Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρέμβαση Μέρκελ ενόψει των εκλογών στην Εσση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Δεν μπορεί να εξάγονται συμπεράσματα από κάθε εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίων σαν να επρόκειτο για μικρές ομοσπονδιακές εκλογές. Αυτό είναι λάθος. Οι εκλογές της Εσσης αφορούν περισσότερο τους πολίτες του ίδιου του κρατιδίου», σχολίασε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με τις ευρύτερες εξελίξεις που ενδέχεται να πυροδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εσση, την ερχόμενη Κυριακή, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και για το πολιτικό μέλλον της ίδιας.

Μετά τις μεγάλες απώλειες των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Βαυαρία (14 Οκτώβρη) και τις δημοσκοπήσεις για την Εσση, που δείχνουν πως αμφισβητείται η εξουσία του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού, Φόλκερ Μπουφιέ (συγκυβερνά με τους Πράσινους), η επανεκλογή της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία της CDU, στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβρη, αμφισβητείται από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές και γερμανικά ΜΜΕ.

Η Μέρκελ διέψευσε χτες πως προετοιμάζει τη διαδοχή της και εκτίμησε πως σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγών στην CDU: «Υπάρχει ανανέωση προσώπων στο νέο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει μία νέα γενική γραμματέας και έχουν γίνει αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Κατά τ' άλλα, απολαμβάνω τη δουλειά μου».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την Εσση, η CDU - που συγκυβερνά με τους Πράσινους από το 2013 - παραμένει μεν πρώτη δύναμη, αλλά με μεγάλες απώλειες (26%), ενώ Πράσινοι και SPD «κονταροχτυπιούνται» για τη δεύτερη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται στο 20% - 22%. Η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο (12% - 13%) και ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (8% - 9%) και οι φιλελεύθεροι του FDP (7% - 9%).

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στην περιοχή εξόρυξης λιγνίτη Μπεργκχάιμ, κοντά στην Κολωνία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρακα, που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη σταδιακή εξάλειψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον άνθρακα, καθώς στον καπιταλισμό η ενεργειακή μετάβαση δεν γίνεται σχεδιασμένα, με μετεκπαίδευση και μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλους κλάδους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ