ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ
Αυτοδιοίκηση ... «ευθύνης» με περισσότερους φόρους

Οι εκπρόσωποι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν ότι το κύριο γι' αυτούς είναι η οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και μέσω των δήμων

Από αριστερά προς τα δεξιά οι: Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ), Π. Φιλίππου (ΣΥΝ) και Δ. Νικολάου (ΝΔ). Δίπλα δίπλα και στις αντιλαϊκές αποφάσεις

ICON

Από αριστερά προς τα δεξιά οι: Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ), Π. Φιλίππου (ΣΥΝ) και Δ. Νικολάου (ΝΔ). Δίπλα δίπλα και στις αντιλαϊκές αποφάσεις
Μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων και χωρίς καμιά πρόθεση να αλλάξει στο ελάχιστο η πολιτική του χαρατσώματος των δημοτών και της επίθεσης και μέσω της Αυτοδιοίκησης στις εργασιακές σχέσεις, στην οποία προτρέπονται πλέον «ανοιχτά» οι δήμοι, εξελίχθηκε το χτεσινό Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η επί της ουσίας συμφωνία των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στις κυβερνητικές προθέσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι δήμοι, δηλαδή ως μηχανισμοί προώθησης των αντιλαϊκών επιλογών.

Το συνέδριο συνοδεύτηκε από τις γνωστές δικομματικές κόντρες - με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΣΥΝ - που, όμως, δεν επηρεάζουν καθόλου τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους των τριών παρατάξεων ήταν: Το ποσοστό της εκλογής των δημάρχων, η δομή της Περιφερειακής Διοίκησης και η συγκρότηση των πέντε λεγόμενων αναπτυξιακών υπερ-περιφερειών, ο προληπτικός έλεγχος.

Συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Στην ουσία, όμως, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ βρέθηκαν σε απόλυτη συμφωνία για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι στο καίριο ζήτημα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης. Και αυτό είναι η «φορολογική αποκέντρωση», που σημαίνει φορολογική εξουσία στους δήμους και κατά συνέπεια επιπλέον υπερφορολόγηση των δημοτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην Αυτοδιοίκηση είπε: «Δεν αρκεί να της δίνουμε αρμοδιότητες, πρέπει να της δίνουμε και τα μέσα για να τις ασκήσει. Ποτέ δεν της δόθηκαν τα οικονομικά μέσα και η υλικοτεχνική υποδομή. Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ ήταν μέχρι σήμερα γράμμα κενό περιεχομένου, αφού δεν έγινε πράξη». Και πρόσθεσε: «Τώρα επιχειρούμε να την κάνουμε πράξη».

Εμπλουτίζοντας το σκεπτικό του υπουργού, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), συμφωνώντας στα ουσιαστικά με τον Πρ. Παυλόπουλο, είπε στο χαιρετισμό του ότι στο επερχόμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η μία από τις προτάσεις που θα γίνουν θα είναι «η φορολογική αποκέντρωση. Δεν μπορούμε - συνέχισε - με θολές μεταρρυθμίσεις να συνεχίσουμε αν θέλουμε να πάμε στην Αυτοδιοίκηση της ευθύνης, στην κοινωνία της ευθύνης»...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου (ΣΥΝ) - σε μια γενικόλογη ομιλία, όπου κύρια τον απασχόλησε ο ...προληπτικός έλεγχος των δήμων - ζήτησε από την κυβέρνηση τη χρηματοδότηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. «Αντίθετη απόφαση - είπε - οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους δήμους, ενώ αναμένεται να επιφέρει άμεσες συνέπειες στους χιλιάδες εργαζόμενους».

«Κυρίαρχο το συμφέρον των εργαζομένων»

Η μόνη ουσιαστικά διαφορετική φωνή που ακούστηκε στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ήταν αυτή του εκπροσώπου του ΚΚΕ και των συνέδρων που πρόσκεινται στη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Ο Στ. Λάμπρου, μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνοντάς το, όπου εκείνο δεν πρόλαβε, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που σκοπό έχουν την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ψήφισε τον τελευταίο χρόνο νομοσχέδια με τα οποία όχι μόνο συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, αλλά και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Μεγάλος αριθμός αιρετών όχι μόνο αποδέχεται αυτή την πολιτική αλλά και πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή της. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τα όργανα της ΤΑ να αποφασίζουν ενάντια στην απλή αναλογική και να αποδέχονται μέτρα που περιορίζουν την αντιπροσώπευση. Βλέπουν ένα θεσμό που μετατρέπεται σε επιχείρηση».

Το ΚΚΕ, συνέχισε ο Στ. Λάμπρου, βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει και μέσα από τα αιρετά όργανα της ΤΑ για να σταματήσουν να είναι εμπόρευμα τα κοινωνικά αγαθά. Να είναι κυρίαρχο το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Για την ανάδειξη στις ερχόμενες τοπικές εκλογές όσο περισσότερων αιρετών βρίσκονται σε μια τέτοια λογική».

Πραξικοπηματικές αποφάσεις

Τις εντονότατες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των συνέδρων στο Συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ, προκάλεσε ο τρόπος χειρισμού της πρότασης ψηφίσματος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για την απλή αναλογική. Αρχικά, ο Π. Καμάρας, μέλος του ΔΣ (πρόσκειται στη ΝΔ), δεν ήθελε - με διάφορα προσχήματα - να μπει σε ψηφοφορία. Στη συνέχεια, μπήκε σε ψηφοφορία και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνέδρων το υπερψήφισε, εντούτοις ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, με πραξικοπηματικό τρόπο είπε ότι ...«με μεγάλη πλειοψηφία απορρίφθηκε»! Οι έντονες αντιδράσεις των συνέδρων της ΔΑΣ, αλλά και άλλων, δεν άλλαξαν σε τίποτα το τελικό αποτέλεσμα, μια και ο Π. Φιλίππου είχε κηρύξει τη ...λήξη των εργασιών του συνεδρίου.

«Αναδιάρθρωση» υπέρ του κεφαλαίου

Την αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος της χώρας, μέσα από τη συγκρότηση Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρχικά και κατόπιν στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να διοχετεύεται πιο εύκολα η αντιλαϊκή πολιτική και να διαχέεται το κόστος έργων και υπηρεσιών από το κεντρικό κράτος στους παρακάτω φορείς διοίκησης, προτείνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Τις προτάσεις της για τα δύο αυτά θέματα παρουσίασε χτες στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ), η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου του οργάνου, που θα διεξαχθεί το Νοέμβρη, στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ προτείνει τη συγκρότηση του β' βαθμού Αυτοδιοίκησης από τις νομαρχίες, που είναι σήμερα, στις περιφέρειες. Προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με κυρίαρχο το εξής σύστημα: «Το νέο σύστημα θα μπορούσε να διατηρήσει τους αιρετούς νομάρχες, ως επικεφαλής των υφιστάμενων υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες βέβαια, κατά τα άλλα, χάνουν - νομικά, διοικητικά, οικονομικά - την αυτοτέλειά τους και συναπαρτίζουν, ως νομαρχιακά διαμερίσματα πλέον, τους νέους περιφερειακούς ΟΤΑ. Ετσι, το σύστημα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρία διακριτά αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα: τους αιρετούς νομάρχες, το ενιαίο περιφερειακό συμβούλιο και τον επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».

Αναφορικά με τη μητροπολιτική διακυβέρνηση, θεωρείται σημαντικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αστικών περιοχών. Προκρίνεται το μοντέλο του δευτεροβάθμιου μητροπολιτικού ΟΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Να, ποιοι αποφασίζουν!

Στις αντιλαϊκές αποφάσεις και κατευθύνσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης συναινούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Παραθέτουμε παρακάτω τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης, όπως ακριβώς κάναμε και την περασμένη βδομάδα με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Για να ξέρουν οι εργαζόμενοι ποιοι είναι αυτοί που δρομολογούν ή αποδέχονται τους νέους φόρους και την αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στους δήμους.

  • Πέτρος Φιλίππου, πρόεδρος, δήμαρχος Καλυβίων (ΣΥΝ).
  • Κώστας Ασκούνης, αντιπρόεδρος, δήμαρχος Καλλιθέας (ΠΑΣΟΚ).
  • Δημήτρης Νικολάου, ΓΓ, δήμαρχος Χολαργού (ΝΔ).
  • Χρήστος Αγραπίδης, δήμαρχος Πειραιά (ΝΔ).
  • Αναστόπουλος Κώστας, δήμαρχος Υδρας (ΝΔ).
  • Σταύρος Γεωργόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου (ΝΔ).
  • Παντελής Ειρηνάκης, δήμαρχος Αγ. Δημητρίου (ΠΑΣΟΚ).
  • Απόστολος Ζέρβας, δημοτικός σύμβουλος Ζεφυρίου (ΠΑΣΟΚ).
  • Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω (ΝΔ).
  • Παύλος Καμάρας, δήμαρχος Πεύκης (ΝΔ).
  • Λάμπρος Κασαγιάννης, δήμαρχος Γλυκών Νερών (ΝΔ).
  • Ανδρέας Κεχαγιόγλου, δήμαρχος Ραφήνας (ΠΑΣΟΚ).
  • Βασίλης Κοκουβίνος, δήμαρχος Ιλίου (ΠΑΣΟΚ).
  • Κώστας Μακρυνόρης, δήμαρχος Βιλίων (ΝΔ).
  • Γιώργος Μαστοράκος, δήμαρχος Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ).
  • Βαγγέλης Μέξης, δήμαρχος Μαραθώνα (ΝΔ).
  • Βασίλης Ξύδης, δήμαρχος Παπάγου (ΝΔ).
  • Νίκος Παπαδήμας, δήμαρχος Ανω Λιοσίων (ΠΑΣΟΚ).
  • Αντώνης Πέττας, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου (ΠΑΣΟΚ).
  • Γιώργος Πρίφτης, πρόεδρος Κουβαρά (ΠΑΣΟΚ).
  • Θωμάς Ριζάκης, δημοτικός σύμβουλος Βάρης (ΝΔ).
  • Κωνσταντίνα Σουμπασάκη, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ψυχικού (ΣΥΝ).
  • Γιάννης Σταθόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Παρασκευής (ΣΥΝ).
  • Βασίλης Τράπαλης, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας (ΠΑΣΟΚ).
  • Διονύσης Χατζιδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου (ΝΔ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ