Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Νέες καταγγελίες και αμφισβητήσεις

KAΪΡΟ.--

Με νέες καταγγελίες για νοθεία, για σωρεία παρατυπιών και για «στημένες κάλπες» ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα στην Αίγυπτο που διενεργήθηκε σε 17 εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», από τους οποίους προέρχεται και ο Πρόεδρος Μούρσι ο οποίος «εν τάχει» επεδίωξε να εγκριθεί το Σύνταγμα παρά το ότι εκκρεμούσαν πολλές δικαστικές προσφυγές σε βάρος της σύνθεσης της επιτροπής που το εκπονούσε καθώς είχαν απομείνει μόνο ισλαμιστές σε αυτήν, το Σύνταγμα εγκρίθηκε με 63,8%. Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο γύρο το «ναι» συγκέντρωσε το 71% και στον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε σε 10 περιφέρειες, συγκέντρωσε το 56% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητούνται έντονα από τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Σύνταγμα, τόσο από αυτές που συμμετέχουν στην οργάνωση - ομπρέλα «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» όσο και από άλλες. Με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν αλλεπάλληλα περιστατικά νοθείας και παρατυπιών. Επίσης, σημειώνεται το χαμηλότατο ποσοστό συμμετοχής, το οποίο στον πρώτο γύρο δεν ξεπέρασε το 31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και στο β΄γύρο το 32%, κάτι που από μόνο του θέτει υπό σοβαρότατη αμφισβήτηση την νομιμότητα του Συντάγματος.

Τη σημασία του επίσης έχει το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν εγκρίθηκε σε ορισμένες περιφέρειες όπως είναι η Γκαρμίγια και η Μονουφίγια, αλλά κυρίως στο Κάιρο, όπου κατοικεί σημαντικότατο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών καθιστά, κατά πολλούς αναλυτές, την έγκριση του Συντάγματος, εφόσον αυτό τελικά γίνει και επισήμως μετά από την όποια διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών, πύρρεια νίκη των ισλαμιστών καθώς καταγράφεται βαθύς διχασμός στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος καλείται να προχωρήσει άμεσα στη λήψη επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να διασφαλίσει τα δάνεια που έχει διαπραγματευτεί με ΔΝΤ, ΕΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξυπηρετήσει ανοιχτά τα συμφέροντα τμήματος της αιγυπτιακής αστικής τάξης που τον στηρίζει.

Ως πρώτο δείγμα ενός νέου γύρου πολιτικών κλυδωνισμών, ήρθε το Σάββατο, ανήμερα του δεύτερου γύρου του δημοψηφίσματος, η παραίτηση του αντιπροέδρου της χώρας, δικαστή Μαχμούντ Μέκι. Υποστήριξε ότι «δεν του ταιριάζει η πολιτική». Αντίθετα, διαψεύδεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου. Την έγκριση του Συντάγματος και μάλιστα «με μεγάλη συμμετοχή του αιγυπτιακού λαού» χαιρέτισε ως «μεγάλο βήμα» η Τεχεράνη. Αντίθετα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βεστερβέλε, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση προκειμένου «να μη μείνει καμία σκιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ