Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές μάχες στο Νότιο Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τεταμένη είναι η κατάσταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Νότιο Λίβανο, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στα ισραηλινά στρατεύματα και στους αντάρτες της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" και της φιλοσυριακής "Αμάλ". Οι πληροφορίες, σχετικά με τον αριθμό των νεκρών είναι αντιφατικές, ενώ οι συγκρούσεις και οι επιδρομές συνεχίζονται.

Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατά πιθανών θέσεων ανταρτών της "Αμάλ" στην κοιλάδα Ζιμπκίν, χτες το πρωί, κατά τις οποίες εκτόξευσαν πυραύλους αέρος - εδάφους. Οι πύραυλοι προσγειώθηκαν πολύ κοντά σε στρατηγείο των δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή, όμως, όπως ανακοινώθηκε κανένας στρατιώτης του ΟΗΕ δεν έπαθε τίποτα, ενώ δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για απώλειες.

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές και κατά τη διάρκεια της νύχτας στους λόφους γύρω από την Τύρο, όταν, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, ομάδα ανταρτών της "Αμάλ" έγινε αντιληπτή μέσα στην, κατεχόμενη από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των μαχών έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 3 αντάρτες της "Χεζμπολάχ". Η ίδια η οργάνωση δεν εξέδωσε ανακοίνωση, όμως, οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι 4 αντάρτες της "Αμάλ" σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι πληροφορίες σχετικά με τον ολικό αριθμό των νεκρών από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν αργά το Σάββατο είναι αντιφατικές, αλλά αν ισχύει ο αριθμός 16 που μεταδόθηκε από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πρόκειται για τα περισσότερα θύματα μετά από το βομβαρδισμό του Νοτίου Λιβάνου από την ισραηλινή αεροπορία τον Απρίλη του 1996.

Οι μεγαλύτερες απώλειες, και αυτήν τη φορά, αφορούσαν τους αμάχους καθώς την Κυριακή πύραυλοι έπληξαν το χωριό Μπέιτ Λιφ, 4 χλμ. βόρεια από τα ισραηλινά σύνορα μέσα στην κατεχόμενη ζώνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άμαχοι. Ο ισραηλινός στρατός επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες της "Αμάλ", εκτίμηση με την οποία συμφώνησαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, αλλά και των λιβανικών αρχών που έκαναν λόγο για λάθος υπολογισμό των ανταρτών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι αντάρτες της "Χεζμπολάχ" εξαπέλυσαν 4-7 πυραύλους "Κατιούσα" κατά του Βορείου Ισραήλ χωρίς, όμως, να υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Σε "κλοιό" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Σε νέο αδιέξοδο φαίνεται ότι βαίνουν οι εκκολαπτόμενες συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων σχετικά με την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να πρότεινε στην Παλαιστινιακή Αρχή την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 6% της Δυτικής Οχθης, πρόταση που απορρίφθηκε. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Παλαιστινιακού Συμβουλίου Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν "ο Νετανιάχου είναι εμφανώς πιεσμένος από την Ουάσιγκτον, αλλά και από την εσωκομματική του αντιπολίτευση", ενώ χαρακτήρισε "αστεία" την πρόταση Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι τα μέσα του 1998, οπότε και πρέπει να ολοκληρωθούν οι τρεις φάσεις της απομάκρυνσης σύμφωνα με τη Συνθήκη του Οσλο, η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει να έχει τον έλεγχο στο 90% της Δυτικής Οχθης. Ας σημειωθεί ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, εξαιτίας της απροθυμίας του Νετανιάχου να παραχωρήσει, μέχρι τώρα, περισσότερο από το 2% του εδάφους.

Πιεσμένος από όλες τις πλευρές εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η Ουάσιγκτον φέρεται να του έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου αν δεν έχει προχωρήσει σε αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη σε ποσοστό τέτοιο, ώστε να επανέλθουν οι Παλαιστίνιοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Νετανιάχου απειλούν ότι θα "ρίξουν" την κυβέρνηση αν παραχωρηθεί το ότιδήποτε στους Παλαιστινίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ