ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Καταψηφίστηκε" ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Το "όχι" των δημοσίων υπαλλήλων στον προϋπολογισμό και στην εισοδηματική πολιτική του ...2,5%, διαδηλώθηκε χτες έξω από τη Βουλή, την ώρα που άρχιζε η συζήτηση του αντιλαϊκού κατασκευάσματος στην αρμόδια επιτροπή. Πλατιά καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου"

Την αντίθεσή τους στις εξευτελιστικές "αυξήσεις" του...2,5% και στον αντιλαϊκό - φορομπηχτικό προϋπολογισμό, εξέφρασαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι, που πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία και δυναμικές συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ειδικότερα, στον ΟΔΔΥ το ποσοστό συμμετοχής ήταν 100%, στους ΟΤΑ από 75% ως 80%, στα δημόσια νοσοκομεία στο 60% - 65%, στο Εθνικό Τυπογραφείο 60%, οι δικαστικοί υπάλληλοι Αθήνας απέργησαν σε ποσοστό 79,3%, οι δάσκαλοι σε ποσοστό 35% - 40%, ενώ μικρή αναφέρεται η συμμετοχή των καθηγητών στην τρίωρη στάση, στο υπουργείο Εμπορίου η συμμετοχή κινήθηκε στο 25% - 30% κλπ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια στιγμή μέσα στη Βουλή, ξεκίναγε στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

"Ισχύει ο προϋπολογισμός όπως έχει", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος δέχτηκε στο "πόδι" το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και παρέπεμψε σε άλλη συνάντηση για την επόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή και αύριο το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

Η συγκέντρωση

Συγκροτημένα κατέφθασαν στο χώρο της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με πορεία που είχε ξεκινήσει από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Αισθητή ήταν και η παρουσία των εργαζομένων στο ΟΔΔΥ. "Παρών" έδωσαν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι και από άλλους χώρους του δημοσίου.

"Με τη σημερινή μας απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε την πρέπουσα απάντηση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης που βυσσοδομεί σε βάρος του βιοτικού μας επιπέδου, και μας θέλει ραγιάδες, απασχολήσιμους, ασφαλίσιμους, επιβιώσιμους", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του, ο Π. Γρατσάνης,γραμματέας του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ. Σημείωσε πως κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, την εισοδηματική πολιτική άγριας λιτότητας, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα για πραγματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη νεκρανάσταση του αντιδραστικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Συνθήκης Σένγκεν. Καταδίκασε τον "κοινωνικό διάλογο" και το έκτρωμά του, το "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2.000" και όσους συνέπραξαν σε αυτό. Τέλος, τόνισε ότι η αποτελεσματική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση είναι η δημιουργία μετώπου αντεπίθεσης όλων των εργαζομένων και κάλεσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η άνοδος στο βήμα, του Γ. Κουτσούκου,προέδρου της ΑΔΕΔΥ, συνοδεύτηκε από θύελλα συνθημάτων όπως: "Πάρε πίσω την υπογραφή σου","η νέα συμφωνία είναι μια απάτη, όχι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη" και "η νέα συμφωνία στη χωματερή, μαζί μ' αυτούς που βάλαν την υπογραφή".Τα συνθήματα που συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Ωστόσο ο Γ. Κουτσούκος επέμεινε πως "διεκδικούμε λύσεις και μέσα απ' τον κοινωνικό διάλογο και μέσα από αγώνες".

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Κ. Κόλλιας γραμματέας της ΑΔΕΔΥ και Α. Μητρόπουλος μέλος της Εκτελεστικής.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε οι Γ. Μανωλάκος και Σ. Κωλέτσης από ΓΣΕΕ και αντιπροσωπεία των φοιτητών νομικής.

Με τα συνθήματα "το 2,5% δεν είναι προστασία, είναι μια νέα κοροϊδία","ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή. Αντιπροσωπεία τους κατέθεσε το ψήφισμα με τα αιτήματα στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην Πάτρα

Μαχητική ήταν η συγκέντρωση της Πάτρας που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Με το ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν το αντεργατικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" και απαιτούν να αποχωρήσει εδώ και τώρα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απ' τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου".Τονίζουν πως "η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε επιβάλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα" και καλούν την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Λάρισα

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν δημόσιοι υπάλληλοι της Λάρισας.Με το ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση, διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις και απαιτούν να αποχωρήσει τώρα η ΑΔΕΔΥ απ' τον "κοινωνικό διάλογο".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ομόφωνη πρόταση διεκδίκησης και αγώνα

Εθνική Συλλογική Σύμβαση με κατώτατο βασικό μεροκάματο 8 χιλ. δρχ. και μισθό 200 χιλ. δρχ., προτείνει η διοίκηση του ΕΚ Λάρισας, προβάλλοντας επίσης τις θέσεις της για βασικά ασφαλιστικά και θεσμικά προβλήματα

Την υπογραφή ικανοποιητικής μονοετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 1998, αλλά και οργάνωση της πάλης για μια "άλλη, φιλεργατική, οικονομική πολιτική", ζητά από τη ΓΣΕΕ,με ομόφωνη απόφασή του, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η διοίκηση του ΕΚΛ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ φέτος "πρέπει να σηματοδοτήσει για το συνδικαλιστικό κίνημα μια αγωνιστική στάση διεκδίκησης και αλλαγής αυτής της κατάστασης". Τονίζει ακόμα ότι "δεν αρκεί να διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης για το 1998, αν αυτό δε συνοδεύεται με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης".

Για τα οικονομικά αιτήματα, το Εργατικό Κέντρο προτείνει: Μεροκάματο 8.000 δρχ. μεικτό, μισθό 200.000 δρχ. μεικτό. Επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Για τα ασφαλιστικά τονίζεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ιδεολογική τρομοκρατία της κυβέρνησης και να διεκδικηθεί η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κ. ά.

Το Εργατικό Κέντρο διαπιστώνει επίσης ότι δέχεται βολές ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέσα από την προώθηση των ΤΣΑ, την καταστρατήγησή τους από τους εργοδότες, την αποδοχή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για συζήτηση της ΕΓΣΣΕ στον "κοινωνικό διάλογο".

Στα θεσμικά αιτήματα, το Εργατικό Κέντρο προτείνει, ανάμεσα στα άλλα, καθιέρωση νομοθετικά και γενικευμένα του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, με βελτίωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι με το 35ωρο"δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία, που είναι σύμφυτο φαινόμενο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος" και ότι "η θέση μας αυτή αποτελεί αντεπίθεση στις επιθέσεις της Λευκής Βίβλου στον τομέα των εργασιακών σχέσεων που στοχεύουν στη μερική απασχόληση και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης".

Για τους άνεργους προτείνεται επιδότηση μέχρι να βρουν δουλιά και αύξηση του επιδόματος. Επίσης: Αφορολόγητο το όριο φτώχειας, η ΕΓΣΣΕ και το καθαρό βασικό μεροκάματο. Αύξηση φορολόγησης των κερδών, φορολόγηση εντόκων- ομολόγων, μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης κ. ά. Αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία, ασφάλιση, στέγη, κατάργηση πρόσφατων νόμων για υγεία - παιδεία.

- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε σύσκεψη τις διοικήσεις των μαζικών φορέων της Λάρισας, αύριο, Πέμπτη, στις 1.30 το απόγευμα στα γραφεία του, με θέμα την "οργάνωση παλλαρισαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 1998".

Καταγγέλλουν το ξεπούλημα

"Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ δεν είχε και δεν έχει την εξουσιοδότηση από την εργατική τάξη να τη δέσει χειροπόδαρα και να ξεπουλήσει τις κατακτήσεις της", τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Προσωπικού ΟΤΑ Νομού Λάρισας,σχετικά με την υπογραφή του κατάπτυστου "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000".

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι "τα προβλήματα της εργατικής τάξης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Τα προβλήματα λύνονται μόνο με την ανάπτυξη της πάλης και με τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, αλλά με ηγεσίες ταξικές που θα οργανώσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
"Επείγουσα ανάγκη ο αγώνας"

Την αγωνιστική διάθεση των δημοσίων υπαλλήλων, που εκφράστηκε στη χτεσινή απεργία, να παλέψουν ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και στην εισοδηματική πολιτική άγριας λιτότητας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

Επισημαίνει ότι "αυτή η κινητοποίηση δεν μπήκε μόνο στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά δέχτηκε και μια πρωτοφανή υπονόμευση, πρώτα και κύρια απ' την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ που έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτύχει. Αλλά και από τις ηγεσίες των ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" - "Συσπειρώσεων" που σε πολλούς συλλόγους, κύρια εκπαιδευτικών, συνέπραξαν στο να αποφασιστεί η μη συμμετοχή τους στην απεργία. Ακόμα και στην ΟΛΜΕ συναποφάσισαν "συμμετοχή" με τρίωρη στάση εργασίας που στην πράξη έγινε απεργοσπασία, όπως δείχνουν τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών στην κινητοποίηση".

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση "βρήκε πρόθυμους συνεργάτες για να προωθήσει τον πιο βάρβαρο προϋπολογισμό, αφού όλες οι παραπάνω δυνάμεις καλλιεργώντας το συντεχνιασμό, υπονομεύουν το αναγκαίο μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική οικονομική πολιτική".

Σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός αφορά όλους και απαιτείται για την ανατροπή του συσπείρωση όλων, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν αυτές τις ηγεσίες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. "Ο αγώνας - καταλήγει - είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων στη βάση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ