Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιδρυση νέου κόμματος εξετάζει ο Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ .-

Για κάποιον... απροσδιόριστο λόγο, φαίνεται πως ο Νετσμετίν Ερμπακάν θεωρεί δεδομένη την απόφαση "κλεισίματος" του Κόμματος Ευημερίας, του οποίου ηγείται, το Δεκέμβρη, από το Συνταγματικό Δικαστήριο - και γι' αυτό, όπως μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για την ίδρυση ενός νέου κόμματος.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας εξετάζει το αίτημα του εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς για τη διάλυση του "Ρεφάχ", επειδή "απειλεί το λαϊκό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους".

Στο μεταξύ, σε έναν άλλο πολιτικό χώρο, αυτόν του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος, φαίνεται πως είναι προ των πυλών η διάσπαση, αφού μετά το θάνατο του Αλπαρσλάν Τουρκές (ηγέτη των διαβόητων "Γκρίζων Λύκων" του παρελθόντος, εκτός των άλλων) και την εκλογή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ως διαδόχου του, έχουν "βγει μαχαίρια": η σύζυγος του Τουρκές, Σεβάλ, η οποία δεν υποστήριξε το θετό γιο της (επίσης υποψήφιο), δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι το κόμμα έχει πλέον γίνει "κόμμα της μαφίας".

Πολλά από τα μέλη των άλλοτε "Γκρίζων Λύκων", της νεολαίας του κινήματος του Αλπαρσλάν Τουρκές, έχουν στρατολογηθεί από κρατικές υπηρεσίες, για την εκτέλεση παράνομων αποστολών, που επεκτείνονται σε δολοφονίες αντιφρονούντων, ακόμα και εμπόριο ναρκωτικών, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι παράνομες δραστηριότητες που σχεδιάζουν οι ανεξέλεγκτες πλέον παρακρατικές υπηρεσίες.

Η διαφαινόμενη διάσπαση που ΜΗΡ - που δεν έχει βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αφού δεν ξεπέρασε το όριο του 10% - δε θα επηρεάσει τη σταθερότητα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμούν αναλυτές. Το ΜΗΡ διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με την Τανσού Τσιλέρ, που υπολόγιζε ιδιαίτερα στην υποστήριξη, εκλογική και άλλη, που της εξασφάλιζε το εθνικιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ