Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δεν τίθεται ζήτημα Κριμαίας

Απαντά το Κρεμλίνο στις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Το Κρεμλίνο απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα της Κριμαίας, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την περασμένη βδομάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου, ο Ζελένσκι είπε πως η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) ενδέχεται να γίνει τον Νοέμβρη (έχει αναγγελθεί από τέλη Αυγούστου) και πως εκεί σχεδιάζει να θέσει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλη «πλατφόρμα συνομιλιών» επί του θέματος.

«Ως προς τη συζήτηση για το θέμα της Κριμαίας σε οποιαδήποτε μορφή - είτε στο σχήμα της Νορμανδίας, είτε αλλού - αυτό αποκλείεται. Δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση και οι λόγοι είναι πολύ γνωστοί», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.

Ενα από ζητήματα που καθυστερεί τον προγραμματισμό της συνάντησης των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας», είναι η απεμπλοκή των εκατέρωθεν στρατευμάτων στις περιοχές Ζολότε και Πετρόφσκι του Ντονμπάς, την οποία θέτει ως όρο η Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι θα συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής τους όρους της απόσυρσης των ουκρανικών στρατευμάτων, της εφαρμογής της «φόρμουλας Σταϊνμάγερ» για το ειδικό καθεστώς και τη διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, ενώ τώρα θέτει και ζήτημα Κριμαίας.

Το Σάββατο απέτυχε η τέταρτη απόπειρα για απόσυρση των στρατευμάτων, καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στο σινιάλο των «πολιτοφυλάκων» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως σημειώνεται και σε αναφορά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στη γραμμή επαφής Ουκρανίας - Ανατολικής Ουκρανίας έχουν εντείνει την παρουσία τους εθνικιστικές ομάδες, τάγματα «βετεράνων και εθελοντών», απειλώντας πως αν αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα θα καταλάβουν αυτοί τις θέσεις τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται όλες αυτές τις μέρες οι εχθροπραξίες στην Ανατολική Ουκρανία, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για «σπάσιμο» της εκεχειρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ