Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές στην Εσση

Στη Βαυαρία ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Χριστιανοκοινωνιστών - «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» για τοπική κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την επόμενη Κυριακή (28 Οκτώβρη) για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης, καθώς μετά και από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία την περασμένη Κυριακή, ενδέχεται να επιταχύνουν τις πολιτικές διεργασίες και ίσως πυροδοτήσουν εξελίξεις, τόσο για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), όσο και εντός των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Ενδεικτική της εξελισσόμενης διαδικασίας αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με «εναλλακτικές» για το κεφάλαιο δυνάμεις (και ενόψει των ευρωεκλογών) είναι και η χτεσινή δημοσκόπηση «Politbarometer» για το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σύμφωνα με την οποία οι «Πράσινοι» έχουν εκτιναχτεί στη δεύτερη θέση, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους. Θυμίζουμε ότι στη Βαυαρία οι «Πράσινοι» αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη με ποσοστό 17,5%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει νέα καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο 26% (από 38,3% το 2013), ενώ τους «Πράσινους» προτίθεται να ψηφίσει το 22% (από 11,1% το 2013). Ακολουθούν με μεγάλες απώλειες οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% (από 30,7%), ενώ η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εισέρχεται για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με 12%. Από 8% εμφανίζονται να παίρνουν οι φιλελεύθεροι του FDP (από 5%) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (από 5,2%).

Στο κρατίδιο της Εσσης - με πρωτεύουσα το Βισμπάντεν - συγκυβερνούν από το 2013 η CDU και οι «Πράσινοι», υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος είναι και ο σημερινός επικεφαλής υποψήφιος της CDU. Μάλιστα, ενώ το 2013 η CDU θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες (που συγκυβερνούν επί χρόνια και σε ομοσπονδιακό επίπεδο), επέλεξε τους «Πράσινους».

Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση στη Βαυαρία

Σε «μια απ' τα ίδια» κυβέρνηση οδεύει η Βαυαρία, όπως δείχνουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» και τους «Πράσινους», που χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» από όλες τις πλευρές. Πάντως, το προεδρείο της CSU αποφάσισε χτες ομόφωνα διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», που έχουν πανομοιότυπες θέσεις και προέρχονται από την CSU. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός τους, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για κυβερνητικό συνασπισμό με την CSU.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ίσως ξεκινήσουν ακόμη και αυτήν τη βδομάδα. Οι δυο πιθανοί εταίροι έχουν συνολικά 112 από τις 205 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου (CSU 85, ΕΨ 27 έδρες), ενώ απαιτούνται 103 για πλειοψηφία.

Πάντως, οι «Πράσινοι» της Βαυαρίας δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους που δεν επιλέχτηκαν από την CSU ως κυβερνητικοί εταίροι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ