Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αναδιάρθρωση» υπέρ του κεφαλαίου

Την αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος της χώρας, μέσα από τη συγκρότηση Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρχικά και κατόπιν στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να διοχετεύεται πιο εύκολα η αντιλαϊκή πολιτική και να διαχέεται το κόστος έργων και υπηρεσιών από το κεντρικό κράτος στους παρακάτω φορείς διοίκησης, προτείνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Τις προτάσεις της για τα δύο αυτά θέματα παρουσίασε χτες στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ), η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου του οργάνου, που θα διεξαχθεί το Νοέμβρη, στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ προτείνει τη συγκρότηση του β' βαθμού Αυτοδιοίκησης από τις νομαρχίες, που είναι σήμερα, στις περιφέρειες. Προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με κυρίαρχο το εξής σύστημα: «Το νέο σύστημα θα μπορούσε να διατηρήσει τους αιρετούς νομάρχες, ως επικεφαλής των υφιστάμενων υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες βέβαια, κατά τα άλλα, χάνουν - νομικά, διοικητικά, οικονομικά - την αυτοτέλειά τους και συναπαρτίζουν, ως νομαρχιακά διαμερίσματα πλέον, τους νέους περιφερειακούς ΟΤΑ. Ετσι, το σύστημα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρία διακριτά αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα: τους αιρετούς νομάρχες, το ενιαίο περιφερειακό συμβούλιο και τον επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».

Αναφορικά με τη μητροπολιτική διακυβέρνηση, θεωρείται σημαντικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αστικών περιοχών. Προκρίνεται το μοντέλο του δευτεροβάθμιου μητροπολιτικού ΟΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ