Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών από τον Ρώσο Πρόεδρο

ΡΙΑΝΤ.--

Με φόντο την αύξηση της ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά από τη δραστηριοποίηση του ρωσικού στρατού στη Συρία τα τελευταία χρόνια και την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στο Ιράν και τις μοναρχίες του Κόλπου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, μετά από περίπου 12 χρόνια. Υπέγραψε σημαντικές οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες, με στόχο ακόμη στενότερες διμερείς σχέσεις στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, των Επενδύσεων, της Διαστημικής Συνεργασίας και της Βιομηχανίας.

Συνοδευόμενος από σημαντικούς υπουργούς της ρωσικής κυβέρνησης και τα διευθυντικά στελέχη από μερικές δεκάδες ρωσικά μονοπώλια, ο Πρόεδρος Πούτιν εξήρε τις περίπου 20 συμφωνίες που υπέγραψε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εκτιμώντας ότι είναι «αμοιβαία επωφελείς». Χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία έναν από τους «ηγετικούς οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας», τονίζοντας ότι το νέο διμερές «Οικονομικό Συμβούλιο» θα παράσχει «ευκαιρίες για διάλογο και στενότερη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών», ιδιαίτερα μετά την κοινή πλατφόρμα επενδύσεων με αρχικά κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων που δημιούργησε η συνεργασία ανάμεσα στο ρωσικό «Ταμείο Αμεσης Επένδυσης» και το σαουδαραβικό «Ταμείο Δημόσιας Επένδυσης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και συμφωνίες στους τομείς των χρηματοπιστωτικών, τραπεζικών συναλλαγών, της ψηφιακής τεχνολογίας, της εξερεύνησης του Διαστήματος και της πρόσβασης στο ρωσικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης «GlONASS».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ως «σημαντική» την επίσκεψη που πραγματοποίησε το 2017 στη Ρωσία ο 83χρονος Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, που και αυτός με τη σειρά του εξήρε επίσης τις διμερείς σχέσεις, με ιδιαίτερες αναφορές στον τομέα της Ενέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να «σταθεροποιήσουν» τις διεθνείς τιμές πετρελαίου προς όφελος (και των δικών τους) μονοπωλίων της Ενέργειας. Το ζήτημα αυτό αποκτά «επείγουσα» σημασία και λόγω της επικείμενης εκπνοής της παράτασης για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη (μέλη και μη του ΟΠΕΚ) και λήγει στα τέλη του ερχόμενου Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ