Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
"ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΣΝΙΑ"
Οι εκλογές μάλλον δε "βγάζουν" αυτοδυναμία

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Κανένα από τα κόμματα δε φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των μελών της νέας Βουλής που αναδεικνύεται από τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμαχία του "Ριζοσπαστικού" και του "Δημοκρατικού" κόμματος του Μομτσίλο Κράισνικ ενδεχομένως να σημειώσουν μικρή μείωση των δυνάμεών τους, η οποία αναμένεται να είναι ανεπαίσθητη, καθώς φαίνεται ότι θα διατηρήσουν σημαντικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Ετσι, λέγεται ότι θα χάσουν με μικρή διαφορά την πλειοψηφία στη Βουλή των 83 μελών. Τα πράγματα δε φαίνονται να πηγαίνουν το ίδιο καλά για το κόμμα "Σερβική Εθνική Συμμαχία" της Σερβοβόσνιας Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η παράταξη της οποίας είναι κυρίαρχη, ως επί το πλείστον, μόνον στις βορειοδυτικές περιοχές, με χαρακτηριστική την περίπτωση της πόλης Μπάνια Λούκα ("οχυρό" της παράταξής της), όπου λέγεται πως θα αποσπάσει το 35-40% των ψήφων.

Αγνωστη είναι η προτίμηση των ψηφοφόρων που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας της Βοσνίας, όπως και των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό. Οι ψήφοι της υπαίθρου πιστεύεται ότι θα ευνοήσουν τους πολιτικούς του Κράισνικ, αλλά οι Μουσουλμάνοι και Κροάτες πρόσφυγες εκτιμάται πως μπορεί να "γείρουν" τη ζυγαριά από την άλλη πλευρά. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Ρόμπερτ Φρόουικ απέφυγε να κάνει προβλέψεις και είπε ότι αναμένει να υπάρξει "πολυφωνία" στο νέο Κοινοβούλιο.

Ο ΟΑΣΕ είχε αναπτύξει 1.500 παρατηρητές για την επίβλεψη των εκλογών και εκτιμά ότι, παρά την κακοκαιρία, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε στο 70% του συνόλου των 1,15 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ωστόσο, η οριστική σύνθεση της νέας Βουλής θα γίνει γνωστή μετά τις 10 Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Συνολικά, πήραν μέρος στις εκλογές 49 κόμματα, καθώς και υποψήφιοι ανεξάρτητοι ή συνασπισμών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ