Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση"

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις αύριο, για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, αύξηση των συντάξεων και ενάντια στον προϋπολογισμό, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Χανιά

Αυξήσεις των συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτερη σύνταξη ίση με 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, κατάργηση των ειδικών κρατήσεων στις συντάξεις, αφορολόγητο εισόδημα 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμάκων πάνω από 20%. Είναι μερικά από τα αιτήματα των συνταξιούχων, που αύριο Πέμπτη πραγματοποιούν παναττική, πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί,εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους "στον αντιλαϊκό - φορομπηχτικό προϋπολογισμό".

Η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,που καλεί στη συγκέντρωση, πραγματοποιεί επίσης πανσυνταξιουχικές οργανώσεις στην Κρήτη (Χανιά), στην Ηπειρο (Γιάννενα) και τη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωση της ΣΕΑ επισημαίνεται η χρεοκοπία του "κοινωνικού διαλόγου" και καταγγέλλονται οι αυξήσεις 2,5% σε μισθούς και συντάξεις, που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Καταγγέλλεται επίσης η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, οι περικοπές στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια και την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και δηλώνεται ότι οι συνταξιούχοι με ενότητα και αγώνα θα υπερασπιστούν το ασφαλιστικό σύστημα, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες.

"Σε αγώνα για να μην περάσει η πολιτική μείωσης των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και η πολιτική διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων", καλεί τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΠΟΣ - ΤΕΒΕ, το ΔΣ του ΤΕΒΕ και όλο το ελληνικό λαό, η Α Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ με το ψήφισμά της. Με το ψήφισμα της Συνδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό την αιγίδα της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ,καλούνται ακόμα οι βουλευτές να απορρίψουν τον προϋπολογισμό της λιτότητας και διατυπώνονται τα εξής αιτήματα:

Να φτάσουν μέσα στο 1998 οι κατώτερες συντάξεις του ΤΕΒΕ στο 80% του μισθού της ΕΓΣΣΕ. Η ετήσια επιχορήγηση στο ΤΕΒΕ (που εισπράττεται από το χαρτόσημο και το ΦΠΑ) να δίνεται τουλάχιστον με την αύξηση του πληθωρισμού. Να δοθεί στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ από το Ταμείο διορθωτικό 2% για το 1997. Να καταργηθούν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 20% τουλάχιστον και αφορολόγητο όριο 2 εκατ. δρχ. για τις συντάξεις. Μείωση στη συμμετοχή στα φάρμακα σε 10% από 25%. Αμεση ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν υποβάλει ελεγκτές γιατροί, ειδικευμένο προσωπικό και φαρμακοποιοί. Αυξήσεις στις συντάξεις και όχι επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ. Αύξηση 12% στις συντάξεις για το 1998.

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ διαπιστώνουν ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ότι "στην προσπάθειά της να επιβάλει, μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, επιστράτευσε ειδικούς τύπου Σπράου που κάνουν κατάπτυστες διαπιστώσεις". Ακόμα τονίζεται ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ