάγια κατάσταση. Οι παραβιάσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ, όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και κατ' επέκταση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, είναι πλέον δεδομένες, αφού έχουν πετύχει σ' ένα βαθμό την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, μέρα με τη μέρα εφαρμόζουν και πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει με κάθε τρόπο «πλάτες» στις πολυεθνικές του χώρου, μη ελέγχοντας τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που γίνονται.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Μια παράλληλη πρόκληση

Με πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς και με τη σχετική απόφαση του Νομάρχη, που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, επιχειρείται στην ουσία η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και η ελαστικοποίηση του ωραρίου, τονίζει η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων έκανε προσφυγή κατά της νομιμότητας της απόφασης, αφού παραβιάστηκε η σχετική νομοθεσία, προχώρησε όμως και σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που είχαν αποτελέσματα σε διάφορες περιπτώσεις. Να σημειωθεί ότι το άρθρο 46 του Ν. 2224/94 ορίζει όπως «κατ' εξαίρεση, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετημένες περιοχές».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι αντί για αυστηρά οριοθετημένες περιοχές η απόφαση του ΝΣ καλύπτει ολόκληρους δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικοί τόποι, η δε απόφαση πάρθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Η Σοφία Καλαντίδου τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, επειδή η εμπειρία δείχνει ότι «οι ελαστικές μορφές εργασίας εφαρμόστηκαν πρώτα στο εμπόριο, με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης των πελατών και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σ' όλους τους άλλους κλάδους».


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΧΟΡΤΗΣ
Δε θα επιτρέψουμε αλλαγές

Με αφορμή την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του «VILLAGE PARK» στο Ρέντη ο Θωμάς Χόρτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Μαρινόπουλου», δήλωσε στο «Ρ»: «Φαίνεται πως με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση, εργοδότες, αλλά δυστυχώς και η αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν βαλθεί να ανατρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν τους φτάνει που με τη μέχρι σήμερα τακτική τους, οι εργασιακές σχέσεις θυμίζουν Μεσαίωνα, αλλά τώρα εξαπολύουν νέες λυσσαλέες επιθέσεις σε ό,τι μας έχει απομείνει», υπογραμμίζει ο Θ. Χόρτης.

Παράλληλα τονίζει ότι η απόφαση της νομάρχη Πειραιά για το «VILLAGE PARK» δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια που αφορά μόνο το συγκεκριμένο χώρο. «Είναι μια απόφαση που εδώ και καιρό θέλουν να πάρουν και που έχει επίπτωση σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλη την Ελλάδα. Στόχος τους είναι η κατάργηση της Κυριακής αργίας και προπάντων η πλήρης αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων».

Καταλήγοντας ο Θ. Χόρτης δηλώνει την πίστη των εμποροϋπαλλήλων ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν άλλες αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θα αγωνιστούν προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ