ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Ελλάδα η ... ψυχή της Αργεντινής

Η Mercedes Sosa, η μυθική τραγουδίστρια της Λατινικής Αμερικής, έρχεται στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες: 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στην Αθήνα και 9 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη. Η ψυχή της Αργεντινής με την υπέροχη φωνή, τραγουδά με πάθος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την πολιτική ελευθερία, την αγάπη και την ειρήνη.

Η Mercedes Sosa γεννήθηκε στο Τουκουμάν της Αργεντινής, το 1935. Ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια στα 15 της χρόνια. Στη δεκαετία του '60 υπήρξε σημαντικό μέλος του μουσικού και λογοτεχνικού κινήματος, «nueva cansion» μαζί με την Violeta Parra, τον Atahualpa Yupanqui, τον Armado Tejada Gomez και τον Tito Francia. Σκοπός του κινήματος, ήταν η ανάδειξη της λαϊκής Αργεντίνικης παράδοσης, ενώ ήταν σαφείς οι πολιτικές αναφορές. Το 1965 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Canciones con Fundamento και το 1967 πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία στο εξωτερικό και παρουσιάζεται στις ΗΠΑ, Ευρώπη και ΕΣΣΔ. Είναι πλέον μία από τις σπουδαιότερες φωνές της Λατινικής Αμερικής και η αναγνώριση του ταλέντου της, είναι παγκόσμια.

Με τη «φωνή» της, όμως, προκάλεσε την αργεντίνικη χούντα, που την κυνήγησε και τη συνέλαβε το 1975 κατά τη διάρκεια συναυλίας. Το 1979 δεχόμενη απειλές για τη ζωή της αυτοεξορίζεται για τρία χρόνια στη Μαδρίτη. Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο του πρώτου Latin-Grammy για την ερμηνεία της στην «Misa Criolla» του Αργεντινού Ariel Ramirez.

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε: Ticket Hellas, τηλ. 6189.300 τηλεφωνική κράτηση με πιστωτική κάρτα και αποστολή στο χώρο σας. Φεστιβάλ Αθηνών, τηλ.3221459 - Metropolis, τηλ. 3840639 - Virgin, τηλ. 3314788.

«Πανηγύρι» στο σεληνόφως

Ρωμαϊκή Αγορά
Ρωμαϊκή Αγορά
Με την τελευταία πανσέληνο (2/9) το «πανηγύρι» που έχει καθιερώσει το ΥΠΠΟ στους αρχαιολογικούς χώρους βρίσκεται προ των πυλών. Το ΥΠΠΟ με την ουσιαστικά απαξιωτική του πολιτική για τον πολιτισμό και με τη θλιβερή πολιτιστική πολιτική της η κυβέρνηση γενικότερα, αρέσκονται στα πανηγυράκια λαϊκής κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά θυμίζουμε ότι και πέρσι, όπως και κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων είχε προειδοποιήσει για τις ελλείψεις στη φύλαξη και την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και τη μόνιμη έλλειψη ανάλογου προσωπικού. Ομως, το «θεαθήναι» είναι η σημαία του ΥΠΠΟ. Ούτε μας έπεισε ποτέ το ΥΠΠΟ ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις έφεραν την εξοικείωση του κόσμου με τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, «συνδυάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με πολιτιστικές εκδηλώσεις». Καθώς εξακολουθούν να μην είναι δημοφιλή τα μουσεία μας. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, φέτος, ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, η μείωση έφτασε το 12,92% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και το ότι οι αρχαιολογικοί χώροι είχαν ελαφρώς αυξημένη, σε σχέση με πέρσι πάντα, επισκεψιμότητα, σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα των «πανσελήνιων» εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ.

Με 48 πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οργανώνονται σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, το υπουργείο Πολιτισμού - με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων - αποχαιρετά την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο. Στις 2 του Σεπτέμβρη, 54 συνολικά αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, από τις 21.00 έως τη 01.00. Η είσοδος στις εκδηλώσεις και στους χώρους είναι ελεύθερη.

Ρωμαϊκή Αγορά: Μαρία Φαραντούρη. Υρια Νάξου: Κώστας Θωμαΐδης. Μουσείο Θήβας: Κ. Σαμουρκασίδη, Δ. Νικολούδης. Κάστρο Ναυπάκτου: Μ. Παπαδάκης, Ρ. Χαλκιαδάκη. Κάστρο Λαμίας: Χρ. Τσιαμούλης. Κορυσχάδες: «Μουσική Αυλαία». Κάστρο Χαλκίδας: Παιδική Ορχήστρα της ΕΡΑ. Στάδιο Δελφών: Μ. Τόκας. Μουσείο Ολυμπίας: Λ. Κόκοτος. Κάστρο Πύλου: Ν. Ανδρουλάκης. Μυστράς: «Βυζαντινή Χορωδία Λυκούργου Αγγελόπουλου». Καστράκι Αρτας: «Μουσικό Σύνολο Πνοή» - «Αφιέρωμα στον Μαρκόπουλο». Κάστρο Ιωαννίνων: «Πολυφωνικό της Ηπείρου». Πύργος Ραγίου: Μ. Πασχαλίδης. Επταπύργιο: Σ. Γιαννάτου - Primavera en Salonico. Αγιος Αχίλλειος Φλώρινας: «Πολυφωνικό Σύνολο Χαονία». Βεργίνα: «Κέλσος». Αιανή: Σπ. Πολυκανδριώτης. Δίον: Κουαρτέτο Σαξοφώνων. Αμφίπολη Σερρών: Ν. Βενετσάνου - «Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο». Σαμοθράκη: Σ. Λεονάρδου, Μ. Εσπερ. Περιστύλιο Ανακτόρων Κέρκυρας: Ε. Κουρδάκη - «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι». Αγ. Γεώργιος Κεφαλονιάς: Α. Υψηλάντη - «Το Παραμύθι της Ευγένας». Δήλος: Η. Ανδριόπουλος. Κιόνια Τήνου: Λ. Καλημέρη - Κ. Χανιώτης. Μουσείο Λέρου: Μ. Τσαϊρέλη, Ε. Χαρίδου. Καζάρμα Σητείας: «Μουσική Συνεύρεση». Κάστρο Κομοτηνής: «Mode Plagal» - Ethnic, Jazz. Μουσείο Καστελόριζου: «Παλιοί Διαβάτες». Κάστρο Χλεμούτσι: Ν. Γράψας - «Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη». Αρχαία Κόρινθος: Ε. Τσίρτση, Μ. Νεοφυτίδου. Αυλή Μουσείου Βόλου: Ν. Τουλιάτος και η Ομάδα Κρουστών «Ηχόδραση». Τοξωτή Γέφυρα Πύλης Τρικάλων: Γιώτα Βέη. Αρχαία Αγορά Θάσου: «FEMINARTE». Ιερό Διονύσου Δράμας: Θ. Γκογκίδης. Καστοριά: Κ. Ραζέλου, Π. Κολιούσης. Πέλλα: Α. Καλογιάννης. Γυναικόκαστρο Κιλκίς: Π. Τόνιος. Κάστρο Κοσμοσώτειρας Φερών: Σ. Νοητή, Γ. Κοντραφούρης. Αρχαίο Στάδιο Ρόδου: Ζ. Νικολούδη. Ρωμαϊκό Ωδείο Κω: Μ. Τρανουδάκης, Σ. Μιχαηλίδου - «Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο και στον Οδυσσέα Ελύτη». Μεστά Χίου: Ν. Πλάτανος. Φρούριο Ιτζεδίμ Σούδας: Η. Μακρής, Μ. Δημητριάδης, κ.ά.: «Αφιέρωμα στον Β. Τσιτσάνη». Ηραίο Σάμου: Γ. Λαζαρίδης. Κάστρο Μυτιλήνης: Ερ. Θεοδωράκης. Ζάκυνθος: Χάικ Γιαζιτζιάν. Αρχ. Χώρος Γόρτυνας Ηρακλείου: «ATHENAEUM». Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης: «Round Midnight» - Jazz quartet.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, του Σουνίου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Πολιόχνης Λήμνου, των Αβδήρων Ξάνθης, των Σταγείρων Χαλκιδικής και ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα θα είναι επίσης ανοιχτοί για το κοινό.

Η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής ταξιδεύει

Μουσικό «σεργιάνι» στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται τα έργα «Ο ήλιος της νύχτας» του Δ. Σαββόπουλου, «Σεργιάνι στον Παράδεισο» του Β. Δημητρίου, «Τσιτσάνη διάλογοι» του Σ. Ξαρχάκου, «Επιτάφιος» του Μ. Θεοδωράκη, «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» και «Λαϊκά προάστια» του Η. Ανδριόπουλου. Τραγουδούν οι: Ελένη Δήμου, Βασίλης Λέκκας, Μαρία Δημητριάδη, Σταμάτης Κόκοτας, Κωνσταντίνα, Μιχάλης Δημητριάδης, Μαρία Κατινάρη, Μαρία Σουλτάτου.

Αύριο η ορχήστρα παρουσιάζεται στο Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας και ακολουθούν: Κορωπί, θέατρο Κεκροπία (26/8), Ιωάννινα, υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ (27/8), Χανιά, θέατρο Ανατολικής Τάφρου (29/8), Ρέθυμνο, θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα (30/8), Ηράκλειο, Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» (31/8), Ελευσίνα, εργοτάξιο Δήμου Ελευσίνος (2/9), Θήβα, δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου (3/9), Βέροια, Αμφιθέατρο Αλσους «Μελίνα Μερκούρη» (5/9), Νάουσα, θερινό Δημοτικό Θέατρο (6/9), Αχαρνές Αττικής, πλατεία Δημαρχείου (7/9), Αργος, στρατώνες Καποδίστρια (8/9), Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» (12/9), Κύπρος - Λεμεσός, αρχαίο Κούριο (14/9), Λευκωσία, αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών (15/9), Θήβα, δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου (17/9), Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ (18/9), Ν. Ιωνία Βόλου, ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο (19/9), Αχαρνές Αττικής, Δημοτικό Αμφιθέατρο (23/9).

Μουσικές «άγκυρες» στο Βύρωνα

Ο Μίλτος Πασχαλίδης φιλοξενείται, σήμερα, από το Φεστιβάλ Βύρωνα, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Θα παρουσιάσει τραγούδια από τις προηγούμενες δουλιές του, «Παραμύθι με Λυπημένο Τέλος», «Κακές Συνήθειες», αλλά και από τον πρόσφατο δίσκο του «Βυθισμένες Αγκυρες», καθώς και διασκευές από το έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης από το 1989 μέχρι το 1992 υπήρξε ο βασικός τραγουδιστής του μουσικού σχήματος «Χαΐνηδες». Το 1995 μπαίνει δυναμικά στη μουσική σκηνή ως τραγουδοποιός με το άλμπουμ «Παραμύθι με Λυπημένο Τέλος». Πραγματοποιεί πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και εμφανίζεται στο «Χάραμα» με τη Δήμητρα Γαλάνη. Συνεργάζεται δισκογραφικά και σε συναυλίες με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βαγγέλη Γερμανό, Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Εικαστικές προτάσεις

«Κατοικία και Οικιακή Ζωή στις πόλεις Τόπειρος - Ξάνθη, Moordorf και Odder, τον 19ο αιώνα» είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνουν ο Δήμος Τοπείρου Ξάνθης, το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, το Moormuseum Moordorf (Γερμανία) και το Odder Museum (Δανία), στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, από 30/8 έως 16/9. Στις 31/8 διοργανώνεται ημερίδα με το ίδιο θέμα.

  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής νέων καλλιτεχνών του studio Μιχάλης Βελούδιος θα φιλοξενήσει η αίθουσα τέχνης «Εποχές» στην Κηφισιά, από 13 έως 22/9. Συμμετέχουν: Αννα Γιαλλέλη, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Ρούλα Κουτσούμπα, Αλεξία Λεοντιάδη, Μαρία Μπαχά, Μαργαρίτα Πλέσσα, Τίνη.
  • Τη νέα εικαστική ενότητα του Δημήτρη Τζάνη με τίτλο «Anabiosis» θα παρουσιάσει η αίθουσα «Σκουφά» από 20/9 έως 9/10.
  • «Συμβολές στις εικαστικές τέχνες» είναι ο τίτλος της έκθεσης της «Εικαστικής ομάδας» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που θα παρουσιαστεί στο Μαρκάτο Χώρας Κυθήρων από 10 έως 25/9. Πρόκειται για φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου, οι οποίοι ίδρυσαν την ομάδα το 1990 και, παράλληλα με τα μαθήματα ζωγραφικής, έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν εκθέσεις τους που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο με άλλους φορείς. Μέχρι τώρα η «Εικαστική Ομάδα» έχει πραγματοποιήσει 20 εκθέσεις.
  • «Υδάτινο στοιχείο» είναι ο τίτλος της 3ης ατομικής έκθεσης της ζωγράφου Φωτίκας Καρδούλη, η οποία θα παρουσιαστεί στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» από 27/9 έως 13/10.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ