Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Καταψηφίστηκε" ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Το "όχι" των δημοσίων υπαλλήλων στον προϋπολογισμό και στην εισοδηματική πολιτική του ...2,5%, διαδηλώθηκε χτες έξω από τη Βουλή, την ώρα που άρχιζε η συζήτηση του αντιλαϊκού κατασκευάσματος στην αρμόδια επιτροπή. Πλατιά καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου"

Την αντίθεσή τους στις εξευτελιστικές "αυξήσεις" του...2,5% και στον αντιλαϊκό - φορομπηχτικό προϋπολογισμό, εξέφρασαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι, που πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία και δυναμικές συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ειδικότερα, στον ΟΔΔΥ το ποσοστό συμμετοχής ήταν 100%, στους ΟΤΑ από 75% ως 80%, στα δημόσια νοσοκομεία στο 60% - 65%, στο Εθνικό Τυπογραφείο 60%, οι δικαστικοί υπάλληλοι Αθήνας απέργησαν σε ποσοστό 79,3%, οι δάσκαλοι σε ποσοστό 35% - 40%, ενώ μικρή αναφέρεται η συμμετοχή των καθηγητών στην τρίωρη στάση, στο υπουργείο Εμπορίου η συμμετοχή κινήθηκε στο 25% - 30% κλπ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια στιγμή μέσα στη Βουλή, ξεκίναγε στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

"Ισχύει ο προϋπολογισμός όπως έχει", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος δέχτηκε στο "πόδι" το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και παρέπεμψε σε άλλη συνάντηση για την επόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή και αύριο το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

Η συγκέντρωση

Συγκροτημένα κατέφθασαν στο χώρο της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με πορεία που είχε ξεκινήσει από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Αισθητή ήταν και η παρουσία των εργαζομένων στο ΟΔΔΥ. "Παρών" έδωσαν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι και από άλλους χώρους του δημοσίου.

"Με τη σημερινή μας απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε την πρέπουσα απάντηση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης που βυσσοδομεί σε βάρος του βιοτικού μας επιπέδου, και μας θέλει ραγιάδες, απασχολήσιμους, ασφαλίσιμους, επιβιώσιμους", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του, ο Π. Γρατσάνης,γραμματέας του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ. Σημείωσε πως κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, την εισοδηματική πολιτική άγριας λιτότητας, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα για πραγματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη νεκρανάσταση του αντιδραστικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Συνθήκης Σένγκεν. Καταδίκασε τον "κοινωνικό διάλογο" και το έκτρωμά του, το "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2.000" και όσους συνέπραξαν σε αυτό. Τέλος, τόνισε ότι η αποτελεσματική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση είναι η δημιουργία μετώπου αντεπίθεσης όλων των εργαζομένων και κάλεσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η άνοδος στο βήμα, του Γ. Κουτσούκου,προέδρου της ΑΔΕΔΥ, συνοδεύτηκε από θύελλα συνθημάτων όπως: "Πάρε πίσω την υπογραφή σου","η νέα συμφωνία είναι μια απάτη, όχι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη" και "η νέα συμφωνία στη χωματερή, μαζί μ' αυτούς που βάλαν την υπογραφή".Τα συνθήματα που συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Ωστόσο ο Γ. Κουτσούκος επέμεινε πως "διεκδικούμε λύσεις και μέσα απ' τον κοινωνικό διάλογο και μέσα από αγώνες".

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Κ. Κόλλιας γραμματέας της ΑΔΕΔΥ και Α. Μητρόπουλος μέλος της Εκτελεστικής.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε οι Γ. Μανωλάκος και Σ. Κωλέτσης από ΓΣΕΕ και αντιπροσωπεία των φοιτητών νομικής.

Με τα συνθήματα "το 2,5% δεν είναι προστασία, είναι μια νέα κοροϊδία","ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή. Αντιπροσωπεία τους κατέθεσε το ψήφισμα με τα αιτήματα στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην Πάτρα

Μαχητική ήταν η συγκέντρωση της Πάτρας που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Με το ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν το αντεργατικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" και απαιτούν να αποχωρήσει εδώ και τώρα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απ' τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου".Τονίζουν πως "η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε επιβάλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα" και καλούν την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Λάρισα

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν δημόσιοι υπάλληλοι της Λάρισας.Με το ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση, διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις και απαιτούν να αποχωρήσει τώρα η ΑΔΕΔΥ απ' τον "κοινωνικό διάλογο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ