ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο μπαράζ απολύσεων

ΧΙΟΥΣΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η αιμορραγία που πλήττει τον εργασιακό τομέα κυρίως των εταιριών της «νέας τεχνολογίας» παραμένει ακατάσχετη και χτες ακόμη 5.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν επιπροσθέτως, από δύο εταιρίες που ήδη είχαν ανακοινώσει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξαιτίας «του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος».

Καταρχάς, την επιπρόσθετη μείωση 2.000 θέσεων εργασίας, που θα πρέπει να προστεθούν στις 5.000 που είχε ανακοινώσει στα μέσα του Μάρτη, αποφάσισε η αμερικανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών «Compaq», δεύτερη μεγαλύτερη διεθνώς εταιρία στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.

«Τώρα τα σχέδιά μας είναι να καταργήσουμε 7.000 θέσεις εργασίας», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Τζεφ Κλαρκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση της απόδοσης της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν κατώτερα των αναμενομένων.

Οι 7.000 θέσεις εργασίας αντιστοιχούν στο 10% των εργαζομένων στην «Compaq». Η μείωση θα επιτευχθεί κυρίως με την απόλυση 4.500 υπαλλήλων, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός θα καλυφθεί με εθελούσιες αποχωρήσεις, ή συνταξιοδοτήσεις. Οι περισσότερες από τις απολύσεις, 2.700 τον αριθμό, θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ και θα έχουν περαιωθεί έως τα τέλη του Απρίλη, ενώ θα αφορούν κυρίως το εμπορικό τμήμα και το τμήμα των υπολογιστών, δύο τομείς που είχαν φτωχές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ.

Επίσης, η γιγαντιαία αμερικανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών «Μοτορόλα», ανακοίνωσε χτες ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις ή προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης, θα προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας παραγωγής της στο Μπαθγκέιτ, νοτιοδυτικά του Εδιμβούργου στη Σκοτία, γεγονός που θα σημάνει και την απόλυση των 3.100 εργαζομένων στη βρετανική μονάδα.

Η υπόθεση αυτή της «Μοτορόλα» έχει πολλές πλευρές, καθώς πριν από δύο βδομάδες ανακοίνωσε, για πρώτη φορά σε 16 έτη, απώλειες στο τρίμηνο, και χαρακτήρισε το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Μπαθγκέιτ, σαν μια «πρόταση». «Η πρόταση αυτή ενδεχομένως πλήττει τους 3.100 εργαζομένους στο εργοστάσιο, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Η πρόταση αυτή δεν αφορά κανένα άλλο εργοστάσιο της εταιρίας στη Σκοτία ή στη Βρετανία», δήλωσε η εταιρία. Η «Motorola» επισήμανε ότι το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του εργοστασίου στο Μπαθγκέιτ αποτελεί μέρος των σχεδίων της που ανακοινώθηκαν στις 13 του Μάρτη για την περικοπή του εργατικού δυναμικού της εταιρίας κατά 7.000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ανακοίνωση της εταιρίας ο Βρετανός πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ως «οδυνηρή εξέλιξη» και θα προσθέταμε και προσωπική προσβολή, καθώς ο Τόνι Μπλερ είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της εταιρίας στις ΗΠΑ, «παρακαλώντας» τον να μην προχωρήσει η «Μοτορόλα» στο κλείσιμο της μονάδας, καθότι και προεκλογική περίοδος για τη Βρετανία και μάλιστα σε δηλώσεις πριν λίγο καιρό είχε τονίσει ότι οι Αμερικανοί επιχειρηματίες τον είχαν διαβεβαιώσει περί του αντιθέτου. Παράλληλα και ο Σκοτσέζος υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το προτεινόμενο κλείσιμο. «Ηδη μίλησα με τη "Motorola" και ζήτησα να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη τραγωδία που δημιούργησαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κουκ και προστίθεται ότι «η πρώτη προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι η εύρεση νέων ευκαιριών για το εργατικό δυναμικό».

Τέλος, ο περιφερειακός γραμματέας του Συνδικάτου Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων της Σκοτίας, Ντάνι Κάριγκαν, δήλωσε ότι η πράξη αυτή της εταιρίας «αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους εργαζόμενους. Ολη η κοινότητα του Μπαθγκέιτ εξαρτάται από αυτό το εργοστάσιο και η περιοχή τώρα θα καταστραφεί», τόνισε ο Κάριγκαν και πρόσθεσε ότι «η "Motorola" πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό των 20 εκατ. λιρών που της δόθηκε υπό μορφή επιδοτήσεων τα τελευταία δύο έτη»...

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εκεχειρία τέλος...

Οπλισμένοι στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας

Associated Press

Οπλισμένοι στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας
ΚΟΛΟΜΠΟ-ΒΑΝΙ.-

Η αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις», που διεκδικεί τη δημιουργία κράτους για τη μειονότητα των Ταμίλ, ανακοίνωσε χτες ότι «τερματίζει» την εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς από τα Χριστούγεννα του 2000 και εγκαταλείπει την προσπάθεια αποκατάστασης «διαλόγου» με την κυβέρνηση της Προέδρου της χώρας, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, αποδίδοντάς της την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναμετέδωσε χτες το CNN, η ηγεσία των «Τίγρεων» αναφέρει πως «είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε αυτήν την οδυνηρή απόφαση ως συνέπεια της σκληροπυρηνικής, αδιάλλακτης συμπεριφοράς της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα, η οποία όχι μόνον αρνήθηκε να συμβάλει θετικά στη χειρονομία μας για την ειρήνη αλλά ενέτεινε τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις προκαλώντας βαριές απώλειες στην πλευρά μας». Οι αντάρτες αναφέρουν ότι είχαν 160 νεκρούς και 400 τραυματίες στις κυβερνητικές επιθέσεις.

Την περασμένη βδομάδα, σημειώνει το BBC, υπήρξαν δύο σκληρές ναυμαχίες στα βορειοανατολικά της χώρας, κατά τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα βύθισε τρία σκάφη των Ταμίλ και εξανάγκασε ένα να προσαράξει. Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι στη χτεσινή ανακοίνωσή τους οι «Τίγρεις» εξαπολύουν φραστικά πυρά εναντίον των ΗΠΑ, της Βρετανίας, των χωρών της ΕΕ και της γειτονικής Ινδίας επειδή συνέβαλαν στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα. Η Νορβηγία, η οποία είχε αποσπάσει τον διπλωμάτη της Ερικ Σολχάιμ ως ειδικό απεσταλμένο επιφορτισμένο με την προσπάθεια έναρξης «ειρηνευτικής διαδικασίας», έτυχε θετικότερης αντιμετώπισης από την οργάνωση. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος των «Τάιμς του Λονδίνου» Μέρι Κόλβιν, η οποία τραυματίστηκε σε επίθεση στρατιωτών της Σρι Λάνκα εναντίον ανταρτών, μετέφερε τη θετική στάση των «Τίγρεων» σε ό,τι αφορά στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η οργάνωση τονίζει ότι η «σχετική ασφάλεια» των τελευταίων τεσσάρων μηνών - στη διάρκεια των οποίων δεν είχε κάνει καμία βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα - τερματίζεται. Η σύγκρουση του στρατού με τους «Τίγρεις» έχει κοστίσει τουλάχιστον 63.000 ζωές.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα έρευνα για το «σύνδρομο του Κόλπου»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την ανάγκη διενέργειας εκτεταμένης έρευνας για την εξακρίβωση του κατά πόσο υφίσταται ή όχι «σύνδρομο του Κόλπου» υπογράμμισαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ και ο υπουργός Υγείας Μπερνάρ Κουσνέρ. Στη διαπίστωση αυτή αλλά και στη γνωστοποίηση της έναρξης μιας νέας εξαντλητικής σχετικής ιατρικής έρευνας προχώρησαν οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πορισμάτων της πρώτης σχετικής θεωρητικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, για το θέμα.

Οι Ρισάρ και Κουσνέρ, όπως και ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής που επέβλεψε τη μελέτη Ροζέρ Σαλαμόν, ανακοίνωσαν ότι η 135σέλιδη έκθεση, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στηρίζεται, σχεδόν, εξ ολοκλήρου σε ανάλογες μελέτες και έρευνες που έχουν διενεργηθεί σε Αμερικανούς, Βρετανούς και Καναδούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στον Πόλεμο του Κόλπου, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης. Σύμφωνα με αυτήν τη βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν, ακόμη, συντριπτικές αποδείξεις ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν αρκετοί από τους βετεράνους, αποτελούν ένα συγκεκριμένο ιατρικό σύνδρομο, το πολυσυζητημένο «σύνδρομο του Κόλπου», παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά: νοητικές ανωμαλίες, κατάρρευση νευρικού συστήματος, γενικός πόνος, μεγάλη σωματική κόπωση και άλλα επιμέρους προβλήματα υγείας.

Παρ' όλα αυτά, όπως τόνισε ο Ροζέρ Σαλαμόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης «συνδρόμου του Κόλπου». Για αυτό το λόγο, με τη σύμφωνη άποψη των υπουργείων Αμυνας και Υγείας, μια νέα ιατρική επιτροπή πρόκειται, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να ξεκινήσει μια νέα έρευνα, βασιζόμενη σε εξαντλητικό ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και παθολογικών ενοχλήσεων, το οποίο θα δοθεί προς συμπλήρωση στους 25.000 Γάλλους βετεράνους του Πολέμου του Κόλπου, οι οποίοι θα υποβληθούν και σε σειρά ιατρικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη Γαλλία έχουν καταγραφεί, μέχρι σήμερα, 30 περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων σχετικών με το σύνδρομο του Κόλπου, πολύ λιγότερες δηλαδή από τις 30.000 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ
Πυρκαγιά σε διυλιστήριο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Η αποπνικτική μυρωδιά και τα πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού που είχαν καλύψει τρεις μεγάλες πόλεις στα περίχωρα του Λος Αντζελες, ήταν οι ορατές συνέπειες της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου, της εταιρίας Tosco Corp., που βρίσκεται στο προάστιο του Λος Αντζελες, Κάρσον, και έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 130.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, εξαιτίας του πυκνού καπνού υποχρέωσε περίπου 100.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αφού όπως τόνισαν προειδοποίησαν τους κατοίκους των πόλεων Κάρσον, Γουίλμινγκτον και Λονγκ Μπιτς να παραμείνουν στα σπίτια τους και να έχουν τα παράθυρα κλειστά, καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει καλυφθεί από πυκνά και επικίνδυνα για την υγεία σύννεφα, εξαιτίας της καύσης του πετρελαίου. Ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα αποκλεισμένες παρέμενανε οι κεντρικές οδικές αρτηρίες γύρω από το διυλιστήριο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Τζεφ Κάλεντερ δήλωσε ότι η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε τρεις ώρες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Η εταιρία Tosco είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρίες διύλισης πετρελαίου στις ΗΠΑ και σύμφωνα με παρατηρητές εκτιμάται ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς θα αυξηθούν κατά περίπου 1,5 σεντς οι τιμές των καυσίμων στα αμερικανικά πρατήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ