Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Συμβολικές «κυρώσεις» από ΗΠΑ και Βρετανία

ΡΙΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καμώθηκε πως είναι πρόθυμος να «ρίξει άπλετο φως» στη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Πόστ» Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ κατά πολλούς εμφανίζεται ως ο ηθικός αυτουργός της αποτρόπαιης δολοφονίας.

Μιλώντας σε πάνελ ομιλητών στο λεγόμενο Φόρουμ του Νταβός της Ερήμου, που διοργανώνει ο ίδιος από το 2017, ισχυρίστηκε ότι ο δικός του «πόλεμος αφορά την αποκατάσταση της δόξας του παρελθόντος σε όλη τη Μέση Ανατολή». Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη δολοφονία Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, τη χαρακτήρισε «ειδεχθές περιστατικό που δεν θα μείνει ατιμώρητο». Πρόσθεσε πως με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν «έρευνες σε βάθος» και «να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι». Αστειεύτηκε ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, που καθόταν μαζί του στο πάνελ, «δεν θα απαχθεί αλλά θα κάτσει εδώ δύο μέρες», σε μια έμμεση αναφορά στην πολιτική ένταση που είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβρη στον Λίβανο, με την «παραμονή» του Χαρίρι για δύο μήνες στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι ο Σαλμάν φέρει σε τελική ανάλυση την ευθύνη για την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Κασόγκι, λέγοντας ότι εκείνος «κάνει κουμάντο». Χαρακτήρισε την υπόθεση τη «χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών». Ωρες αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως ανακλήθηκαν οι βίζες για 21 Σαουδάραβες οι οποίοι φέρεται πως εμπλέκονται με την υπόθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «και άλλων μέτρων».

Με τη σειρά της η Βρετανία ανακάλεσε βίζες για 15 Σαουδάραβες αξιωματούχους, ενώ το γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως δεν θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει τη δολοφονία «τερατούργημα» και έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάνσεθ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς - ισχυρίστηκε - προτεραιότητα της κυβέρνησής του αποτελούν «οι θέσεις δουλειάς των Ισπανών εργαζομένων».

Πάντως, οι μπίζνες με τη Σαουδική Αραβία προχωράνε. Χτες χορηγήθηκε στο Πακιστάν δάνειο συνολικού ύψους 6 δισ. δολαρίων, ενώ ανακοινώθηκε ότι στο περιθώριο του Φόρουμ υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας 50 δισ. δολαρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ριάντ για να «λιώσει ο πάγος» (2021-05-12 00:00:00.0)
Καταγγελία στον ΟΗΕ για τη σαουδαραβική ηγεσία (2020-01-23 00:00:00.0)
Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών από τον Ρώσο Πρόεδρο (2019-10-15 00:00:00.0)
Δεν πείθει η εκδοχή του Ριάντ (2018-10-23 00:00:00.0)
Αναμονή για την ολοκλήρωση των ερευνών (2018-10-19 00:00:00.0)
Κατηγορίες για «πράξεις πολέμου» αυξάνουν την ένταση (2017-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ