ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιεί ότι οι χώρες με πυραύλους θα γίνουν στόχος

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη «θα αναγκάσει τη Ρωσία να στοχοποιήσει τις χώρες που τους φιλοξενούν», προειδοποίησε χτες βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία INF (πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) που είχε υπογραφεί το 1987 μεταξύ ΗΠΑ και τότε ΕΣΣΔ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο Πούτιν είπε πως προτίθεται να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του το Νοέμβρη στο Παρίσι. Ωστόσο, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις, τονίζοντας: «Εάν (σ.σ. οι πύραυλοι των ΗΠΑ) αναπτυχθούν στην Ευρώπη, φυσικά θα απαντήσουμε με κάποιο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμφωνούν με αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτίθενται σε απειλή πιθανού ανταποδοτικού χτυπήματος. Είναι προφανές. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να θέσουμε την Ευρώπη σε τόσο σοβαρό κίνδυνο!».

Προχτές, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο Πούτιν προτίμησε να αναφερθεί στην αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Ομως, κάποια στιγμή αξιοποίησε το θυρεό (σύμβολο) του αμερικανικού στρατού, λέγοντας στον Μπόλτον, αστειευόμενος, πως «ο αετός σας δείχνει να έχει φάει όλες τις ελιές και να έχει αφήσει μόνο τα βέλη»...

Επίσης ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, από τη Λευκορωσία δήλωσε πως οι αυξημένες ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα ρωσικά σύνορα έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Παρατήρησε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εμπλέκονται σε στρατιωτικά γυμνάσια με επιχειρησιακά σενάρια που συνιστούν προσομοίωση στρατιωτικής επίθεσης. Πρόσθεσε πως τα σχέδια της Πολωνίας να φτιάξει μόνιμη αμερικανική στρατιωτική βάση στο έδαφός της «θα επηρεάσουν την περιφερειακή σταθερότητα και θα πυροδοτήσουν ρωσική απάντηση».

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ κάλυψε τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «συμμορφώνονται πλήρως» με τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων της δεκαετίας του '80, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν η Ρωσία συνεχίσει να την παραβιάζει. Πρόσθεσε πως οι εταίροι του ΝΑΤΟ δεν αναμένεται να αναπτύξουν περισσότερα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και στη συνέχεια ανακοίνωσε την έναρξη των μεγαλύτερων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων από το 1991 στη Νορβηγία, με τη συμμετοχή 50.000 στρατιωτικών, 65 πολεμικών πλοίων, 250 αεροσκαφών και 10.000 οχημάτων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ερχεται και η Λουτ, δυναμώνει το παζάρι

Αύριο η «άτυπη» συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από παλιότερη συνάντηση της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη
Από παλιότερη συνάντηση της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Καθώς αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η «άτυπη» συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χτες έγινε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα φτάνει στην Κύπρο ξανά και η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Οπως είπαν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη η Λουτ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Αναστασιάδη αλλά και τον Ακιντζί.

Ολα αυτά στο πλαίσιο της αξιολόγησης των περιθωρίων για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση νέου διχοτομικού σχεδίου, ενώ βέβαια κάθε πλευρά δεν έχει σταματήσει καθόλου τις παρασκηνιακές επαφές, παζαρεύοντας ικανοποιητικά ανταλλάγματα για μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου. Από τη μεριά της, η Τουρκία δεν σταματά βέβαια ούτε λεπτό τις προκλήσεις, όπως και να εκφράζει την προθυμία της για σκληρό αλισβερίσι.

Ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περιέγραψε ως «βασική μας ανησυχία» το να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι πως έχουν κι οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στα αποθέματα αερίου. Αυτά ενώ ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ είχε (από προχτές) επισημάνει ξανά ότι η Αγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθούν αποφάσεις αντίθετες στα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναφέροντας ότι «η ελπίδα μας είναι να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα του ενός ή του άλλου, να υπάρξει σεβασμός στις συμφωνίες και να επικρατεί η σωφροσύνη» και ότι «δεν θα επιτρέψουμε επ' ουδενί κανένα τετελεσμένο».

Στο μεταξύ, μιλώντας στη «βουλή» ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι ξεκαθάρισε ότι συνεχίζονται κανονικά και οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις με όλα τα μέρη, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Συμβολικές «κυρώσεις» από ΗΠΑ και Βρετανία

ΡΙΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καμώθηκε πως είναι πρόθυμος να «ρίξει άπλετο φως» στη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Πόστ» Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ κατά πολλούς εμφανίζεται ως ο ηθικός αυτουργός της αποτρόπαιης δολοφονίας.

Μιλώντας σε πάνελ ομιλητών στο λεγόμενο Φόρουμ του Νταβός της Ερήμου, που διοργανώνει ο ίδιος από το 2017, ισχυρίστηκε ότι ο δικός του «πόλεμος αφορά την αποκατάσταση της δόξας του παρελθόντος σε όλη τη Μέση Ανατολή». Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη δολοφονία Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, τη χαρακτήρισε «ειδεχθές περιστατικό που δεν θα μείνει ατιμώρητο». Πρόσθεσε πως με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν «έρευνες σε βάθος» και «να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι». Αστειεύτηκε ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, που καθόταν μαζί του στο πάνελ, «δεν θα απαχθεί αλλά θα κάτσει εδώ δύο μέρες», σε μια έμμεση αναφορά στην πολιτική ένταση που είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβρη στον Λίβανο, με την «παραμονή» του Χαρίρι για δύο μήνες στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι ο Σαλμάν φέρει σε τελική ανάλυση την ευθύνη για την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Κασόγκι, λέγοντας ότι εκείνος «κάνει κουμάντο». Χαρακτήρισε την υπόθεση τη «χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών». Ωρες αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως ανακλήθηκαν οι βίζες για 21 Σαουδάραβες οι οποίοι φέρεται πως εμπλέκονται με την υπόθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «και άλλων μέτρων».

Με τη σειρά της η Βρετανία ανακάλεσε βίζες για 15 Σαουδάραβες αξιωματούχους, ενώ το γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως δεν θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει τη δολοφονία «τερατούργημα» και έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάνσεθ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς - ισχυρίστηκε - προτεραιότητα της κυβέρνησής του αποτελούν «οι θέσεις δουλειάς των Ισπανών εργαζομένων».

Πάντως, οι μπίζνες με τη Σαουδική Αραβία προχωράνε. Χτες χορηγήθηκε στο Πακιστάν δάνειο συνολικού ύψους 6 δισ. δολαρίων, ενώ ανακοινώθηκε ότι στο περιθώριο του Φόρουμ υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας 50 δισ. δολαρίων.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέες δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενας 21χρονος Παλαιστίνιος προστέθηκε χτες στη μακρά λίστα θυμάτων της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής. Ο νεαρός φοιτητής Μοχάμεντ Μπάσαρατ δέχθηκε στο στήθος σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη επειδή πέταξε πέτρες στις δυνάμεις κατοχής που εισέβαλαν πάνοπλοι στο χωριό του, Τάμουν, στη Δυτική Οχθη. Κατά την έφοδο των κατοχικών δυνάμεων τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα τρία άτομα. Προχτές βράδυ, ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού σκότωσαν εν ψυχρώ έναν 17χρονο μαθητή που διαδήλωνε με χιλιάδες άλλους κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε χτες πως θα είναι «μόνιμη η ισραηλινή στρατιωτική κατοχή» της Δυτικής Οχθης. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως εάν δεν ήταν ο ισραηλινός στρατός «ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θα είχε ανατραπεί σε δύο λεπτά από τη "Χαμάς"».

ΗΠΑ
Αναστάτωση από «ύποπτα δέματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Συναγερμό» σήμανε χτες στις αντιτρομοκρατικές και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοέμβρη, ο εντοπισμός «ύποπτων» δεμάτων και επιστολών με αποδέκτες τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης (επί Ομπάμα) Ερικ Χόλντερ και τα γραφεία του CNN στη Ν. Υόρκη.

Η μυστική υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την προστασία των πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανέφερε ότι τα δέματα εντοπίστηκαν στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας, πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Οσον αφορά το ύποπτο δέμα που είχε εντοπιστεί στο κτίριο Time Warner Center στη Νέα Υόρκη (όπου έχει τα γραφεία του και το CNN), ανακοινώθηκε πως «απομακρύνθηκε με ασφάλεια». Ακολούθως, η αστυνομία ήρε τον συναγερμό που είχε σημάνει νωρίτερα, καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν «ασφαλές καταφύγιο σε κλειστούς χώρους».

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καταδικάστηκαν οι «απόπειρες επιθέσεων» ως «κατάπτυστες». Η Χίλαρι Κλίντον, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα ενόψει των εκλογών της 6ης Νοέμβρη, εκτίμησε πως οι ΗΠΑ περνούν «περίοδο αναταράξεων και βαθιών διχασμών», κάνοντας έκκληση για ενότητα.

Παρόμοια επιστολή με εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί τη Δευτέρα σε γραμματοκιβώτιο στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ