ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέο σημείο τριβής
  • Πραγματοποιούνται κανονικά οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ
  • Επιφυλακτική η Ουάσιγκτον, επιμένει να ανοίξουν και τα προεδρικά μέγαρα στους επιθεωρητές, κάτι που αρνείται η Βαγδάτη, επικαλούμενη τη διαφύλαξη της εθνικής της κυριαρχίας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Διστακτική και επιφυλακτική παραμένει η αμερικανική ηγεσία απέναντι στο Ιράκ, παρά την επανάληψη των επιθεωρήσεων της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον δείχνει σχετικά δυσαρεστημένη από την επιτυχή έκβαση της ρωσικής πρωτοβουλίας, που οδήγησε και στην επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη.

Εντεκα διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν, χτες, οι επιθεωρητές της UNSCOM, ενώ ελικόπτερα της επιτροπής έλεγξαν πιθανές ύποπτες κινήσεις στο έδαφος. Ο Βρετανός εκπρόσωπος της UNSCOM στη Βαγδάτη, Αλαν Ντάσεϊ, δήλωσε ότι όλες οι επιθεωρήσεις μετά την επιστροφή τους στην ιρακινή πρωτεύουσα έγιναν σε ιδιαίτερο ήρεμο κλίμα και ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται συνεργάσιμοι. Παράλληλα, χτες, πραγματοποιήθηκε άλλη μια πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού U-2 χωρίς να σημειωθεί κανένα πρόβλημα. Οπως υποστήριξε, πάντως, εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, η πτήση πραγματοποιήθηκε εκτός της εμβέλειας των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι διακήρυτταν σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, πρέπει να αποδείξει ότι είναι πράγματι πρόθυμος να συνεργαστεί και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Μπιλ Ρίτσαρντσον, τόνισε ότι "η κρίση βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το να θεωρηθεί λήξασα", ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι η ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο θα παραμείνει ως έχει, μέχρις ότου το Ιράκ αποδείξει ότι "έχει αλλάξει ουσιαστικά την τακτική του και ακολουθεί απλώς παρελκυστική πολιτική".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέιμς Στάινμπεργκ υπογράμμισε ότι η επιτροπή ελέγχου πρέπει να κινηθεί σε αυστηρότερα πλαίσια και να ελέγξει όλες ανεξαιρέτως τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ, καθώς και όλα τα κτίρια που χαρακτηρίζονται προεδρικά μέγαρα. Ο Στάινμπεργκ υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έχουν δικαίωμα εισόδου σε 63 μέρη, αλλά ούτε και στα δεκάδες προεδρικά μέγαρα, των οποίων "ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά, ενώ ένα μόνο από αυτά είναι σε έκταση σχεδόν όση όλη η πόλη της Ουάσιγκτον".

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σχολίασε ότι "υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά να γίνει στο Ιράκ", ενώ, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν, όπου και του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποδεχτούν αλλαγή στη σύνθεση ή τη μορφή των επιθεωρήσεων, ούτε πρόκειται να αρχίσουν άμεσο διάλογο με το Ιράκ, ούτε, βέβαια, να χαλαρώσουν τις οικονομικές κυρώσεις αν δεν υπάρξουν σαφέστατα δείγματα συμμόρφωσης και πλήρης έλεγχος ακόμα και μέσα στα προεδρικά μέγαρα. Ανάλογο περιεχόμενο είχαν και τα γραπτά μηνύματα που απέστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Γάλλο και στον Βρετανό ομόλογό του, ενώ παρόμοια ήταν η ενημέρωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Κίεν Κισέχν από τη Μαντλίν Ολμπράιτ.

Κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο ελέγχου των προεδρικών μεγάρων δηλώνει το Ιράκ. Ο πρεσβευτής του στον ΟΗΕ, Νιζάρ Χαμντούμ, τόνισε ότι ένας τέτοιος έλεγχος απειλεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαέεν αλ Σάχαφ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές, δεν αποκλείεται ο έλεγχος ή όχι των προεδρικών μεγάρων να αναζωπυρώσει την ένταση στον Περσικό Κόλπο στο άμεσο μέλλον.

"ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΣΝΙΑ"
Οι εκλογές μάλλον δε "βγάζουν" αυτοδυναμία

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Κανένα από τα κόμματα δε φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των μελών της νέας Βουλής που αναδεικνύεται από τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμαχία του "Ριζοσπαστικού" και του "Δημοκρατικού" κόμματος του Μομτσίλο Κράισνικ ενδεχομένως να σημειώσουν μικρή μείωση των δυνάμεών τους, η οποία αναμένεται να είναι ανεπαίσθητη, καθώς φαίνεται ότι θα διατηρήσουν σημαντικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Ετσι, λέγεται ότι θα χάσουν με μικρή διαφορά την πλειοψηφία στη Βουλή των 83 μελών. Τα πράγματα δε φαίνονται να πηγαίνουν το ίδιο καλά για το κόμμα "Σερβική Εθνική Συμμαχία" της Σερβοβόσνιας Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η παράταξη της οποίας είναι κυρίαρχη, ως επί το πλείστον, μόνον στις βορειοδυτικές περιοχές, με χαρακτηριστική την περίπτωση της πόλης Μπάνια Λούκα ("οχυρό" της παράταξής της), όπου λέγεται πως θα αποσπάσει το 35-40% των ψήφων.

Αγνωστη είναι η προτίμηση των ψηφοφόρων που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας της Βοσνίας, όπως και των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό. Οι ψήφοι της υπαίθρου πιστεύεται ότι θα ευνοήσουν τους πολιτικούς του Κράισνικ, αλλά οι Μουσουλμάνοι και Κροάτες πρόσφυγες εκτιμάται πως μπορεί να "γείρουν" τη ζυγαριά από την άλλη πλευρά. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Ρόμπερτ Φρόουικ απέφυγε να κάνει προβλέψεις και είπε ότι αναμένει να υπάρξει "πολυφωνία" στο νέο Κοινοβούλιο.

Ο ΟΑΣΕ είχε αναπτύξει 1.500 παρατηρητές για την επίβλεψη των εκλογών και εκτιμά ότι, παρά την κακοκαιρία, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε στο 70% του συνόλου των 1,15 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ωστόσο, η οριστική σύνθεση της νέας Βουλής θα γίνει γνωστή μετά τις 10 Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Συνολικά, πήραν μέρος στις εκλογές 49 κόμματα, καθώς και υποψήφιοι ανεξάρτητοι ή συνασπισμών κομμάτων.

ΡΩΣΙΑ
Οι γνωστοί ελιγμοί από τον Γιέλτσιν...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στη συζήτησή του στις 24 Νοέμβρη με τον νέο υπουργό Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ (που αντικατέστησε τον Ανατόλι Τσουμπάις), ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν παραδέχτηκε για πρώτη φορά στο συνομιλητή του: "Για να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι βουλευτές έχουν σε μεγάλο βαθμό δίκιο, επικρίνοντας τη δουλιά της κυβέρνησης... Πρέπει να εξάγουμε τα συμπεράσματα πώς να εξαλείψουμε τις επικρίσεις". Δήλωσε, επίσης, ότι από την 1 Δεκέμβρη σκοπεύει να εισαγάγει ένα νέο στοιχείο στην πρακτική των επαφών του με την κυβέρνηση: θα ακούει, παρουσία του Τύπου, "τη λογοδοσία της κυβέρνησης ενώπιον του Προέδρου" και πως θα έχει "σοβαρή συζήτηση". Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό ο Γιέλτσιν άλλαξε αισθητά τον τόνο των δηλώσεών του σχετικά με το Κοινοβούλιο. Τη θέση των συνηθισμένων γι' αυτόν άμεσων απειλών για διάλυση της Κρατικής Δούμας πήραν οι επιδεικτικές δηλώσεις για την προθυμία του να συνεργαστεί με τους βουλευτές. Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει ικανοποιηθεί πλήρως καμία από τις παραχωρήσεις του προς το Κοινοβούλιο "στα πλαίσια της συναίνεσης". Ολα δείχνουν, επομένως, ότι ο Γιέλτσιν προσπαθεί να βρει διέξοδο από την καταστροφική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η χώρα εξαιτίας των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβερνητική ομάδα του. Παρ' όλα αυτά ο Γιέλτσιν δε φαίνεται πρόθυμος να προχωρήσει στη ριζική αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής, χωρίς την οποία οποιαδήποτε διακηρυγμένη "συναίνεση" παραμένει κούφια φράση. Συνεπώς, το καθεστώς προσπαθεί να ελιχθεί, ο αρχηγός του κράτους επιδιώκει να λάβει θέση "υπεράνω της μάχης" και για χάρη της είναι έτοιμος να υποβάλει σε δημόσιο μαστίγωμα την κυβέρνηση. Ωστόσο, η μελλοντική μάχη δε θα είναι ένα νέο σκάνδαλο στους κυβερνητικούς - τραπεζικούς κύκλους, αλλά κοινωνική έκρηξη των εντελώς εξαθλιωμένων εργαζομένων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ευρύς ανασχηματισμός

ΛΙΣΑΒΟΝΑ. -

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προέβη την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες, αντικαθιστώντας τέσσερις υπουργούς και δημιουργώντας δύο καινούρια υπουργεία στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο νέος υπουργός Αμυνας Ζόζε Βέιγκα Σιμάου αντικαθιστά τον Αντόνιο Βιτορίονο που παραιτήθηκε την Πέμπτη, μετά από κατηγορίες για φοροδιαφυγή σε αγορά γης πριν οκτώ χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζάιμε Γκάμα ανέλαβε και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Νέοι υπουργοί τοποθετήθηκαν, επίσης, στα υπουργεία Εσωτερικών (με αφορμή τις επικρίσεις που δέχτηκε ο πρώην υπουργός Αλμπέρτο Κόστα για το θάνατο 11 ατόμων στις τελευταίες πλημμύρες), στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τα δύο νέα υπουργεία που δημιουργήθηκαν είναι το υπουργείο Βουλευτικών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Αντόνιο Κόστα και το υπουργείο Νεολαίας, Αθλησης και Καταπολέμησης των ναρκωτικών, με υπουργό τον Ζοζέ Σωκράτες.

Ο εκτεταμένος ανασχηματισμός έγινε, ενώ η κυβέρνηση του Αντόνιο Γκουτιέρες μόλις είχε συμπληρώσει δύο χρόνια στην εξουσία.

Απεργία εργατών χαλκού

Σε απεργία διαρκείας κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού στη Δυτική Ευρώπη, "ΣΟΜΙΝΚΟΡ" στην Πορτογαλία, διεκδικώντας από την εργοδοσία τη θέσπιση 35 εργάσιμων ωρών την εβδομάδα.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστών ανακοίνωσαν ότι ζητούν την καθιέρωση 35ώρου, μετά τα σχέδια της εργοδοσίας να αυξήσει τις ώρες εργασίας από 37,5 σε 40. Από την πλευρά του, ο Πέδρο Βαλέντε, εκπρόσωπος της εταιρίας, δήλωσε ότι η έναρξη της απεργίας είχε από χτες άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. -

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή περίπου 1,5 εκατομμύρια Σλοβένοι για να αναδείξουν τον νέο τους Πρόεδρο ανάμεσα σε 8 υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μίλαν Κούτσαν.

Ο 57χρονος Κούτσαν, που συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, φαίνεται, σύμφωνα με αποτελέσματα ψηφοφορίας που έγιναν έξω από "αντιπροσωπευτικά" εκλογικά τμήματα, ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία. Αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν τον Κούτσαν να συγκεντρώνει ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 53% των ψήφων, το οποίο δεν αποκλείεται να φθάσει τελικά το 60% των ψήφων.

Πληροφορίες σλοβένικων τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ότι ο κύριος αντίπαλος του Κούτσαν, ο Γιάνεζ Ποντόμπνικ, συγκέντρωσε γύρω στο 20% των ψήφων.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά έως σήμερα το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ