ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη Μπραχίμι, διπλωματικές πιέσεις και μάχες

Από το μακελειό στη Χάμα
Από το μακελειό στη Χάμα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στη συριακή πρωτεύουσα φέρεται ότι βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος εισήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες από τις λιβανικές αρχές, στο συριακό έδαφος οδικώς καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού δε λειτουργεί εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρόεδρο Μ.Ασαντ αλλά δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων και αν κομίζει κάποιο νέο σχέδιο εκεχειρίας και πολιτικού διαλόγου στη βάση της συμφωνίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε το Σάββατο ότι πριν από το τέλος του χρόνου ο Μπραχίμι θα μεταβεί εκ νέου και στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πάντως, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζουάμπι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχεδόν την ώρα που ο Μπραχίμι θεωρητικώς κατευθυνόταν προς τη Δαμασκό, δήλωνε άγνοια για την άφιξή του. Ο Ζουάμπι, επίσης, απέρριψε ξεκάθαρα την άποψη που διατύπωσε πριν από μία βδομάδα, σε συνέντευξή του στη λιβανική εφημερίδα «αλ Ακχμπάρ», ο αντιπρόεδρος της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάρα'α, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτικός νικητής» στις εξελίξεις στη χώρα παρά μόνο ολοένα περισσότερο χάος. Ο Ζουάμπι είπε ότι «είναι μία από τις εκατομμύρια απόψεις αυτή», και εκτίμησε ότι «όσοι νομίζουν ότι θα ανατρέψουν τον Ασαντ, θα πρέπει να το ξεχάσουν, και όσοι σήμερα απορρίπτουν το διάλογο, τους συμβουλεύω να σπεύσουν για μια πολιτική λύση πριν να είναι αργά».

Μακελειό έξω από αρτοποιείο

Την ίδια ώρα, νέο μακελειό σημειώθηκε στην πόλη Χαλφάγια στην κεντρική Συρία, την Κυριακή, όταν επλήγη ουρά από περισσότερους από 1.000 αμάχους, που περίμεναν επί ώρες έξω από αρτοποιείο για να πάρουν ψωμί. Ο αρχικός απολογισμός ήταν τουλάχιστον 60 νεκροί και περισσότεροι από 50 σοβαρά τραυματίες ενώ δεν μπορεί να διαπιστωθεί με σιγουριά ποιος προκάλεσε το μακελειό.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά όσων ισλαμιστικών οργανώσεων δρουν στη Συρία και έχουν εκφραστεί κατά του συριακού χριστιανικού πληθυσμού, καλώντας τες «να μη διολισθήσουν σε σεχταριστικές πράξεις».

Νέος «γύρος» για τους «Πάτριοτ»

Οι αντιπυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ» που αποστέλλονται στην τουρκοσυριακή μεθόριο «θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αμυντικούς σκοπούς και όχι για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», επαναλαμβάνει, εκ νέου, σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι συστοιχίες που θα αποστείλει η Γερμανία θα αναπτυχθούν στην περιοχή Καχραμανμαράς, αυτές που αποστέλλει η Ολλανδία στα Αδανα και αυτές που αποστέλλουν οι ΗΠΑ στο Γκαζιαντέπ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αχμάντ Βαχίντι, κατηγορώντας «τη Δύση ότι προωθεί τα συμφέροντά της» και συμπληρώνοντας ότι «οι "Πάτριοτ" δεν θα προστατεύσουν την Τουρκία από καμία άποψη αλλά θα την βλάψουν». Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έγραφε ότι η Ρωσία, μέχρι τα τέλη του χρόνου, δηλαδή σε λίγες μέρες, θα έχει αναπτύξει στα σύνορά της με την Τουρκία το δικό της εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα των S 300, γεγονός που, εφόσον ισχύει, ανεβάζει σαφώς περαιτέρω το θερμόμετρο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Νέες καταγγελίες και αμφισβητήσεις

KAΪΡΟ.--

Με νέες καταγγελίες για νοθεία, για σωρεία παρατυπιών και για «στημένες κάλπες» ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα στην Αίγυπτο που διενεργήθηκε σε 17 εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», από τους οποίους προέρχεται και ο Πρόεδρος Μούρσι ο οποίος «εν τάχει» επεδίωξε να εγκριθεί το Σύνταγμα παρά το ότι εκκρεμούσαν πολλές δικαστικές προσφυγές σε βάρος της σύνθεσης της επιτροπής που το εκπονούσε καθώς είχαν απομείνει μόνο ισλαμιστές σε αυτήν, το Σύνταγμα εγκρίθηκε με 63,8%. Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο γύρο το «ναι» συγκέντρωσε το 71% και στον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε σε 10 περιφέρειες, συγκέντρωσε το 56% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητούνται έντονα από τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Σύνταγμα, τόσο από αυτές που συμμετέχουν στην οργάνωση - ομπρέλα «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» όσο και από άλλες. Με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν αλλεπάλληλα περιστατικά νοθείας και παρατυπιών. Επίσης, σημειώνεται το χαμηλότατο ποσοστό συμμετοχής, το οποίο στον πρώτο γύρο δεν ξεπέρασε το 31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και στο β΄γύρο το 32%, κάτι που από μόνο του θέτει υπό σοβαρότατη αμφισβήτηση την νομιμότητα του Συντάγματος.

Τη σημασία του επίσης έχει το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν εγκρίθηκε σε ορισμένες περιφέρειες όπως είναι η Γκαρμίγια και η Μονουφίγια, αλλά κυρίως στο Κάιρο, όπου κατοικεί σημαντικότατο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών καθιστά, κατά πολλούς αναλυτές, την έγκριση του Συντάγματος, εφόσον αυτό τελικά γίνει και επισήμως μετά από την όποια διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών, πύρρεια νίκη των ισλαμιστών καθώς καταγράφεται βαθύς διχασμός στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος καλείται να προχωρήσει άμεσα στη λήψη επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να διασφαλίσει τα δάνεια που έχει διαπραγματευτεί με ΔΝΤ, ΕΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξυπηρετήσει ανοιχτά τα συμφέροντα τμήματος της αιγυπτιακής αστικής τάξης που τον στηρίζει.

Ως πρώτο δείγμα ενός νέου γύρου πολιτικών κλυδωνισμών, ήρθε το Σάββατο, ανήμερα του δεύτερου γύρου του δημοψηφίσματος, η παραίτηση του αντιπροέδρου της χώρας, δικαστή Μαχμούντ Μέκι. Υποστήριξε ότι «δεν του ταιριάζει η πολιτική». Αντίθετα, διαψεύδεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου. Την έγκριση του Συντάγματος και μάλιστα «με μεγάλη συμμετοχή του αιγυπτιακού λαού» χαιρέτισε ως «μεγάλο βήμα» η Τεχεράνη. Αντίθετα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βεστερβέλε, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση προκειμένου «να μη μείνει καμία σκιά».

ΡΩΣΙΑ
Ανειλικρινής η στάση της Δύσης στη Συρία

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών Αρχών, η Συρία έχει συγκεντρώσει τα οπλοστάσια των χημικών της όπλων σε ένα ή δύο κέντρα, ώστε να μην επιτρέψει να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια των αντικαθεστωτικών ενόπλων.

Την ίδια ώρα, ο Λαβρόφ εξέφρασε αμφιβολίες για την ετοιμότητα των δυτικών χωρών να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Ασαντ. Οπως είπε, «δημιουργείται η αίσθηση ότι η Δύση προσεύχεται να συνεχίσουν Ρωσία και Κίνα να μπλοκάρουν την έγκριση έξωθεν επέμβασης, διότι μόλις η έγκριση αυτή δοθεί θα χρειαστεί να δράσουν, αλλά κανείς τους δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο». Στη συνέχεια, φρόντισε να προσθέσει πως η Ρωσία δεν προτίθεται να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά το «μάθημα» της Λιβύης.

Επιπλέον, κάλεσε τη Δύση «να αφήσουμε κατά μέρος το πρόβλημα του Ασαντ και να επιβάλουμε σε όλους την ανακωχή, για να επιστρέψουν πίσω οι παρατηρητές του ΟΗΕ και να καθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προαπαιτούμενα του είδους «να εξαφανιστεί ο Σύρος πρόεδρος»».

Ο Σ. Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική στήριξη στη συμφωνία της Γενεύης, που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ - ΕΕ και υπογράμμισε πως σ' αυτήν δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο «εξαφάνισης του Ασαντ», κατηγορώντας τις δυτικές χώρες για έλλειψη ειλικρίνειας στο ζήτημα της Συρίας.


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αίρει το «βέτο» κατά του Ισραήλ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Την απόφαση της Τουρκίας να άρει το «βέτο», που αφορούσε τη μη στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, ανακοίνωσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές, εν αναμονή των «Πάτριοτ», που θα αναπτυχθούν τις επόμενες βδομάδες στη μεθόριο της Τουρκία με τη Συρία, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα. Οπως αποκάλυψαν στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκε και από την Αγκυρα η πρόταση του γγ της ιμπεριαλιστικής «Συμμαχίας», Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για την απεμπλοκή των συνεργασιών με τρίτες χώρες. Αυτό αίρει τους περιορισμούς που είχε θέσει η Τουρκία εναντίον του Ισραήλ, μετά την επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα στο τουρκικό πλοίο, Μαβί Μαρμαρά, που είχε σαν αποτέλεσμα εννιά Τούρκους νεκρούς.

Ενδιαφέρον έχει ότι σε αυτό το κλίμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, επανέφερε το θέμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, λέγοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι «οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι η γέφυρα ανάμεσα στους μουσουλμάνους της Ευρώπης και την ΕΕ». Δηλαδή, η Τουρκία όπως άλλωστε και η Ελλάδα με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις είναι σημαντικοί κρίκοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συλλαλητήριο ενάντια στους «Πάτριοτ»

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν φοιτητές του Κομμουνιστικου Κομματος Τουρκιας την Παρασκευή στην Αγκυρα ενάντια στην εγκατάσταση των πυραύλων «Πάτριοτ» στην τουρκοσυριακή μεθόριο και απαιτώντας να σταματήσει η εμπλοκή της αστικής τάξης της Τουρκίας στις μεθοδεύσεις για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Στο τέλος της πορείας οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που πέρασε από κεντρικούς δρόμους της Αγκυρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν πολύ κοντά στους διαδηλωτές και χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ