Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Αναμονή για την ολοκλήρωση των ερευνών

ΡΙΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αυξάνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ιδιαίτερα στον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προκειμένου να ρίξει «φως» στην ύποπτη «εξαφάνιση» του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, που φέρεται να σφαγιάστηκε, καταγράφοντας τις τελευταίες του στιγμές με «έξυπνο» ρολόι.

Χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως πήρε διαβεβαιώσεις από το Ριάντ ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η έρευνα για την τύχη του αρθρογράφου. Επανέλαβε ότι δεν προσπαθεί να παράσχει κάλυψη στη σαουδαραβική μοναρχία και ότι απλώς προσπαθεί να μάθει «τι πραγματικά έγινε». Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως μερικές ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αποφάσισε έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο Τραμπ να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων Ευρωπαίων ομολόγων του και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και να απόσχει στις 23 - 25 του μήνα από το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου» στο Ριάντ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ φέρουν μια «κάποια ευθύνη» στην εξαφάνιση του Κασόγκι, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας. «Εξ όσων γνωρίζω, ο αγνοούμενος δημοσιογράφος διέμενε στις ΗΠΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σίγουρα, οι ΗΠΑ φέρουν μια κάποια ευθύνη για ό,τι του συνέβη» εξήγησε, προσθέτοντας (όπως τις προηγούμενες μέρες και ο Αμερικανός ομόλογός του) πως η Μόσχα «δεν μπορεί να αρχίσει να επιδεινώνει τις σχέσεις της» με τη Σαουδική Αραβία την ώρα που «δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη».

Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία της τουρκικής εφημερίδας ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ πως ήδη ο πρώτος από τους 15 φερόμενους εκτελεστές του Κασόγκι (ο 31χρονος υπολοχαγός Μασάλ Σααντ αλ Μποστάνι) σκοτώθηκε σε «περίεργο» τροχαίο δυστύχημα, λίγο μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη στο Ριάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ