Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Το κυβερνών PiS νικητής των εκλογών

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Πολωνία, συγκεντρώνοντας περίπου το 45,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 72% της καταμέτρησης ψήφων. Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, «Συνασπισμός Πολιτών» (ΚΟ), με κόμματα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 25,5% των ψήφων και ακολουθούν η σοσιαλδημοκρατική «Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία» (SLD) με 11,9%, η χριστιανοδημοκρατική - «κεντρώα» «Πολωνική Συμμαχία» (PSL) με 9% και το ακροδεξιό κόμμα «Συνομοσπονδία Ελευθερία και Ανεξαρτησία» με 6,7% των ψήφων. Σύμφωνα με τα exit polls, η συμμετοχή ανήλθε πάνω από 60%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, το PiS αναμένεται να αυξήσει τις έδρες του στην Κάτω Βουλή - Σέιμ (Sejm), εκλέγοντας 240 από τους συνολικά 460 βουλευτές και εξασφαλίζοντας έτσι την πλειοψηφία. Επίσης, από τις 100 έδρες της Γερουσίας (Ανω Βουλή) πιθανώς καταλαμβάνει τις 61.

Το εθνικιστικό PiS θεωρείται ευρωσκεπτικιστικό, ακολουθώντας πιο σκληρή γραμμή στα παζάρια με την ΕΕ για τη θέση του πολωνικού κεφαλαίου και την αναβάθμιση της πολωνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Με αφορμή τη «δικαστική μεταρρύθμιση» στη χώρα, η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση και διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η Κομισιόν κατηγορεί την πολωνική κυβέρνηση ότι η «μεταρρύθμιση» δίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση «πολιτικό έλεγχο» του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ σύμφωνα με το PiS η «μεταρρύθμιση» ήταν επιβεβλημένη για να απομακρυνθούν δικαστές που τοποθετήθηκαν κατά την περίοδο του σοσιαλισμού και για να γίνει η Δικαιοσύνη «πιο αποτελεσματική».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν πιο φιλο-ΕΕ στάση και δεσμεύονται να ακυρώσουν τις «αμφιλεγόμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις» του PiS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ