ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Στην Ολλανδία, στη Διάσκεψη για τα Πυρηνικά και το «G7» οι νέες διαβουλεύσεις για κυρώσεις και ...παζάρια

Από τη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη της Ολλανδίας
Από τη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη της Ολλανδίας
Το επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για την Ουκρανία μεταφέρεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιείται από χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η λεγόμενη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα και η συνάντηση των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - «G7». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα που ξεκίνησε από τη Χάγη ευρωπαϊκή περιοδεία έσπευσε να δηλώσει ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι ενωμένες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας και την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στα ανατολικά σύνορα.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Φυσικά, οι αντιθέσεις που υπάρχουν και μεταξύ των ιμπεριαλιστών στο θέμα της Ρωσίας είναι εμφανείς, ανάλογα με τις σχέσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

Σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία, ως μοχλό για την αναμόχλευση του συνόλου των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Λευκός Οίκος έχει προγραμματίσει τριμερή συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας στη Χάγη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που συζήτησαν για μεγάλη γκάμα θεμάτων, ωστόσο ο Κινέζος Πρόεδρος, όπως διαρρέεται, δεν πήρε θέση για τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που βρίσκεται επίσης στη Χάγη δήλωσε ότι ελπίζει η κρίση στην Κριμαία να μη βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τη Ρωσία να γίνει εταίρος στην προσπάθεια αυτή, να συνεχίσουν να ισχύουν». Ο Κέρι θα έχει διμερείς συνομιλίες στη Χάγη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Συρία έχει καθυστερήσει αρκετές βδομάδες, βάσει του χρονοδιαγράμματος, στην παράδοση του τοξικού υλικού του χημικού της οπλοστασίου.

Σχέδια για μια κοινή αποστολή Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την προστασία ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου που θα καταστρέψει τα πλέον φονικά χημικά όπλα της Συρίας ακυρώθηκαν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και αποχώρηση ουκρανικών από την Κριμαία

Στοιχεία που δείχνουν κλιμάκωση της έντασης στην ίδια την Ουκρανία είναι η χτεσινή επίθεση κατάληψης σε βάση στην Φεοντόσια (είχε προηγηθεί αντίστοιχη στο Μέλπμπεκ), όπου Ρώσοι στρατιώτες και πολιτοφύλακες πυροβόλησαν στον αέρα, προκειμένου να εκκενωθεί η βάση από ορισμένους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονταν.

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία «κυματίζει σε 189 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία», ενώ η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την ολική αποχώρηση των μονάδων της από την Κριμαία, για να μην κινδυνέψει η ακεραιότητά τους. Η ρωσική πλευρά, πάντως, ισχυρίζεται ότι από τους 18.000 Ουκρανούς στρατιώτες που ήταν στην περιοχή οι 2.000 θέλησαν να επιστρέψουν, ενώ οι υπόλοιποι θέλουν να παραμείνουν είτε εντασσόμενοι στον ρωσικό στρατό είτε αποστρατευόμενοι. Την ίδια ώρα, οι τοπικές αρχές της Κριμαίας ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζεται να εισαγάγει το ρούβλι και να αναδιαρθρώσει την κρατική μηχανή στα ρωσικά πρότυπα.

Ταυτόχρονα λόγω της δυσκολίας τροφοδοσίας της Κριμαίας με νερό και ηλεκτρικό, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε «αυτό το ζήτημα πρέπει να αποφασιστεί μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων», και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ουκρανία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΝΑΤΟικές προειδοποιήσεις

Ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες πως «η Ρωσία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ως αντίπαλος παρά ως εταίρος».

«Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά είναι πολύ, πολύ μεγάλες και πολύ, πολύ έτοιμες» είπε ο Μπρίντλοβ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει απολύτως επαρκής δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να μπει στην Υπερδνειστερία εάν ληφθεί τέτοια απόφαση και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή ανάμεσα σε Μολδαβία και Ουκρανία, 550.000 κατοίκων που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία με έντονο ρωσικό στοιχείο και σχέσεις με τη Ρωσία. Η Μολδαβία, εξάλλου, όπως και η Γεωργία, με βάση και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έχουν μπει στο στόχαστρο των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών με αντίστοιχο μοντέλο επέμβασης - συμφωνία σύνδεσης - όπως και με την Ουκρανία.

Επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή, για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την ενσωμάτωση Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη - μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, όχι όμως και στην Κριμαία.

Βίντεο με ρωσόφωνους ενόπλους στην Ανατολική Ουκρανία

Η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε βίντεο με ρωσόφωνους ντυμένους στρατιωτικά και με όπλα στα χέρια, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Ενωμένες μονάδες λαϊκής πολιτοφυλακής» των περιφερειών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκόβου, στα ανατολικά της Ουκρανίας. Στο βίντεο εμφανίζονται να δηλώνουν: «Απευθυνόμαστε στην αυτόκλητη κυβέρνηση του Κιέβου: Δεν θα σας αναγνωρίσουμε ποτέ».

Οι ίδιοι λένε ότι οι συλλήψεις θα αντιμετωπίζονται ως κήρυξη πολέμου κατά του νότου και της ανατολής (της Ουκρανίας) και ισχυρίζονται ότι είναι οπλισμένοι με μπαζούκας, πυρομαχικά και ρουκέτες, δηλώνοντας έτοιμοι ότι θα χτυπάνε στρατιωτικές υποδομές, προσπαθώντας να μην υπάρχουν απώλειες σε στρατιώτες. Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία με διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Επαφές και συμφωνίες για λογαριασμό των μονοπωλίων

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Στην Ευρώπη περιοδεύει από το Σάββατο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αναζητώντας νέα επενδυτικά πεδία για το κινεζικό κεφάλαιο, αλλά και αναδεικνύοντας τις νέες ευκαιρίες τις οποίες ανοίγουν για τα μονοπώλια οι μεταρρυθμίσεις που βαθαίνουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στη χώρα του.

Πρώτος σταθμός του Τζινπίνγκ ήταν η Ολλανδία, όπου προχτές Κυριακή συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρουτ. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών ειδικά σε κλάδους όπως η Ενέργεια, το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Γεωργία, η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Εμπόριο, ενώ υπεγράφησαν και συμφωνίες συνεργασίας. Αλλωστε, τον Τζινπίνγκ συνοδεύουν περίπου 200 επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε προχτεσινό επιχειρηματικό κινεζο-ολλανδικό Φόρουμ.

Επιπλέον, ο μεν Τζινπίνγκ τόνισε πως προσδοκά από την ολλανδική κυβέρνηση διευκολύνσεις για τις κινεζικές επενδύσεις, αλλά και στήριξη των συνομιλιών για την επενδυτική συμφωνία Κίνας - ΕΕ, τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου. Ο δε Ρουτ ανέφερε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, όπως συμβαίνει στο Μάλι (σ.σ. στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο).

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος (μετά τη Γερμανία) της Κίνας στην ευρωενωσιακή αγορά και ο 10ος παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 400 εταιρείες και επιχειρηματικά σχέδια βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στην Ολλανδία, ενώ στην Κίνα δραστηριοποιούνται 600-700 ολλανδικές εταιρείες. Αύριο, ο Τζινπίνγκ αναμένεται να βρεθεί στη Γαλλία. Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί την 1η Απρίλη και περιλαμβάνει ακόμα επίσημες επισκέψεις σε Γερμανία και Βέλγιο. Το BBC ανέφερε ότι στην ατζέντα της κινεζικής περιοδείας στην Ευρώπη είναι και η παραγγελία 150 τζετ Airbus.

Ο Κινέζος επίσης πρόεδρος συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια και είχε συναντήσεις με πολλούς ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτή.

ΜΠΟΪΝΓΚ 777 «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Ανακοίνωση ότι «έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Ανακοίνωση ότι «η πτήση ΜΗ 370 κατέληξε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό» έκανε χτες αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ναζίμπ Ραζάκ. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι αρχές δεν είχαν δώσει περαιτέρω στοιχεία ή διευκρινίσεις, εξηγώντας τη βεβαιότητα με την οποία ο Μαλαισιανός ηγέτης επικαλέστηκε «νέα στοιχεία» που οδήγησαν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Ο Ραζάκ αναφέρθηκε (γενικά) σε στοιχεία που έδωσε η βρετανική εταιρεία που παρείχε δεδομένα από τους δορυφόρους (Air Accidents Investigation Branch and Inmarsat), που συνηγορούσαν ότι το αεροσκάφος πέταξε τελικά στο νότιο αεροδιάδρομο (και όχι το βόρειο που διέσχιζε την ηπειρωτική Ασία) και «η τελευταία του θέση ήταν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, δυτικά του Περθ της Αυστραλίας». «Πρόκειται για μακρινή τοποθεσία, πολύ μακριά από σημεία προσγείωσης. Γι' αυτό είναι με βαθιά θλίψη και λύπη που πρέπει να σας ενημερώσω ότι, σύμφωνα με αυτά τα νέα δεδομένα, η πτήση "κατέληξε" στο νότιο Ινδικό Ωκεανό» υπογράμμισε, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Πάντως, νωρίτερα χτες από το πρωί, συνεχίζονταν οι πληροφορίες για αντικείμενα που εντόπιζαν κατά καιρούς διάφοροι δορυφόροι που είχαν διατεθεί για τη συνέχιση των ερευνών από Κίνα, Γαλλία, Αυστραλία κτλ. Ωστόσο, τις περισσότερες από αυτές τις ειδήσεις τις διαδέχονταν διαψεύσεις ή νέες ανακοινώσεις ότι θαλάσσια ή εναέρια σκάφη που έσπευδαν στα σημεία δεν εντόπιζαν τελικά κάτι.

Ο Ραζάκ είπε πως οι «Μαλαισιανές αερογραμμές» ενημέρωσαν για τα νέα στοιχεία τους συγγενείς των 239 επιβαινόντων (ταξιδιωτών και πληρώματος) στο Μπόινγκ 777, οι οποίοι μάλιστα μεταφέρονταν με πτήση «τσάρτερ» στην Αυστραλία, δηλαδή το κοντινότερο σημείο στην περιοχή όπου είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες τις τελευταίες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ